به گزارش ایسنا، دکتر عبدالحسین شاهوردی، در مراسم رونمایی از مجموعه کتابهای سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی که صبح امروز (سهشنبه، ۱۵ بهمن) در پژوهشگاه رویان برگزار شد با تبریک فرارسیدن دههی فجر گفت: امیدوارم با کارهای خیر و بابرکتی که انجام میدهیم در راستای اهداف انقلاب قدم برداریم. امروز از چهار جلد مجموعه کتابهای سلول های بنیادی رونمایی میشود. این کتابها حاصل یک دهه فعالیت همکاران من در سلولهای بنیادی است.
وی افزود: نگارش این مجموعه با همدلی رقم خورد. اتفاق خوب دیگری که افتاد این بود که نویسندگان کتاب و مجریان این برنامهی علمی که با همدلی به پیش برده شد نگاهی به بازار داشتند که دانشجویان بتوانند از این کتابها استفاده کنند.
شاهوردی ادامه داد: علاوه بر آن، همکاران انتشاراتی حامی این جریان علمی بودند و میخواستند در عرصه علم و دانش قدمی بردارند تا اثر ماندگاری بر جا بماند. امیدواریم این مجموعه در کشورهایی که زبان فارسی در آن ها جریان دارد بتواند جایگاه رفیعی پیدا کند.
وی در پایان با اشاره به فعالیتهای مرحوم کاظمی آشتیانی گفت: یادی کنیم از زنده یاد کاظمی آشتیانی که مطمئن هستم الان خوشحالند چرا که از آن زمان به دنبال این بودند که حاصل فعالیتهای محققان رویان در عرصه سلولهای بنیادی مکتوب و ماندگار شود.
معاون پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی نیز در این مراسم گفت: تامین زیرساختها و بسترهای لازم برای شروع یک فعالیت از سوی جهاد دانشگاهی که کمتر از ۲۰ درصد از منابع خود را از دولت میگیرد، مشکل است. این که بیش از یک دهه گذشته بسترهای لازم برای فعالیت در عرصه سلولهای بنیادی از سوی جهاد دانشگاهی ایجاد شده، مهم است.
دکتر محمدرضا پورعابدی با تبریک فرارسیدن ایام دهه فجر، گفت: انشاءالله بتوانیم به اهدافی که برای جمهوری اسلامی ترسیم شده، برسیم. هر کار خوبی که انجام میشود با یک انتخاب خوب شروع میشود. این که در بیش از یک دهه قبل این پارادایم در جهاد دانشگاهی احساس شد که پزشکی از دارودرمانی به سمت سلول درمانی میرود و جهاد دانشگاهی باید این موضوع را مدنظر قرار دهد مهم است.
وی افزود: بعد از آن، بحث تمهید امکانات لازم مانند منابع انسانی، تجهیزات و شکلگیری بسترهای لازم مطرح شد.
پورعابدی با اشاره به فعالیتهای زندهیاد کاظمی آشتیانی، بنیانگذار پژوهشگاه رویان گفت: دانش برای رونق باید در شبکه خود نشر پیدا کند. دانش سلولهای بنیادی در نت وُرک جهانی خود قرار گرفت و توانست ایران را در جهان مطرح کند.
پورعابدی خاطرنشان کرد: کار خوبی که در سلولهای بنیادی انجام شد این بود که فقط آن را در سطح نخبگان و دانشمندان قرار ندادیم تلاش شد در سطح جامعه نشر پیدا کند.
وی در پایان، با تاکید بر اهمیت پژوهشهای کاربردی در جهاد دانشگاهی گفت: در جهاد دانشگاهی پژوهشهای کاربردی مهم است و قرار است حاصل فعالیتهای پژوهشی رفع مشکلات مردم باشد. الان میبینیم که سلولهای بنیادی به سطح درمان رسیده است. باید سناریوهای آیندهای را هم برای این برند در نظر بگیریم. از زحمات دکتر بهاروند، دکتر شاهوردی و دکتر گورابی در این راستا تشکر میکنم.
در بخش دیگری از این مراسم، دکتر امیرعلی حمیدیه، دبیر ستاد توسعه علوم و فناوریهای سلولهای بنیادی معاونت علمی ریاست جمهوری گفت: فضای مجازی خیلی دنیای ما را تغییر داده اما لذت کتاب خواندن هنوز تفاوت دارد. یاد گرفتن هر چیزی، طمانینهای میخواهد. فکر میکنم در آموزش کتاب نقش اصلی را داشته باشد.
وی افزود: فکر میکنم یکی از ماندگارترین آثار رویان این کتابها باشد. ما خیلی از کتاب غافل شدیم و خوب است که این یار مهربان در حوزه سلولهای بنیادی زنده شده است. امیدوارم فرهنگ کتاب و کتابخوانی به مردم باز گردد. دانشجوها باید بدانند کتاب و مقاله خواندن هنوز مفید است.
