به گزارش ایسنا، سایت العهد در این باره گزارش داد: بعد از گذشت پنج سال از جنگ تحمیل شده به یمن و ثابت شدن بیفایده بودن راهکار نظامی و اعتقاد تمام طرفها به لزوم پایان جنگ و توجه صادقانه به صلح و پایان دادن به بحران انسانی و تمایل جدی برای تمرکز تمام تلاشها و امکانات برای مهار پاندمی کووید – ۱۹ دو طرف (فرماندهی ائتلاف عربی و رهبری جمهوری یمن در صنعا و منتسبان دو طرف بر این احکام و بندها توافق کردند.
اولا: پایان جنگ و آتشبس:
۱- اعلام توقف فراگیر، کامل و نهایی جنگ و توقف تمامی اقدامات نظامی زمینی، دریایی و هوایی.
۲- اجرایی شدن آتشبس در تمامی محورهای درگیری و سراسر خاک یمن به خصوص در مرزهای مشترک به محض امضای این سند.
(أ) توقف استقرار مجدد نیروهای نظامی و تجهیزات سنگین و متوسط و ذخایر تسلیحاتی.
(ب). توقف تمامی عملیات علیه خاک جمهوری یمن، آبها و کشتیهاو یگانهای دریایی چه با استفاده از جنگندهها، پهپادها یا استفاده از ناوچهها یا قایقهای نظامی و موشکهای هدایت شونده یا دیگر تجهیزات.
(ج). توقف تمامی عملیات علیه عربستان، آبها، فرودگاهها، کشتیها و واحدهای دریایی چه با استفاده از پهپادها یا کشتیها و دیگر تجهیزات.
(د). متوقف کردن ایراد اظهارات منفی در قالب بیانیههای سراسری و رسانهها علیه طرف مقابل و توقف اهانت به ویژگیهای فرهنگی، سیاسی، و اجتماعی هر دو طرف.
(ه). توقف تمام استراتژیهای خصمانه و تمام شیوههای هدف گیری مادی و معنوی.
(و). توقف تمام فعالیتهای دیگری که احتمالا منجر به نابودی این سند شود.
۳- تلاش برای محدود کردن هر گونه مساله و مشکل دیگر در نزد طرفین این سند و مد نظر قرار دادن برنامهها و روندهای تلاش مطلوب از جمله تضمین ازسرگیری روابط برادرانه قوی و محکم و مبتنی بر اصول حسن همجواری و عدم مدخله و احترام متقابل و همکاری مشترک و اولویت منافع مشترک بین دو طرف به خصوص عدم مداخله هر طرفی در هرگونه صفبندی نظامی و امنیتی علیه طرف دیگر.
۴- شورای امنیت قطعنامهای را از بابت این سند در پی امضای آن زیر نظر سازمان ملل صادر کند و سازمان ملل با هماهنگی نمایندگان دو طرف سازوکار اجرایی را تدوین کرده و گامها و تدابیر عملی را با به رسمیت شناختن این اصول و خارج کردن یمن از بند هفت منشور سازمان ملل مشخص کند و این کار را براساس تعهد و به صورت همزمان با اجرای سند انجام دهد.
۵- توقف تمامی تحرکات و عملیاتهای گروهها در مواضعشان.
۶- دو طرف به موارد زیر پایبند باشند:
(أ) انتشار مستقیم و فوری احکام توافقنامه آتشبس و بندهای آن و عمومیت دادن آن بین تمامی نیروهای دو طرف و اینکه نیروهای منتسب به هر دو طرف به طور کامل ۷۲ ساعت بعد از امضای سند از احکام آن مطلع شوند.
(ب) تامین امنیت مسیر حرکت محمولههای بینالمللی و منطقهای طبق قانون سلامت ناوگان دریایی بینالمللی.
(ج) تقویت تلاشها با هدف اجرای کامل توافقنامه استکهلم و به انضمام توافقنامه الحدیده و از طریق حمایت هیئت سازمان ملل برای اجرای بندهای توافقنامه الحدیده.
(د) بررسی تدابیر لازم بیشتر و تصویب آن برای تقویت احترام به آتشبس و اجرای کامل اهداف مطرح شده در سند.
