/یادداشت/

مهار سیاست‌های جنگ‌طلبانه ترامپ علیه جمهوری اسلامی ایران

یک کارشناس روابط بین الملل تصریح کرد: سناتورهای آمریکایی به واسطه نگرانی از اقدامات غیرقانونی و پیش‌بینی ناپذیرترامپ، تلاش دارند با توسل به دیپلماسی، سیاست های جنگ طلبانه او را مهار کنند.

 به گزارش ایسنا، رضا رسالت در یاداشتی با عنوان «مهار سیاست‌های جنگ‌طلبانه ترامپ علیه جمهوری اسلامی ایران» نوشت : چند روز پیش مجلس سنای آمریکا قطعنامه‌ای را تصویب کرد که به موجب آن، رئیس‌جمهور ایالات متحده حق اقدام نظامی علیه ایران بدون اجازه کنگره را نخواهد داشت. این قطعنامه از رئیس جمهور آمریکا می‌خواهد نیروهای آمریکایی را درگیر نبرد با ایران نکند، مگر آنکه کنگره ابتدا اعلان جنگ کرده یا مجوز مشخصی برای استفاده از قوای نظامی علیه ایران را تصویب کرده باشد. رای گیری در مجلس سنا ظهر پنجشنبه، ۱۳ فوریه، (24 بهمن) برگزار شد و در نهایت با ۵۵ رای موافق در برابر ۴۵ رای مخالف به تصویب سنا رسید. مجلس نمایندگان آمریکا هم پیش‌تر این قطعنامه را تصویب کرده بود. دموکرات‌ها که پیشنهاد دهنده این قطعنامه بودند، توانستند با جذب ۸ سناتور جمهوری خواه به اکثریت ۵۵ رای موافق برسند.

دو سناتور آمریکایی با اشاره به مواضع جنگ‌طلبانه دولت آمریکا، این سیاست‌ها را عامل انزوای ایالات متحده در جهان توصیف کرده و نوشته‌اند که کنگره باید تلاش کاخ سفید برای به راه انداختن یک درگیری نظامی تازه در غرب آسیا را مهار کند. «تام یودال» سناتور دموکرات ایالت نیومکزیکو و «ریچارد دوربین» سناتور دموکرات ایالت «ایلینویز» آمریکا پیشتر در یادداشتی مشترک در نشریه «واشنگتن‌پست» دولت این کشور را به تلاش برای جنگ‌افروزی علیه ایران به بهانه‌های واهی متهم کرده و تاکید کرده بودند که کنگره باید با تصویب قانون تازه‌ای، با چنین تلاشی مقابله کند. این دو سناتور با اشاره به حمله آمریکا به عراق و تبعات آن اقدام، نوشته‌اند: «سیاست دولت ترامپ در قبال ایران که بر روی خاکستر راهبرد شکست‌خورده در قبال عراق بنا شده، دارد ما را به سمت اقدام نظامی با هدف تغییر رژیم در تهران سوق می‌دهد. ما نباید اشتباهات گذشته را تکرار کنیم و کنگره باید سریعا برای اطمینان از این موضوع، وارد عمل شود.»
نویسندگان این یادداشت تلاش آمریکا برای متهم کردن ایران به عدم پایبندی به توافق هسته‌ای و همچنین ادعای ارتباط ایران با القاعده، آن هم بر اساس ادله‌ای «مبهم»، را تکرار سناریوی دولت «جورج بوش» برای حمله به عراق خوانده و نوشته‌اند: «اگر این موضوعات جنگ را توجیه می‌کند، در آن صورت رژیم‌های دیگری هم در آن منطقه هستند که باید به جای دریافت کمک‌های نظامی آمریکا، هدف ایالات متحده باشند.»

