به گزارش ایسنا، احداث ۳۰ هزار واحد مسکونی در سوریه توسط شرکتهای ایرانی، موضوعی است که توسط وزارت راه و شهرسازی دنبال میشود. اسفندماه سال قبل نیز نایب رییس انجمن انبوهسازان تهران از برنامه فعالان بخش خصوصی برای احداث ۲۰۰ هزار خانه در سوریه خبر داد. ایرج رهبر در روزهای اخیر به ایسنا گفت که این برنامه کماکان در دستور کار قرار دارد.
یکی از شائبههایی که بعضا مطرح میشود اینکه ایران با سرمایه دولتی قصد ساخت و ساز در سوریه را دارد. در اینباره محمود محمودزاده، معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی به پایگاه خبری این وزارتخانه گفته است: دولت ایران هیچ نقشی برای سرمایهگذاری، تخصیص اعتبار یا امکانات به کشور سوریه ندارد و این فقط تفاهم برای حضور بخش خصوصی در کشور سوریه است و هیچ اجباری نیز وجود ندارد.
وی توضیح داد: نقش دولت ایران برای ایجاد شرکتهای مشترک با سوریه این بوده است که از بخشهای خصوصی ایران در مقابل قراردادها، انتقال پول و امثالهم حمایت شود. بدین معنا ایران با سوریه تفاهم کرد تا در خصوص موضوع انتقال پول، حمایت های دولتی، امنیتی، فنی و اولویت در واگذاری کار به شرکت های ایران از شرکت های خصوصی فعال حمایت کند.
محمودزاده خاطرنشان کرد: تمام تلاش برای بازکردن بستر جدید فعالیت در صحنه بین الملل برای بخش خصوصی ایران است و دولت ایران هیچ نقشی در پروژه ها ندارد. همانطور که در ایران نیز فعالیت هایی که در قالب طرح اقدام ملی انجام می شود نیز دولت تسهیل کننده است و اجرای پروژه ها تماما توسط بخش خصوصی انجام می شود.
معاون وزیر راه و شهرسازی درخصوص مشارکت شرکتهای خصوصی ایرانی در روند احداث ۳۰ هزار واحد مسکونی در سوریه گفت: موضوع تفاهم و تعامل ایران با سوریه در تفاهم اخیر، ریلگذاری در سه بخشِ صنعت ساختمان، حمل و نقل، و مطالعات و مشاوره برای حضور شرکت های خصوصی ایرانی در سوریه است.
معاون مسکن و ساختمان با تاکید بر اینکه موضوع اصلی این تفاهمنامه مربوط به صدور خدمات فنی و مهندسی توسط بخش خصوصی ایران به سوریه است، ادامه داد: وزارت راه و شهرسازی به منظور آنکه بتواند شرایط حضور شرکتهای خصوصی صنعت ساختمان ایران و همچنین شرکتهای حمل و نقلی ایرانی را در سوریه فراهم کند، با سوریه تفاهمنامهای را به امضا رسانده است.
تفاهم ایران با سوریه در سه حوزه است
محمودزاده افزود: موضوعات تفاهمهای انجام شده ایران با سوریه در سه حوزه مسکن، راه و زیربناهای حمل و نقل، و دیگری مطالعات و مشاوره است. در این سه حوزه توافق کردیم که امکان حضور پررنگ شرکتهای ایرانی در بازارهای بینالمللی را فراهم و ریلگذاری کنیم.
معاون وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: دولت هیچ نقش اجرایی ندارد، صرفا موضوع ما کمک به بسترسازی و فراهمکردن شرایط حضور بخش خصوصی در بازسازی کشور سوریه است.
محمودزاده در خصوص سازو کارهای همکاری شرکتهای خصوصی ایران با سوریه نیز اعلام کرد: با توجه به ساختاری که بین دو کشور وجود دارد قرار شد تا ۳۰ هزار واحد در حوزه مسکن به عنوان الگویی پایه احداث شود تا هم شرکت های ایران شرایط منطقه را بسنجند و در مقابل، مجموعه دولت سوریه بتواند راجع به فعالیت های بخش خصوصی ارزیابی داشته باشد.
معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: این شروع همکاری دو کشور قلمداد میشود و میتواند بازار بزرگی برای فعالیت بخش خصوصی ایرانی باشد. چنانچه این الگو بر اساس چارچوبهای طراحیشده و موردانتظار دو کشور عملیاتی شود و به بهرهبرداری برسد، طبیعتا بستر بزرگی برای فعالیت شرکتهای خصوصی ایرانی در کشور سوریه به وجود خواهد آمد.
وی فعالیت شرکتهای خصوصی ایرانی را در حوزههای حمل و نقل و مشاوره نیز مانند مورد ساختمان برشمرد و گفت: در حوزه حمل و نقل نیز همکاری به شیوه صنعت ساختمان است که در این بخش نیز زمینه حضور شرکتهای خصوصی ایرانی در احداث پایانههای حمل و نقلی، شبکه راهها، پلها، و بنادر کشور سوریه با تفاهم نامه و ایجاد شرکت مشترک در حال مطالعه است و به زودی این موارد نیز آغاز خواهد شد.
محمودزاده همچنین توضیح داد: در موضوع مشاوره نیز انجام مطالعات پیشنیاز طرحهای توسعه شهری و طرحهای حمل و نقل مطرح شده است تا بتوان این چرخه را کامل کرد. بدین معنا بخش خصوصی ایرانی بتواند با حضور خود در کشور سوریه از مطالعه و طراحی تا اجرا و نظارت حضور داشته باشد و سه شرکت کلی در این سه حوزه پیش بینی و ایجاد شده است.
ایجاد فرصت اشتغال و گردش مالی برای شرکتهای خصوصی ایران
وی تصریح کرد: این کار فرصت مغتنمی برای ایجاد اشتغال، گردش مالی بیشتر در حوزه صنعت ساختمان در بخش خصوصی کشور است.
معاون وزیر راه و شهرسازی یادآور شد: سوریه بعد از جنگ چندساله خود نیاز به ساخت و ساز بسیار گسترده دارد و هماکنون شرایط برای حضور شرکتهای سازنده و حرفهای کشورهای دیگر در سوریه فراهم است. ایران نیز به لحاظ انسجام سیاسی و فرهنگی که با کشور سوریه دارد پیشقدم شده تا بخش خصوصی ایران نیز بتواند در این فضای فراهم شده برای فعالیت ورود کند. کما اینکه شاهد هستیم بسیاری از کشورهایی که نقشی در حمایت یا پشتیبانی از دولت و مردم سوریه نداشتند در حال رایزنی های فراوان برای گرفتن پروژه های اقتصادی صنعت ساختمان در سوریه هستند تا بتوانند سهم اقتصادی بیشتری را ببرند.
پیش از این نایب رییس انجمن انبوهسازان گفته بود: برخی از کشورهای عربی همچون عربستان و قطر که حتی درزمان جنگ با سوریه قطع رابطه کرده بودند، برای ساخت واحدهای مسکونی اعلام آمادگی کردهاند. در این خصوص قطر دو میلیارد و عربستان هفت میلیارد دلار برای این برنامه اختصاص دادهاند. ایران نیز با توجه به کمکهایی که از قبل به سوریه داشته است، میتواند از این موضوع به عنوان اعتبار استفاده کند و مقامات سوریه نیز با توجه به اینکه سوریه خود را مدیون ایران میداند تمایل دارند تا با ما همکاری داشته باشند.
انتهای پیام