به گزارش ایسنا، در پیام کیومرث کلانتری معاون سازمان حفاظت محیط زیست آمده است: « بر اساس پیشنهاد ارائه شده در شانزدهمین نشست متعاهدین کنوانسیون منع تجارت جهانی گونه های در معرض خطر انقراض (سایتیس) در سال ۲۰۱۳ به سازمان ملل متحد، این سازمان طی شصت و هشتمین نشست عمومی خود در تاریخ ۲۰ دسامبر ۲۰۱۳، روز سوم ماه مارس (۱3 اسفند) مصادف با تاریخ پذیرش کنوانسیون سایتیس در سال ۱۹۷۳ را به عنوان روز جهانی حیات وحش معرفی کرده است.
در اعلامیه صادره از سوی این کنوانسیون از کشورها خواسته شده تا براساس اهمیت گونههای مختلف گیاهی و جانوری، اقداماتی را برای افزایش آگاهی عمومی و معرفی این روز به انجام برسانند.
بارها خاطرنشان شده است که حیات وحش دارای ارزش های ذاتی، زیست محیطی، ژنتیکی، اجتماعی، اقتصادی، علمی، آموزشی،فرهنگی، تفریحی و زیبایی شناسی بوده و در توسعه پایدار و رفاه انسان نقش محوری دارد . به این دلایل، همه کشورهای عضو سازمان ملل متحد و دیگر سازمان های بین المللی و همچنین جامعه مدنی، تشکل های مردمی و افراد غیر دولتی، دعوت به مشارکت در این پاسداشت جهانی حیات وحش می شوند. جوامع محلی میتوانند نقش مثبتی در کمک به جلوگیری از تجارت غیرقانونی حیات وحش بازی کند.
امروزه تخریب زیستگاه و افت کیفیت آنها، کشاورزی وتوسعه ناپایدار، شکار غیر قانونی و قاچاق حیات وحش و برداشت بیش از حد، بزرگترین تهدیدها برای حیات وحشو تنوع زیستی به معنای عام آن است و با توجه به روند فزاینده تهدیدات پیش روی حیات وحش که شمار بیشتری از گونهها و جمعیتهای آنها را به گرداب انقراض میکشاند، نیازمند آن هستیم تا تمام آحاد جامعه در کنار مسئولین و متولیان امر، اقداماتی سریع و قاطعانه را در بهبود وضع موجود مد نظر قرار دهند.
امسال روز جهانی حیات وحش با شعار ”پایداری تمام اشکال حیات بر روی زمین" برگزار خواهد شد و این شعار در بر گیرنده تمام گیاهان و جانوران وحشی به عنوان جزیی از تنوع زیستی و همچنین بخش مهمی از معیشت های مردم، بویژه جوامعی است که با طبیعت ارتباط نزدیک دارند و در عین حال بر اهمیت بهره برداری پایدار از منابع طبیعی در حمایت از دستیابی به اهداف جهانی توسعه پایدار سازمان ملل تاکید دارد.
این روز فرصتی منحصر بفرد برای پاسداشت از حیات وحش کشورمان با تمام تنوع و زیبایی هایش بوده و نقش بسزائی در ارتقای آگاهی عمومی در خصوص مزایای متعدد حیات وحش برای مردم و تهدیدات پیش روی آن ایفا می نماید.
هیچگاه نباید از یاد برد که اقداماتی که ما در زمینه حفاظت از حیات وحش به همراه دیگر کشورهای جهان انجام می دهیم می تواند ضامن بقای یک گونه و یا جلوگیری از انقراض آن باشد.
کشور ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی، برخورداری از تنوع سیمای منظر و اقلیم و بعلاوه وجود منابع آبی عظیم دریای خزر در شمال و خلیج فارس و دریای عمان در جنوب از غنای گونهای بالا برخوردار است، لیکن این غنای گونهای نباید موجب غرور شود چرا که دیگر از گونههایی همچون شیر ایرانی و ببر مازندران امروز جز نامی باقی نمانده و این گونه ها در کمتر از یک قرن گذشته منقرض شدهاند و اگر برای حفاظت گونههای ارزشمند و در خطر انقراض مثل گور ایرانی، یوزپلنگ ایرانی، خرس سیاه، گوزن زرد و... اقدام لازم صورت نگیرد در آیندهای نه چندان دور شاهد انقراض این گونههای نادر نیز در کشورمان خواهیم بود.
هم اکنون زمانی است که دست در دست هم برای حفاظت از تنوع زیستی و گونه های ارزشمند کشورمان باید همت گماریم و تعارضات موجود بین انسان و محیط را به حداقل برسانیم تا برای نسل آتی، سرزمینی با میراث طبیعی گرانبها به ارث بگذاریم.
بر اساس گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، توجه به ارزشهای متنوع گونه های جانوری در برنامه ریزیهای توسعه ، ایجاد حس حمایت از حیات وحش در سطوح جامعه ، جلب مشارکت های مردمی در مدیریت و حفاظت حیات وحش ، انجام پژوهش های کاربردی و بنیادی به منظور شناخت و مدیریت گونه های جانوری و احیای زیستگاه و جمعیت آنها ، فراهم نمودن امکانات ، تجهیزات و نیروی کیفی و کمی مورد نیاز حفاظتی و جلوگیری از تخریب زیستگاهها می تواند شرایط مطلوبی را برای پویایی و پایداری گونه های جانوری کشورمان و زیستگاههای آنها فراهم نمایند . یادمان نرود که "آینده حیات وحش در دستان ماست.»
انتهای پیام