(ه) همکاری با سازمان ملل در اجرای این سند.
۷- پایان حضور نیروهای خارجی در سراسر نقاط یمن، جزایر، بنادر و حریم هوایی آن و نیز پایان هرگونه حضور نظامی یمن در خاک عربستان.
۸- دو طرف ظرف یک هفته از امضای این سند درباره یک راهکار مشترک برای نظارت بر اجرای توافق آتشبس به توافق برسند و این راهکار باید شامل نکات اصلی زیر باشد:
(أ) کمیته هماهنگی نظامی از دو نماینده نظامی بلند پایه از هر طرف و به ریاست سازمان ملل تشکیل شود.
(ب) مرکز عملیات مشترک از افسران رابط عالی رتبه از هر طرف و نیز دو نماینده از سازمان ملل تشکیل شود و مرکز عملیات مشترک مدیریت انتشار اطلاعات را در دست داشته باشد.
(ج) خط ارتباطی داغ با دو کارمند از دو طرف که به صورت ۲۴ ساعته و هر روزه فعال است و گزارش حوادث روزانه را تهیه کرده و برای سازمان ملل ارسال میکند.
(د) کمیتههای آتشبس برای ارائه گزارشهایی از اجرای آتشبس در تمامی استانها به مرکز عملیات مشترک در تمامی محورهای جنگی حضور دارند.
۹- سازمان ملل به حمایت از آتشبس و اعلام آن پایبند بوده و طرفی که آن را نقض کند، محکوم میکند.
۱۰- گهگاه سازمان ملل پیشنهادهایی به دو طرف برای تسهیل دستیابی به هدفهای موردن ظر از این توافقنامه از جمله مواردی که با نظارت و دیگر راهکارهای تقویت اجرای آتشبس تناسب دارند، ارائه میکند و این پیشنهادها با قوانین داخلی و بینالمللی منافات ندارند.
دوم: پایان محاصره و تدابیر و راهحلهای اقتصادی و انسانی:
با توجه به شیوه ویروس کرونا نیاز به اجرای اقدامات انسانی و اقتصادی و دیگر تدابیر لازم برای برچیدن مشکلات مردم یمن و نیز تضمین آزادی عبور و مرور مردم و جابهجایی کالاهای انسانی و تجاری به سراسر یمن بیشتر شده است، بر همین اساس دو طرف درباره موارد زیر با یکدیگر به توافق رسیدند:
۱- پایان ممنوعیت هوایی:
(أ) بازگشایی تمامی فرودگاههای یمن از جمله فرودگاه بینالمللی صنعا برای تمامی پروازهای بینالمللی مستقیم و ازسرگیری فعالیت فرودگاههای یمن همانند پیش از سال ۲۰۱۵.
(ب) مسؤولان مربوطه یمنی به اقدامات بهداشتی و امنیتی بینالمللی و استانداردهای آن مطابق با توافقنامه هوایی شیکاگو و توافقنامههای مربوطه که همسو با قوانین یمن است، پایبند هستند.
(ج) مسؤولان مربوطه در گذرگاههای هوایی به اجرای اقدامات پیشگیرانه لازم برای حفظ سلامت در برابر ویروس کرونا پایبند هستند.
۲- لغو محاصره زمینی:
(أ) بازگشایی تمامی گذرگاههای زمینی یمن به روی تمامی شهروندان و فعالیتهای تجاری و تضمین حذف عنوان نظامی از آنها.
(ب) افتتاح فوری مسیرهای اصلی داخلی از جمله مسیرهای اصلی:
۱- صنعاء و مأرب-حضر موت-المهره
۲- تعز و الراهده-عدن
۳- اتوبان تعز-اب-صنعا از اتوبان الحوبان
۴- الحدیده و الدریهمی
۵- التحتیا- حیس و عدن
۶- حدیده-صنعاء
۷-الحدیده-حجه-حرض الملاحیط
(ج) تشکیل یک کمیته مشترک برای اجرای این کار و تلاش برای بازگشایی دیگر راههای ارتباطی.
