کشاورزان برنجکار مازنی همه ساله در اواسط فروردین با باز کردن دریچههای آب توسط میرآب (رئیس و مُقَسّـِم آب در بین کشاورزان) زمینهای کشاورزی خود را به طور کامل آببندی می کنند، بعد از گذشت دو هفته که زمین آب لازم را به خودش جذب کرد و کاملا سیراب شد، شروع به آماده سازی محل کشت نشاء برنج میکنند، در این مرحله لَتِه(قسمت) بندی های مستطیل شکل در تعداد مشخص که بسته به متراژ زمین زیر کشت دارد ایجاد کرده دانه های برنج را در آن پخش کرده سپس با نِی که در گویش محلی آن را «لَلِه»مینامند، هر لَته را مُسَقَف کرده و با کشیدن پلاستیک بر روی آن بستر را برای جوانه زدن دانه و رشد نشاء برنج آماده میسازند. هر یک از این لته های مسقف شده را اصطلاحا یک «اُولی» مینامند، مدت پانزده تا بیست روز به طور مرتب باید به اُولی ها سرکشی شود و دمای داخل اولی ها چک شود و در صورت مشاهده قارچ های سمی و حشرات بر روی جوانه برنج، به موقع سم پاشی صورت گیرد تا دچار آفت نشود. در این پانزده تا بیست روز تمام زمین باید آبتخت و مسطح شود تا برای کشت نشاء آماده شود. عکسهای این مجموعه مربوط به شالیزارهای روستای «گرزمون و شهابلیلم» ساری است.
آماده سازی و خزانهگیری برنج در مازندران