به گزارش ایسنا، به نقل از شبکه خبری سیانان، اگرچه تاریخ دقیق نخستین گزارش هنوز مشخص نیست اما منابع به شبکه سیانان گفتند که اطلاعات در ماه نوامبر جمعآوری شدند و در هفتههای بعد از آن هشدارهای اولیه درباره جدیت بالقوه شیوع ویروس کرونا در آمریکا ارائه شد.
اطلاعات اغلب تنها زمانی به مقامات عالی رتبه دولت ابلاغ میشوند که تحلیلگران و مقامات به آستانه مشخص اطمینان درباره ارزیابیهایشان رسیده باشند. سوم ژانویه نخستین روزی بود که گزارش اطلاعاتی روزانه دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا شامل دادههای جامعه اطلاعاتی آمریکا درباره شیوع ویروس کرونا در چین و شیوع بالقوه آن در کشورهای دیگر از جمله آمریکا گردآوری شده بود اما پشت صحنه فعالیتها هفتهها ادامه داشتند و آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا موسوم به سیا و دیگر آژانسهای اطلاعاتی دادههای جمعآوری شده خود را با یکدیگر به اشتراک گذاشتند تا متوجه شوند که چین با چه چیزی دست پنج نرم میکند.
شبکه خبری ای بی سی نیوز، اوایل روز چهارشنبه گزارش داده بود که مرکز ملی اطلاعات پزشکی که شاخهای از آژانس اطلاعات دفاعی است اطلاعاتی را در ماه نوامبر تألیف کرده و هشدار داده که ویروس جدیدی از منطقه ووهان چین در حال شیوع و گسترش است اما یکی از مقامات دفاعی آمریکا وجود چنین گزارشی را رد کرده و به شبکه سیانان گفت مرکز ملی اطلاعات پزشکی و آژانس اطلاعات دفاعی زمان قابل توجهی را طی ۲۴ ساعت گذشته صرف بررسی تمامی احتمالات موجود کردند و به این نتیجه رسیدند که چنین گزارشی وجود نداشته است. پنتاگون نیز اواخر روز چهارشنبه بیانیهای منتشر کرده و این گزارش شبکه ای بی سی نیوز را رد کرد.
سرهنگ دکتر شین دی مدیر مرکز ملی اطلاعات پزشکی گفت: از نظر عملی مرکز ملی اطلاعات پزشکی به صورت علنی درباره موضوعات اطلاعاتی ویژه اظهار نظر نمیکند. با این حال برای حفظ شفافسازی در این برهه زمانی و این بحران جهانی میتوانیم تأیید کنیم که گزارشها درباره وجود یا انتشار ارزیابی یا گزارش مرکز ملی اطلاعات پزشکی درباره ویروس کرونا در نوامبر سال ۲۰۱۹ میلادی نادرست هستند. چنین گزارشی در این سازمان وجود ندارد. موضوع اینکه ترامپ چه زمانی برای نخستین بار از تهدید ویروس کرونا مطلع شد از نظر سیاسی به یک موضوع بسیار حساس تبدیل شده است چرا که شمار قربانیان ویروس کرونا در آمریکا رو به افزایش است، واکنش دولت به باد انتقاد گرفته شده و ترامپ دائما این احتمال را رد میکند که میدانسته این ویروس چقدر مرگبار خواهد بود.
ترامپ روز چهارشنبه تأکید کرد که وی از جدیت ویروس کرونا تنها زمانی مطلع شد که محدودیتهای سفر از چین به آمریکا را در تاریخ دوم فوریه اعمال کرد.
ترامپ درباره گزارشی حول محور این گزارش شبکه ای بی سی نیوز گفت: من درباره جدیت ویروس کرونا پیش از بستن مرز هوایی به روی مسافران چینی و پس از آن متوقف کردن پروازهای رفت به چین و دیگر اقداماتی که خود شما از آن مطلع هستید از جدیت این موضوع مطلع شدم. من دقیقا از این گزارش خبری ندارم اما دوست دارم که این اطلاعات را مشاهده کنیم.
پکن در تاریخ ۳۱ دسامبر رسما به سازمان بهداشت جهانی درباره شیوع پدیدهای ناشناخته اطلاع داد. دفتر مدیر اطلاعات ملی آمریکا که وظیفه تهیه گزارشهای روزانه رئیس جمهوری و شورای امنیت ملی را بر عهده دارد از اظهار نظر درباره زمان هشدارهای اولیه درباره شیوع ویروس کرونا در چین امتناع کرد.
مقامات سازمان سیا به شبکه سیانان گفتند که آنها از هیچ گزارش ویژهای در ماه نوامبر که درباره وقوع یک بحران در چین هشدار داده باشد اطلاعی ندارند و از گفتن اینکه چه زمانی ارزیابیهایشان وارد سیکل اطلاعاتی شد امتناع کردند؛ روندی که اطلاعات را در بین آژانسهای مرتبط هماهنگ میسازد.
مقامات کنونی و سابق اطلاعات آمریکا به شبکه سیانان گفتند که این روند اغلب سیال و پویا است و گزارشها و ارزیابیها دائما به روزرسانی میشوند چرا که اطلاعات بیشتری به دست میآیند. فعالیتهای اطلاعاتی درباره ویروس کرونا همچنان ادامه دارند. سازمان سیا تأکید کرده که کارشناسانش در ارزیابی تأثیر شیوع ویروس کرونا بر دولتها و رهبریهای خارجی و همچنین اینکه این مساله چه تأثیری بر امنیت ملی آمریکا میگذارد تحقیق میکنند. مقامات اطلاعاتی همچنین در تلاش هستند تا مشخص کنند که تعداد مبتلایان و قربانیان ویروس کرونا در دیگر کشورها از جمله چین چقدر است؛ کشوری که مقامات آمریکایی میگویند نمیتوان به گزارشها درباره آمار مبتلایان و قربانیان اعتماد کرد.
انتهای پیام