(د) تضمین حذف تابلوها یا عبارات نظامی از مسیرها و تضمین سلامت عبور و مرور برای تمامی شهروندان و فعالیتهای تجاری. تضمینهای دو طرف شامل عدم اجرای حملات هوایی، عدم جمعآوری سلاحهای استراتژیک، نیروهای نظامی و یا تجهیزات نظامی، عدم تیراندازی و برچیدن تمامی بمبها و مینهای موجود در طول مسیرهای مشخص شده هستند.
(ه) سازمان ملل از اجرای این اقدامات حمایت کند.
۳- لغو محاصره دریایی:
(أ) پایان محاصره دریایی و لغو محدودیتها از تمامی بنادر یمن از جمله (الحدیده، الصلیف و رأس عیسی) و تمامی بنادر دریای سرخ از جمله تضمین راهاندازی دوباره آنها با ظرفیت قبل از سال ۲۰۱۵.
(ب) عدم ممانعت یا توقیف کشتیهای زیر از ورود به بندر الحدیده:
-کشتیهای بارهای تجاری
-کشتیهای حامل مواد غذایی
-کشتیهای سوخت و گاز و نفت و فرآوردههای آن
-کشتیهای حامل دارو، لوازم و تجهیزات پزشکی
-کشتیهای وسایل نقلیه، قطعات یدکی و تجهیزات سنگین و دیگر موارد
-دیگر کشتیهایی که حامل کالاهای اساسی هستند.
(ج) عدم ممانعت از ورود جرثقیلها با تجهیزات لازم برای بازسازی بنادر جهت بازگشت آنها به ظرفیتهای قبل.
(د) پایان حضور نیروهای خارجی در تمامی جزایر و بنادر یمن.
(ه) تقویت فوری راهکار تحقیقاتی سازمان ملل و اجرای آن با تقویت حضور ناظران در بندر الحدیده و تجهیز آن تا کار در آنجا ظرف شش ماه پایان یابد.
۴- تضمین امنیت نفتکش صافر:
(أ) استقرار یک هیئت فنی به رهبری سازمان ملل در این نفتکش جهت ارزیابی شرایط آن و انجام اصلاحات اولیه و نیز ارائه توصیههای فنی لازم و اجرای اصلاحات و اقدامات حفاظتی.
(ب) توافق درباره توصیههای تیم فنی در مورد طرح استخراج ایمن نفت از این نفتکش به شکلی که پمپاژ نفت به نفتکش از طریق خطوط لوله صافر-رأس عیسی ازسرگرفته شود.
۵- پرداخت حقوقها:
(أ) پرداخت حقوق تمامی کارمندان بخشهای دولتی یمن براساس لیست حقوقی سال ۲۰۱۴ دو طرف.
(ب) تحویل تمامی حقوقهای به تعویق افتاده تمامی کارمندان بخشهای دولتی در شمال و جنوب و تمامی استانهای یمنی از جمله حقوق بازنشستگان.
(ج) تحویل تمامی مزایای به تعویق افتاده بیمههای اجتماعی برای تمامی مشمولان در یمن.
(د) رهبران کشورهای عضو ائتلاف حساب بانکی ویژهای را برای پرداخت حقوق طی ۱۰ سال آتی تا زمانی که اقتصاد یمن بهبود یابد، افتتاح کنند.
(ه) توزیع درآمدهای نفتی و گازی میان تمامی خانوادههای یمنی که اطلاعات آنها در ثبت احوالهای یمن به ثبت رسیده تا آنها نیازهای غذایی و دارویی خود را برطرف کنند.
۶- در پیش گرفتن تدابیر لازم برای تقویت هماهنگی سیاستهای پولی در سطح ملی، حذف ارزهای توافق نشده، عدم چاپ هرگونه ارزی مگر بر اساس سیاستهای پولی کمیته مشترک.
۷- سازمان ملل از تمامی کشورهایی که از یمن طلبکار هستند بخواهد تمامی طلبهای خود و دیرکردهای آنها را صفر کنند.
۸- بازسازی و جبران خسارتها:
(أ) کشورهای ائتلاف به بازسازی و جبران خسارتهای جنگزدهها پایبند باشند.