حمیدیه با اشاره به اهمیت پاسداری از زبان فارسی ادامه داد: انقدر در زبان محاوره از کلمات انگلیسی و عربی استفاده میکنیم که به مرور فراموش میکنیم که زبان فارسی چه قدر شیرین است. مجموعه رویان به حفظ ادب و فرهنگ فارسی کمک کرده است و این موضوع خیلی ارزشمند است.
وی در پایان بیان کرد: امیدوارم خداوند همهی نگارندگان این کتابها را حفظ کند. این کتابها در حوزه بالین و بخشهای دیگر نقش مهمی خواهند داشت.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه رویان نیز در این مراسم گفت: معتقدم که حداقل دو نگرش موجب شده امروز کشورمان در حوزه سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی به یک بالندگی معنادار دست یابد. نگرش اول حرکت در پیوستار تولید تا کاربرد علم است و نگاه دیگر تفکر بین رشتهای بودن علم.
دکتر حسین بهاروند گفت: امروز پزشکی بازساختی حوزه تلاش گستردهای است که در آن پزشکان، زیستشناسان و مهندسان با هدف ایجاد روشهای نوین درمان بیماریها در تلاش هستند. این نگرشها در رویان سبب شده که اکنون رویان مصداقی از فعالیتهای نوآورانه در زمینه فناوریهای پیشرفته درمان ناباروری، سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی، ژندرمانی، مهندسی سلول و بافت، پزشکی سرطان و پزشکی مبتنی بر فرد باشد. امید است که در آینده نیز پایگاهی برای بسیاری از شرکتهای بزرگ و شرکتهای پویا شود.
عضو آکادمی علوم جهان با بیان اینکه سلولهای بنیادی برای ما تنها یک علم نیست بلکه یک فرهنگ است، گفت: سلولهای بنیادی فرهنگ توانستن، ملموس کردن علم، نگاهی نو به علم در قالب بین رشتهای فکر کردن و عمل کردن، نظریهپردازی در علم و همگانی سازی علم است.
بهاروند افزود: با افزایش دانش عمومی جامعه و بالا بردن معدل دانش جامعه گلهای بیشتری در آینده شکوفا میشود و کاربرد علم که همانا حاصل انباشته شدن علم است به دست میآید.
وی ادامه داد: یادمان باشد که در هر کشور، شهر، دانشگاه، مرکز تحقیقاتی و حتی در هر فرد رشد باید همه جانبه باشد تا علم به معنای واقعی و پایدار حاصل شود. اگر میخواهیم در پزشکی آینده موثر باشیم از همین الان باید به فکر ایجاد زیرساختهای آن باشیم. در این راستا یک راهکار برای افزایش دانش عمومی و نیز پرورش نسلهای بعد، نگارش کتب و مقالات علمی است.
بهاروند خاطر نشان کرد: بر این مبنا مجموعه کتابهای سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی با توجه به تجربیات آزمایشگاهی پژوهشگران و استادان پژوهشگاه رویان و استادان دانشگاههای کشور نوشته شده است.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه رویان در بخش دیگری از سخنانش عناوین بقیه کتابهای مجموعه سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی را بیان کرد و گفت: بر این اساس کتاب روشهای آزمایشگاهی سلولهای بنیادی اسفند ۹۸، جلد ۱ و ۲ کتاب سلولدرمانی بهار ۹۹، ژندرمانی و دستورزیهای ژنتیکی تابستان ۹۹، سلولهای بنیادی سرطان تابستان ۹۹، مقدمهای بر اصول تولید بهینه فراوردههای سلول، بافت و ژندرمانی پاییز ۹۹، شبه اندامها، زمستان ۹۹، مبانی بیوانفورماتیک بهار ۱۴۰۰، وزیکولهای برونسلولی تابستان ۱۴۰۰، تجاریسازی سلول، فراوردههای سلول، بافت و ژندرمانی پاییز ۱۴۰۰ و کارآزمایی بالینی در پزشکی بازساختی زمستان ۱۴۰۰ منتشر میشود.
بهاروند در پایان از پژوهشگاه رویان، جهاد دانشگاهی، دانشگاه علم و فرهنگ، ستاد توسعه علوم و فناوریهای سلولهای بنیادی، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانش بنیان معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری، شرکت فناوری بنیاختههای رویان و صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور و همچنین نویسندگان مسئول، نویسندگان فصول، ویراستاران ادبی، ناظر کیفی و ناشر کتابهای سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی سپاسگزاری کرد.
انتهای پیام