به گزارش ایسنا، مرکز پژوهشهای مجلس در ادامه سلسه گزارش های خود درباره راه های مواجه با شیوع کرونا این بار تاثیرات کرونا بر صنایع دستی را بررسی کرده است. طبق این گزارش بنا بر ادعادی سازمانهای متولی فرش دستباف و صنایع دستی در حدود 2.5 میلیون نفر کارگر ماهر به صورت رسمی و غیررسمی در این بخش فعالیت میکنند. همچنین بیش از 70 درصد شاغلان در حوزه صنایع دستی را زنان تشکیل داده که با توجه به اقتضائات فرهنگی و اجتماعی جامعه ایران، رونق صنایع دستی مهمترین ابزار برای تعادل بین کار و زندگی در جامعه زنان محسوب میشود.
بر اساس این گزارش تجارت صنایع دستی با سهم بالا در ایجاد اشتغال، هزینه تولید پایین، تنوع تولید، عدم نیاز به زیرساختهای گسترده و حجم بالای سرمایهگذاری، یکی از ارکانی است که میتواند سهمی عمده و چشمگیر در رشد اقتصادی و افزایش درآمدهای ارزی کشور از محل صنایع غیرنفتی داشته باشد اما به نظر میرسد حوزه صنایع دستی در مقام اجرا، آنگونه که باید و در حدی که لازم است مورد توجه قرار نگرفته و در عرصه تجاری و تعاملات با طرفهای خارجی مد نظر قرار نمیگیرد. اکنون نیز بحران کرونا موجب شده تا این بخش از اقتصاد فرهنگ با فشارحداکثری مواجه شده و فعالان این حوزه بیش از گذشته آسیبپذیر شوند.
طبق این گزارش بحران کرونا تأثیرات فروانی بر مشاغل و کسبوکارهای حوزه صنایع دستی داشته و موجب شده فعالیت رسمی 144.535 کارگاه شناسایی شده و دارای مجوز از معاونت صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی که حدود 450 هزار شغل رسمی را ایجاد نموده اند با مخاطره جدی روبهرو شود؛ در 6 کلانشهر اصلی کشور بیش از 2500 فروشگاه صنایع دستی قرار دارد که نقش بسزایی در عرضه محصولات صنایع دستی دارند که این فروشگاهها نیز تعطیل شدهاند.
بررسیها نشان میدهد لغو بازارچههای موقت نوروزی در سال 1399 باعث از دست دادن فروش حدود 90 میلیارد تومانی فروش و درآمد کسبوکارهای این هنر ـ صنعت در دوران کرونا شده بهعلاوه اینکه به واسطه بسته شدن مرزها، صادرات صنایع دستی اعم از رسمی و چمدانی به میزان حدود 90 میلیون دلار آن هم فقط 2 ماهه اسفند 1398 و فروردین 1399 با کاهش چشمگیری مواجه شده است. شواهد نشان میدهد ایجاد اشتغال جدید در صنوف تولیدی کوچک و کارخانههای مقیاس پایین حداقل تا دو سال پس از تعطیلی امکانپذیر نیست و از آنجا که مشاغل و کسبوکارهای حوزه صنایع دستی از این جنس هستند، بیم آن میرود که استمرار وضع بحرانی موجود باعث شود که بسیاری از مشاغل و کسبوکارهای وابسته این حوزه برای همیشه از گردش فعالیت اقتصادی کشور خارج شده و تعطیل شوند.
در این شرایط می توان گفت مهمترین اقدامات دولت در طی این مدت استمهال حق بیمه سهم کارفرما برای دوره سه ماهه منتهی به اردیبهشتماه 1399 توسط سازمان تأمین اجتماعی، استمهال هزینه های برق و گاز مصرفی برای دوره سه ماهه منتهی به اردیبهشتماه 1399 توسط وزارتخانههای نیرو و نفت، استمهال یا بخشودگی کامل اجاره بهای اماکن و فضاهای گردشگری واگذارشده به بخش خصوصی در طول دوره تعطیلی یا افزایش دوره بهرهبرداری حسب شرایط چارچوب واگذاری و اعطای تسهیلات با نرخ ۱۲ درصد به واحدها و کسبوکارهای آسیبدیده از شیوع ویروس کرونا است.
متن کامل گزارش را می توانید اینجا بخوانید.
انتهای پیام