برنجکاران مازندرانی سالانه طی سه مرحله مزارع جلگهای خود را زیر کشت برنج میبرند، مرحله اول که از اواخر اسفند شروع میشود، آمادهسازی مزارع و خزانهگیری برنج است، و بعد از آن نوبت به مرحله دوم یعنی کاشت بذر یا همان «نشاء» در کل زمین میرسد، مرحله سوم هم برداشت محصول در ماه شهریور انجام میشود. نزدیک به یک دهه است که شاهد مکانیزهشدن صنعت کشاورزی و به دنبال آن کاهش زمان و هزینههای اجرایی کاشت و برداشت برنج در مازندران هستیم، اما هنوز عدهی زیادی از برنجکاران مازنی هیچ اعتقادی به مکانیزهشدن کشاورزی پیدا نکردهاند و به شکل کاملاً سنتی و با همان اسلوب قدیمی و همیشگی توسط نیروی انسانی و با متحملشدن هزینهای چند برابر بیشتر، نشاء برنج را انجام میدهند.
فصل نشاء «برنج»