تأکید بر حق کنگره برای محدود کردن اختیار رئیس‌جمهور برای استفاده از نیروی نظامی و اشاره به انزوای ایالات متحده پس از خروج از برجام، از دیگر موارد اشاره شده در این یادداشت است. آنها بر این باورند که سیاست‌ها و مواضع دولت ترامپ تنها به تشدید تنش در آن منطقه منجر شده است. «از زمانی که رئیس‌جمهور ترامپ بی‌مهابا از توافق هسته‌ای با ایران خارج شد، رئیس‌جمهور ادبیاتی خصومت‌آمیز در پیش گرفته که هدف آن تشدید تنش‌ها بوده است. امروز، ایالات متحده به تنهایی ناقض آن توافق است و دوستان و دشمنان خود را با  تحریم، تهدید می‌کند. این خسارت پایدار به جایگاه جهانی آمریکا، ما را منزوی کرده و موقعیت چندانی برای رهبری برای ما باقی نگذاشته است.»
یودال و دوربین در ادامه، پمپئو وزیر خارجه دولت آمریکا را از مهمترین حامیان درگیری با ایران در دولت آمریکا معرفی کرده و قصد خود را برای محدود سازی اختیارات رئیس‌جمهور آمریکا برای اقدام نظامی علیه ایران، اعلام کرده و نوشته اند: «اگر از کنگره نخواهیم که فورا وارد عمل شود و اقدامی قاطع برای مسدود کردن مسیر رئیس‌جمهور به سوی جنگ انجام دهد، ما محکوم به تکرار اشتباهات گذشته خواهیم بود و در آن صورت همه ما دوباره بهای آن را می‌پردازیم.»

ترامپ روز چهارشنبه ۲۳ بهمن (۱۲ فوریه) با انتشار پیامی در توییتر تصویب چنین طرحی در مجلس سنا را ارسال "پیام بسیار بدی" به ایران خوانده بود. او تأکید کرده بود که در شرایط کنونی "نشان دادن ضعف در برابر جمهوری اسلامی خطاست". ترامپ گفته بود: «روزی که اختیارات من محدود شود، بزرگ‌ترین روز برای ایران خواهد بود. از طرف دیگر تیم کاین سناتور دموکرات ایالت ویرجینیا و سایر حامیان این قطعنامه بر این باورند که طرح پیشنهادی به هیچ وجه مربوط به ترامپ یا حتی ریاست جمهوری نیست، بلکه تاکیدی بر قدرت و اختیارات کنگره برای اعلان جنگ علیه یک کشور دیگر است. تیم کاین همچنین تصریح کرد: "گرچه ترامپ و سایر روسای جمهور آمریکا باید همواره قدرت و توانایی دفاع از آمریکا را در برابر حملات احتمالی و قریب الوقوع داشته باشند، ولی قدرت و اختیارات اجرایی مربوط به جنگ در آنجا متوقف می‌شود. یک جنگ تهاجمی نیاز به تصویب نهایی از سوی کنگره آمریکا دارد."

انتظار می‌رود که دونالد ترامپ این مصوبه را وتو کند. نمایندگان کنگره برای اجتناب از وتوی مصوبه خود به دو سوم آرای اعضای مجلس نمایندگان و سنا نیاز داشتند که این امر محقق نشد. این در حالی است که در جریان سفر اخیر وزیر خارجه کشورمان به کنفرانس امنیتی مونیخ، علیرغم تحریم ایشان توسط ایالات متحده ی امریکا، کریس مورفی، سناتور و عضو کمیته روابط خارجی سنای آمریکا با دکتر ظریف دیدار نمود و به تبادل نظر و گفت و گو پرداخت. تمام این نشانه ها حاکی از آن است که سناتورهای آمریکایی نیز بواسطه ی نگرانی از اقدامات غیر قانونی و پیش بینی ناپذیرترامپ، تلاش دارند با توسل به دیپلماسی، سیاست های جنگ طلبانه ی او را مهار کنند.
انتهای پیام

  • شنبه/ ۳ اسفند ۱۳۹۸ / ۰۹:۵۷
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 98120301699
  • خبرنگار :