شعربافی هنری منسوخ در قطب نساجی سنتی ایران

هنر شعربافی یا به عبارتی بافت سنتی انواع پارچه‌ها یکی از هنرهای اصیل نساجی در کشورمان است که امروزه حتی در یزد به عنوان قطب نساجی سنتی کشور در حال منسوخ شدن است.

صنعت نساجی یکی از هنرصنایع اصیل ایرانی است و یزد از نامدارترین شهرهای ایران در این حوزه است چرا که از گذشته‌های دور، ترمه‌ و پارچه‌های فاخر و منسوجات زیبای این شهر از جاده ابریشم به تمام جهان فرستاده می‌شده و جایگاه برخی از این دست‌بافته‌های زیبا هنوز هم در یاد و خاطره نوستالژیک بسیاری از ایرانیان جای دارد.

در یزد به مجموع مشاغل نساجی سنتی یزد از قبیل دارایی بافی، احرامی‌بافی، ترمه بافی و بافت دستمال‌های سنتی و شال که به وسیله دستگاه سنتی بافندگی بافته می‌شود، شعربافی اطلاق می‌شود و اگر امروز شهر یزد را به خاطر خانه‌های خشت و گلی و بادگیرهای زیبایش می‌شناسند، قطعاً در گذشته این دیار را به خاطر پارچه‌های زیبا و فاخرش می‌شناختند.

شعربافی که با دستگاه پارچه‌بافی سنتی انجام می‌شود هم‌اکنون در یزد منسوخ شده و اکثر صنعتگران با ماشین‌های صنعتی نساجی مشغول کار هستند ولی دیگر از آن آوازه سال‌های قدیم خبری نیست.

بر طبق کتیبه و سنگ نوشته‌های قدیمی ‌موجود در دهلیز درب اهلی مسجد جامع شهر یزد، در گذشته شغل اکثر مردم این شهر شعربافی یا مشاغلی در رابطه با آن مثل نخ ریسی و رنگرزی و تهیه ابریشم و امثال اینها بوده است.

البته اطلاعات موجود در این رابطه در حال حاضر بسیار کم است ولی احتمالاً در گذشته، تعداد زیادی از انواع تولیدات شعربافی وجود داشته که هم‌اکنون اغلب آنها فراموش شده و غبار روزگار نام و یاد آنها را از اذهان زدوده است.

در حال حاضر تنها چراغ معدود کارگاه‌هایی از این نوع در شهر یزد به دست هنرمندانی سالخورده روشن باقی‌مانده که غالباً نیز در جهت آشنایی و بازدید گردشگران به صورت محدود فعالیت می‌کنند که در ذیل تصاویر یکی از این کارگاه‌ها را مشاهده می‌کنید. 

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۱ بهمن ۱۳۹۸ / ۱۱:۵۵
  • دسته‌بندی: یزد
  • کد خبر: 98112115431
  • خبرنگار :