(ب) کشورهای ائتلاف به رسیدگی به پیامدهای مستقیم و غیرمستقیم این جنگ بر یمنیها و جبران خسارتها، حمایت از اقتصاد، رسیدگی به زخمیها، معلولان، بیماران، خانوادههای شهدای این جنگ و افراد دارای معلولیت و جبران خسارتهای آنها و نیز تجهیز مراکز درمانی و توانبخشی روانی پایبند باشند.
(ج) بازسازی و جبران خسارت تمامی خانههایی که توسط کشورهای ائتلاف و یا نیروهای وابسته به آنها هدف قرار گرفتند.
(د) بازسازی و جبران خسارتهای صاحبان و کارگران کارخانهها، شرکتها، هیئتها، موسسهها، بازارها، رستورانها و دیگر موارد.
(ه) تشکیل یک کمیته عالی مشترک با نظارت سازمان ملل برای انجام بازسازیها و جبران خسارت جنگزدهها همانند اقدامی که کویت انجام داد و شورای امنیت در سال ۱۹۹۱ آن را تصویب کرد.
۹- آزادسازی تمامی بازداشتشدگان و اسرا، جستجوی گمشدگان و تبادل اجساد بر اساس توافقنامههای امضا شده میان دو طرف.
۱۰- وصل برق تمامی استانهایی که پیش از آغاز جنگ برق داشتهاند از نیروگاه مأرب.
۱۱- آغاز اقدامات مشترک برای مقابله با ویروس کرونا:
(أ) راهاندازی اتاق عملیات مشترک طرفهای مربوطه در یمن برای مقابله با ویروس کرونا جهت اجرای این تدابیر در سطح ملی و نظارت بر آنها.
(ب) پایبندی سازمان ملل و کشورهای عضو ائتلاف به رفع تمامی نیازها از جمله دستگاههای پزشکی، داروها، واکسنها، محلولهاو استریلها و نیز نیازهای مراکز قرنطینه پزشکی در یمن.
سوم: روند سیاسی یمن:
(أ) آغاز روند سیاسی یمنی-یمنی برای ایجاد مرحله انتقالی جدید پس از اجرای بندهای این سند و براساس اصول زیر:
-تضمین وحدت، استقلال و تمامیت ارضی یمن
-قانون اساسی یمن و قوانین این کشور
-نتایج گفتوگوی ملی
-رعایت حاکمیت یمن در تمامی مناطق و حریمهای هوایی و آبی آن مطابق با قوانین، توافقنامهها و عرف جهانی.
(ب) هر یکی از طرفها پیشنهادها و رویکرد خود دربار روند سیاسی در یمن را به فرستاده دبیرکل سازمان ملل در این کشور ارائه کرده سپس سازمان ملل با تعیین زمان و مکان طرفهای تعیین شده را به نشستی برای بررسی این پیشنهادها دعوت کند.
(ج) پایبندی شورای امنیت و سازمان ملل به انجام گفتوگو در فضایی آزاد و مستقل و بدون دخالت هیچ کشوری در آن و یا نفوذ بر طرفهای مذاکرهکننده و یا مخالفت با مصوبات این نشست.
(د) مطابق قانون اساسی یمن درباره نتایج روند سیاسی همهپرسی برگزار شود.
در این راستا محمد عبدالسلام، سخنگوی انصارالله اعلام کرد، انصارالله دیدگاه کامل خود برای پایان جنگ و محاصره تحمیلی به یمن را در اختیار سازمان ملل قرار داده است.
عبدالسلام گفت: پیشنهاد گروه اصول ویژهای برای انجام مذاکره سیاسی و مرحله انتقالی تعیین خواهد کرد.
محمد الحوثی، رئیس شورای عالی سیاسی گروه انصارالله نیز توییت کرد: ارائه دیدگاه ملی ما برای راه حل فراگیر جهت پایان جنگ و حل و فصل پیامدهای آن از تاکید ما بر موفقیت تلاشهای صلح در یمن و منطقه و از رویکرد صادقانه ما برای جبران دلایل شکست مذاکرات قبلی نشات میگیرد.
الحوثی اشاره کرد: این گام در راستای پاسخگویی به درخواستهای صلح و جانبداری از عدل و انصاف است و ملت ما درک خواهند کرد که ما کوتاهی نکرده و نخواهیم کرد.
انتهای پیام