سید رضا قزوینی غرابی، در گفت وگو با ایسنا در پاسخ به سوالی در ارتباط با مهمترین چالش های پیش روی نخست وزیر جدید عراق اظهار کرد: آقای الکاظمی در شرایط بسیار سختی مسئولیت نخست وزیری عراق را بر عهده گرفته است چرا که با چالش های متعدد داخلی و خارجی روبرو است.
وی افزود: شاید یکی از مهمترین چالش ها که در ماه های اخیر در عراق وجود داشته و به نظر می رسد ادامه خواهد داشت چالش های اقتصادی در این کشور است. در حال حاضر با توجه به کاهش قیمت نفت و کاهش صادرات آن و آثار اقتصادی که ویروس کرونا به همراه داشته است این موضوعات باعث شده که دولت جدید عراق از نظر اقتصادی با چالش روبرو شود و در همین چهارچوب باید هرچه زودتر اقدامی برای رفع این چالش ها انجام دهد.
قزوینی با بیان اینکه مبارزه با کرونا یکی دیگر از مسائل مهم پیش روی دولت الکاظمی است، ادامه داد: دولت جدید عراق باید یک توازن در مناسبات بغداد با واشنگتن و تهران ایجاد کند و چگونگی ایجاد این توازن یکی از چالش های مهم دولت الکاظمی است چرا که تهران و واشنگتن هر دو از بازیگران جدی در عرصه تحولات عراق هستند و ارتباط با دو کشور برای بغداد حائز اهمیت است.
این کارشناس عراق همچنین خاطرنشان کرد: آینده حشد شعبی و گروه های جریان مقاومت یکی دیگر از مسائل پیش روی دولت الکاظمی است. او همچنین باید ساز و کار برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی در عراق که مطالبه برخی گروه های سیاسی و همچنین معترضین عراق نیز هست را فراهم کند.
قزوینی بازگرداندن اعتبار از دست رفته دولت و ساختار سیاسی عراق را یکی دیگر از چالش های پیش روی الکاظمی عنوان کرد و گفت: در طول شش ماه اخیر به دلیل وقوع اعتراضات مردمی در عراق شاهد این هستیم که این مسائل باعث بی اعتباری ساختار سیاسی عراق و دولت این کشور شده است.
قزوینی همچنین به برگزاری مذاکرات راهبردی بین آمریکا و عراق در ماه ژوئن اشاره کرد و افزود: این مذاکرات، تصمیماتی که در آن گرفته میشود و همچنین نحوه اجرای این تصمیمات نیز از چالشهای پیش روی نخستوزیر جدید است. چرا که به نظر می رسد این مذاکرات، مذاکراتی مهم و پرچالش خواهد بود که ممکن است برخی از مفاد و نتایج آن منجر به اعتراض بخشی از جریانهای سیاسی در عراق شود.
وی در پاسخ به این سوال که برنامه ارائه شده از سوی الکاظمی به پارلمان عراق به چه میزان دارای قابلیت اجرایی است و چه انتقاداتی به آن وارد است، گفت: برنامه ای که از سوی نخست وزیر جدید عراق به پارلمان این کشور ارائه شده برنامه ای بلند مدت و کلی است که به جزئیات در آن توجهی نشده و دارای ابهاماتی است. از جمله در مورد چگونگی خارج شدن نیروهای آمریکایی از عراق، به نظر می رسد در این برنامه الکاظمی به دنبال راه هایی است که بتواند حضور نظامی آمریکا در عراق را در یک چهارچوب رسمی قرار دهد و باعث ادامه این حضور شود.
قزوینی با بیان اینکه الکاظمی باید برنامه ای متناسب با شرایط عراق به پارلمان ارائه می داد گفت: مدت نخست وزیری الکاظمی تا زمان برگزاری انتخابات پارلمانی در این کشور و کوتاه مدت است. بنابراین باید برنامهاش نیز بر اساس فعالیت یک دولت در مدت زمان کوتاه، ارائه می شد. در حالیکه برنامه ارائه شده از سوی وی یک برنامه درازمدت است و چندان واقع گرا نیست.
وی به مواردی دیگر از برنامه الکاظمی اشاره کرد و گفت: او در این برنامه با موضوع برگزاری انتخابات زودهنگام در این کشور به صورت مبهم برخورد کرده و اشاره به سقف زمانی برای برگزاری انتخابات نکرده است و این موضوعی است که ممکن است در آینده چالش هایی را در عراق به دنبال داشته باشد.
قزوینی ابراز عقیده کرد که به نظر می رسد الکاظمی به دنبال این است که عمر دولت خود را بیشتر از یک سال کند و برنامه اش را نیز در همین چهارچوب تدوین کرده است.
