خلیل رنجبر در گفتوگو با ایسنا، به مناسبت فرارسیدن ۱۳ اسفند ماه روز جهانی آسیب شنوایی اظهار کرد: اختلالات شنوایی شایعترین نقیصه مادرزادی در بدو تولد است که پیامدهای همچون کاهش شنوایی، عدم درک گفتار، سرگیجه، عدم تعادل و ... رابه دنبال داشته و جنبههای اجتماعی، عاطفی و اقتصادی زندگی افراد مبتلا را تحت تأثیر قرار میدهد.
رنجبر با اشاره به اینکه در سال تحصیلی جاری ۲۱ نفر نیروی تخصصی توانبخشی در۱۳ شهرستان به دانشموزان با نیازهای ویژه در دورههای مختلف تحصیلی خدمات توانبخش از قبیل گفتاردرمانی، کاردرمانی ذهنی و جسمی و تربیت شنیداری ارائه میکنند، عنوان کرد: تشخیص به هنگام مشکلات شنوایی در بدو تولد و یا درهفتههای اول پس از تولد در درمان به موقع و موفقیت آمیز آن حائز اهمیت است.
وی افزود: ۶۵ دانش آموز دارای آسیب شنوایی در مدارس و مراکزآموزشی، پرورشی و توانبخشی با نیازهای ویژه در سطح استان و ۲۲۵ دانشآموز دارای آسیب شنوایی خفیف تا عمیق به صورت تلفیقی فراگیر در سال تحصیلی جاری در مدارس عادی استان مشغول به تحصیل میباشند.
رئیس آموزش و پرورش استثنایی استان با بیان اینکه یکی از سختترین معلولیتها ناشنوایی است، ادامه داد: خانواده و جامعه باید با پذیرش واقعبینانه محدودیت فرد ناشنوا در راه پرورش استعدادها و تواناییهای آنان یاریرسان باشند.
رنجبر براین مهم که سن مناسب برای انجام غربالگری شنوایی حدود یک ماهگی، تشخیص حدود ۳ ماهگی، درمان حدود ۶ ماهگی است تأکید کرد وگفت: سن آغاز کم شنوایی غیر قابل درمان ناشی از سروصدای زیاد به اوایل نوجوانی و پیر گوشی به علت استفاده از رسانههای صوتی وتصویری از کهولت به حدود ۴۵ سالگی کاهش یافته است .
وی با اشاره به این مطلب که پیشگیری، غربالگری و توانبخشی میتوانند اختلالات شنوایی و عواقب آن را کاهش دهند، تصریح کرد: درصورتی که مشکلات شنوایی در سنین پایین درمان نشود، در آینده منجر به افت تحصیلی، کاهش اعتماد به نفس و ضعف در مهارتها و رشد اجتماعی خواهد شد.
رنجبر با بیان اینکه دو سوم افراد دارای اختلال شنوایی در کشورهای در حال توسعه هستند، خاطرنشان کرد : افزایش عفونتها و بیماریهای مانند سرخک، اوریون، سرخجه و مننژیت از دلایل اختلال در شنوایی است که با ارتقای سطح آگاهی و ترویج مراقبت از گوش و سلامت شنوایی میتوان این آمار را کاهش داد.
وی در پایان یادآور شد: یکی از مهمترین علل کم شنوایی در کشور ژنتیکی است بطوری که حدود ٦٠ تا ۷۰ درصد کم شنواییها را تشکیل میدهد و این درحالی است که نزدیک به ۹۵ درصد والدین این افراد، شنوا بوده و فقط ژن معیوب را حمل میکنند.
انتهای پیام