/سالروز ولادت امام سجاد(ع)/

صحیفه سجادیه؛ متضمن معارف اخلاقی و اجتماعی است

رئیس دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی مشهد گفت: صحیفه‌سجادیه مجموعه‌ای از ادعیه و مناجات‌های امام سجاد(ع) است که معارف بلندی در زمینه‌های مختلف اعتقادی، اخلاقی و اجتماعی در آن وجود دارد و ما باید از هنر استفاده کرده و هنرمندانه معارف بلند و سازنده ادعیه و مناجات را به جامعه منتقل کنیم.

غلامرضا رئیسیان در گفت‌وگو با ایسنا درخصوص رسالت و وظیفه ما در مقابل صحیفه‌سجادیه و سایر ادعیه اظهارکرد: رسالت ما انتقال و انعکاس منابع سرشار از معنویت، اخلاق، انسانیت و باورهای درستی است که در ادعیه و مناجات اهل بیت علیهم‌السلام وجود دارد که باعث تغییر نگرش، اخلاق و منش در انسان می‌شود.

وی افزود: مناجات‌ها و ادعیه بسیار تأثیرگذار و زیبا هستند؛ این آموزه‌های عمیق هستند که رفتار، اخلاق و عقاید را اصلاح می‌کنند، به طوری که بر روح و جان افراد سلیم‌النفس (نیک‌سرشت و بی آزار) و بدون پیش‌داوری، اثر می گذارد.

عضو هیأت علمی دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی مشهد بیان کرد: سخن امام رضا(ع) اینگونه است که فرموده‌اند "اگر مردم به سخنان نیکو و زیبای ما آگاهی پیدا کنند و آن‌ها را بفهمند، از ما پیروی خواهند کرد."

رئیس دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی مشهد عنوان کرد: من از رسانه‌ها تقاضا دارم، معارفی را که در متون دینی و میراث گرانقدر ما مانند نهج‌البلاغه و صحیفه ‌سجادیه وجود دارد و منبع وحیانی دارند به اشکال و بیان‌های مختلف مانند کتاب، قصه، تئاتر، فیلم و... به جامعه ابلاغ کنند.

وی تشریح کرد: یکی از خاورشناسان و دانشمندان آمریکایی به نام ویلیام چیتیک صحیفه سجادیه را به  زبان انگلیسی ترجمه کرده و مقدمه‌ بسیار خوبی برای آن نوشته‌است؛ و این نشان دهنده این است که این کتاب مورد توجه اندیشمندان غربی نیز قرار گرفته‌است.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: نیایش‌های ۵۴ گانه صحیفه‌سجادیه متضمن بسیاری از نکات است و می‌تواند محور بسیاری از پژوهش‌ها نیز قرار گیرد. به عنوان مثال دعای مکارم‌الاخلاق یکی از دعاهای قابل تأمل است.

محور سعادت انسان، ارتباط انسان با خداوند متعال است

عضو هیأت علمی دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی مشهد با بیان این که محور سعادت انسان، ارتباط انسان با خداوند متعال است، تصریح کرد: بعضی عوامل باعث تقویت این ارتباط و بعضی دیگر آفت آن هستند؛ حضرت زین‌العابدین (ع) درضمن این دعاها هم به عوامل تقویت کننده ارتباط با خداوند متعال اشاره می کنند و هم به عوامل آسیب‌رسان به تقرب الهی.

رئیسیان افزود: پژوهش در زمینه نکات تربیتی موجود در ادعیه به خصوص صحیفه سجادیه از کارهای لازم است؛ البته کارهایی در این زمینه انجام شد و پژوهشی در قالب رساله دکتری با عنوان تعیین و تحلیل شاخص‌های سلامت روان‌شناختی در حال انجام است.

رئیس دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی مشهد گفت: در این رساله شاخصه‌های سلامت روان از دیدگاه قرآن و روانشناسی که موضوعی میان‌رشته‌ای است، مورد مطالعه قرار خواهد گرفت.

رئیسیان اضافه کرد: مدتی قبل یکی از اساتید آمریکایی بنام ریچاردسون از دانشگاه دالاس به عنوان مهمان در دانشکده الهیات حضور داشت، بحث‌هایی درخصوص تأثیرگذاری دعا و مناجات شکل گرفت و ایشان از اشاره من به این رساله بسیار استقبال کردند و قرار بر این شد که مقاله‌ برگرفته از آن در دانشگاه آنها ارائه شود.

وی خاطرنشان کرد: مناجات‌های پانزده‌گانه امام سجاد (ع) مانند: مناجات تائبین، مناجات مریدین، مناجات خائفین و ... مضامین بلندی را بیان کرده و بسیار آموزنده نیز هستند.

رئیس دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی مشهد اظهار کرد: دو نوع نگرش به دعا وجود دارد؛ نگاه عامه‌ مردم به  دعا که دعا را ابزار و وسیله‌ای برای برآورده شدن حاجات می‌دانند؛ به طوری که من خدا را می‌خوانم برای آنکه حاجت‌ام برآورده شود و گرفتاری‌هایم برطرف شود. این نگرش مرتبه نازل و پایین نگاه به دعا است.

رئیسیان ادامه داد: اما گاهی اوقات دعا، خود هدف قرار می‌گیرد و گفت‌وگو با خدا موضوعیت پیدا می‌کند؛ این نگرش بالاترین مرتبه دعا است و در آن برای دعا اصالت قائل می‌شویم و به دنبال رفع گرفتاری نیستیم. در صحیفه‌سجادیه هر دو نگرش را می توان یافت.

وی افزود: برای ائمه (ع)، دعا و سخن گفتن با خداوند متعال موضوعیت دارد کما اینکه زمانی که خداوند از حضرت موسی (ع) درمورد عصایی که در دست داشته‌اند، می‌پرسد. حضرت موسی می‌توانستند در یک کلمه آن را توصیف کرده و بگویند این عصا است؛ اما ایشان توضیحات مفصلی درباره عصا و کاربرد آن داده‌اند به دلیل آن که گفت‌وگو و سخن گفتن با خداوند را دوست داشته‌اند.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۱۱ فروردین ۱۳۹۹ / ۱۱:۰۹
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 99011105314
  • خبرنگار :