این کارشناس مسائل عراق همچنین در مورد روابط دولت بغداد و واشنگتن در دوران مسئولیت نخست وزیری الکاظمی نیز گفت: به نظرم در این دوران شاهد افزایش روابط بین بغداد و واشنگتن خواهیم بود و واشنگتن تلاش خواهد کرد که نفوذ خود را در عراق به خصوص از لحاظ حضور نرم گسترش و عمق بیشتری دهد.
وی با بیان اینکه در ارتباط با نوع روابط تهران و بغداد نیز به نظر می رسد که شاهد یک روابط متناسب و متوازن بین دو کشور خواهیم بود، اظهار کرد: اگر برنامه ای که از سوی آقای الکاظمی به پارلمان عراق ارائه شده است را در نظر بگیریم احتمالا در عین اینکه روابط تهران و بغداد متوازن خواهد بود، شاهد تفاوت هایی با گذشته نیز خواهیم بود، چرا که وی در برنامه خود اعلام کرده که در روابط با کشورهای خارجی و همسایه، موضوع تعاملات دیپلماتیک رسمی با نهادهای رسمی کشورها را مد نظر قرار می دهد و به نظر می رسد که در لفافه صحبت وی متوجه روابط عراق با جمهوری اسلامی ایران است.
قزوینی در بخشی دیگر از این مصاحبه با تاکید بر اینکه الکاظمی باید روابط متوازن و متناسبی با دولت های واشنگتن و تهران داشته باشد و اینکه چقدر او بتواند این توازن را ایجاد کند موضوعی است که باید منتظر آن ماند در پاسخ به این سوال که الکاظمی چه اقداماتی برای خروج نیروهای نظامی آمریکا از عراق انجام خواهد داد؟ تصریح کرد: همانطور که اشاره کردم من معتقدم که روابط بغداد واشنگتن در دوره الکاظمی در سطح بالایی خواهد بود و از طرف دیگر وی در برنامه خود در مورد حضور نیروهای نظامی خارجی در عراق از جمله آمریکایی ها بسیار مبهم صحبت کرده است. بنابراین بعید می دانم که ما در آینده بتوانیم شاهد اقدامات جدی از سوی دولت الکاظمی برای خروج نیروهای نظامی آمریکا از عراق باشیم.
وی ادامه داد: به نظر می رسد که در برهه جدید آمریکایی ها به دنبال این هستند که نفوذ نرم خود را در عراق بیش از گذشته افزایش دهند و این موضوع در اولویت آنهاست و حتی ممکن است در همین چهارچوب تصمیم بگیرند بخشی از نیروهای نظامی خود را در عراق کاهش دهند. در واقع نفود نرم در ساختار سیاسی عراق مورد توجه آمریکایی ها است و در این زمینه برنامه های میان مدت و بلند مدتی مدنظر دارند .
این کارشناس مسائل عراق همچنین در مورد نگاه الکاظمی به نیروهای حشد شعبی در عراق و وضعیت آنها در دوران نخست وزیر جدید عراق خاطرنشان کرد: حشد شعبی به عنوان یکی از سازمان های امنیتی در کنار دستگاه های مبارزه با تروریسم و دستگاه اطلاعاتی عراق قرار دارد و آقای الکاظمی در برنامه خود اشاره دارد که سازمان های نظامی و امنیتی در دوران مسئولیت وی به فعالیت جدی خود در عراق ادامه خواهند داد.
قزوینی در ادامه گفت: معتقدم که در این دوران شاهد افزایش تلاش ها برای ایجاد یک تمایز و جبهه بندی میان حشد شعبی و برخی از گروه های موسوم به مقاومت باشیم تا عملا این گروه ها که بعضا در چهارچوب رسمی نیروهای حشد شعبی نیستند کم کم محدود و تضعیف شوند.
وی در همین رابطه افزود: در خود حشد شعبی نیز که به عنوان یک نیروی نظامی و امنیتی رسمی از آن یاد می شود برخی از وابستگی های جریانی، سیاسی و ایدئولوژیک وجود دارد که این موضوع مطلوب برخی از شخصیت ها و گروه ها در عراق نیست و من معتقدم که در نهایت به تدریج در عراق برنامه هایی پیاده خواهد شد که عملا وابستگی حشد شعبی به برخی از احزاب به نحوی کاهش پیدا کند.
این کارشناس مسائل عراق در بخشی دیگر از صحبت های خود به فعالیت های مجدد داعش در بخش هایی از این کشور همسایه اشاره کرد و گفت: در هفته های اخیر شاهد افزایش فعالیت های داعش در عراق بودیم. معتقدم سطح فعالیت های داعش و ادامه فعالیت های این گروه تروریستی در عراق رابطه جدی و مهمی با نوع مناسبات بغداد و واشنگتن دارد و اگر مناسبات بین این دو در چهارچوب همکاری های راهبردی و قوی باشد احتمالا شاهد این خواهیم بود که فعالیت ها و عملیات های داعش در عراق در هفته های آینده باکاهش مواجه خواهد شد.
انتهای پیام