به گزارش ایسنا، عرفات کرم، مسؤول پرونده بغداد در مقر مسعود بارزانی، رهبر حزب دموکرات کردستان (به رهبری مسعود بارزانی) درباره مشارکت در دولت جدید به شبکه رووداو گفت: حزب دموکرات کردستان بزرگترین حزب در عراق است و بیشترین کرسیهای پارلمان را در اختیار دارد. اگر توفیق علاوی، نخستوزیر مکلف بدون مذاکرات قبلی وزرا را انتخاب کند کردها در دولت جدید شرکت نخواهند کرد. موضع کردها و اهل تسنن درباره تشکیل دولت جدید عراق واضح است به ویژه اینکه بارزانی اعلام کرده که مخالف این است که وزرایی به اسم کردها انتخاب شوند.
عرفات کرم گفت: بارزانی به علاوی خبر داده که او شخصی شفاف و شایسته احترام است اما مکانیزمی که در پیش گرفته موفقیتآمیز نیست. علاوی با ما به شکل فنی تعامل میکند درحالیکه باید تعامل سیاسی داشته باشد.
وی گفت: چرا شیعیان فکر میکنند حق دارند نخستوزیر را انتخاب کنند اما کردها و اهل تسنن را از انتخاب وزرا منع میکنند؟ همگان این واقعیت را میدانند که نخستوزیر از طریق توافق بین سائرون و ائتلاف الفتح تعیین شده است. چگونه طرفهای سیاسی شیعی حق دارند نخستوزیر را انتخاب کنند و ما حق نداریم وزرا را انتخاب کنیم این قابل قبول نیست. بارزانی یک حرف معروف دارد و آن این است: آرزو میکنم یک روز بیاید که نخستوزیر عراقی و از سوی خود عراقیها تعیین شده باشد تا کی نخستوزیر عراق از خارج تعیین میشود؟
عرفات کرم درباره موضع بقیه طرفهای کرد گفت: حزب دموکرات، اتحادیه میهنی و جنبش تغییر موضع متحدی نسبت به مذاکرات تشکیل دولت عراق دارند.
از سوی دیگر جمال کوجر، رئیس فراکسیون اتحادیه اسلامی کردستان در پارلمان عراق گفت: تاکنون مذاکرات رسمی درباره تشکیل دولت با کردها صورت نگرفته است. حتی اگر وزرای کرد مستقل باشند باید فراکسیونهای کرد با آنها مخالفت کنند. حتی اگر مذاکرهای با احزاب صورت نگیرد باید وزرای کرد از سوی ریاست یا دولت اقلیم کردستان تعیین شوند.
همچنین شیروان میرزا، عضو پارلمان عراق از اتحادیه میهنی گفت: انتقاد از روند تشکیل دولت تنها به کردها محدود نمیشود بلکه اهل تسنن نیز انتقاداتی دارند و میخواهند وزرا از طریق مشورت با آنها انتخاب شوند.
در این باره خبرنگار المیادین گزارش داد، ائتلاف القوی العراقیه به رهبری محمد الحلبوسی، رئیس پارلمان تاکنون تصمیمی برای حمایت از نخستوزیر مکلف نگرفته است.
به گزارش این خبرنگار، گروههای کرد نیز به علاوی اطلاع دادهاند ایده تحمیل افراد تحت عنوان افراد مستقل را نمیپذیرند.
این خبرنگار افزود: اکثر گروههای شیعه پذیرفتهاند که نخستوزیر مکلف وزیران مستقل را معرفی کند.
طبق گفته این خبرنگار، تعدادی از گروههای سنی از جناح الحلبوسی مخالف ایده تعیین افراد مستقل هستند اما جناح اسامه النجیفی و صالح المطلق آماده پذیرش ایده نامزد مستقل هستند.
انتهای پیام