به گزارش ایسنا، به نقل از شبکه خبری الجزیره، جارد کوشنر، مشاور ارشد کاخ سفید و طراح معامله قرن در مصاحبه با یکی از شبکههای عربی گفت: من این موضوع را از سه سال پیش بررسی میکنم و ۲۵ کتاب درباره آن خواندهام و با تمامی رهبران در منطقه و تمامی کسانی که در این رابطه کارشناس هستند دیدار و صحبت کردهام.
بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی کوشنر را مسخره کردند که خواندن ۲۵ کتاب را برای ارائه طرح معامله قرن و حل نزاعی که رؤسای جمهوری آمریکا در طول دههها در آن شکست خوردهاند، کافی میداند.
الکساندری پتری، طنزنویس در مقالهای در واشنگتنپست نوشت: ۲۵ کتاب را یکجا خواندم و الان اینجا هستم تا برای تو عمل قلب باز انجام دهم.
روزنامه "فوروارد" از کاخ سفید درباره ۲۵ کتابی که کوشنر خوانده سؤال کرد اما به جوابی دست نیافت. معاون سردبیر این روزنامه احتمال داد که کوشنر این کتابها را به این دلیل که به او هدیه داده شده است خوانده باشد.
جاناتان شانزر، معاون رئیس مؤسسه دفاع از پژوهشهای دموکراسیها گفت که دو کتاب درباره سیاست داخلی فلسطین به نامهای "وضعیت شکست" و "حماس مقابل فتح" را برای جیسون گرینبلات، فرستاده آمریکا در روند صلح خاورمیانه فرستاده و شخصا با او درباره کتاب دوم صحبت کرده است.
گرینبلات یکی از چهار مسؤولی است که در کنار جارد کوشنر، دیوید فریدمن، سفیر آمریکا در اراضی اشغالی و آوی برکوویچ، معاون کوشنر ارتباط مستقیمی با طرح معامله قرن دارند. کوشنر، گرینبلات را دوست و شریک نزدیک توصیف کرد که اقدام بزرگی انجام داده است.
شانزر در کتاب "وضعیت شکست: یاسر عرفات و محمود عباس...تشکیل نشدن کشور فلسطین" روایت میکند که چطور آمریکا با محمود عباس زمانی که در سپتامبر ۲۰۱۱ در مقابل مجمع عمومی سازمان ملل خواهان به رسمیت شناختن کشور فلسطین شد، مخالفت کرد.
شانزر میگوید که دلایل رکود در فلسطین بسیار پیچیدهتر هستند او سعی میکند، اسرائیل را از کارشکنی در طرح کشور فلسطین تبرئه کند؛ کشوری که از حمایت گسترده بینالمللی برخوردار است.
در مقابل شانزر از سوء مدیریت داخلی فلسطین انتقاد کرده و توضیح میدهد که چگونه سازمان آزادیبخش فلسطین در دوره یاسر عرفات برای تشکیل چنین کشورش آماده نبود.
شانزر میگوید که عباس از حمایت جورج بوش برای دستیابی به پست ریاست تشکیلات خودگردان استفاده کرد اما در اجرای اصلاحات شکست خورد و همچنان مبالغ زیادی از کمکهای بینالمللی به هدر میرود.
شانزر در کتاب دیگرش "حماس مقابل فتح: مبارزه به خاطر فلسطین" مینویسد: رقابت سیاسی بین رهبران فتح و حماس یاسر عرفات و احمد یاسین و دیگران از سال ۱۹۸۷ تلاشهای آمریکا برای تقویت صلح در خاورمیانه و طرح کشور فلسطین را به شکست کشانده است. او بار دیگر فلسطینیها را سرزنش کرد.
همچنین ماتیو برودسکی، کارمند مرکز طلایی استراتژی بینالمللی میگوید که بارها با کوشنر و گرینبلات درباره این طرح صحبت کرده است. کوشنر گفته که چیزهای زیادی از کتاب "۱۳ روز در سپتامبر: داستان درام مبارزه به خاطر صلح" از لورنس رایت درباره مذاکرات کمپ دیوید یاد گرفته است.
در این کتاب رایت داستان دیدار مناحیم بیگن و انور سادات رهبران اسرائیل و مصر با جیمی کارتر، رئیسجمهور وقت آمریکا را که در کمپ دیوید برای توافق صلح بین مصر و اسرائیل میانجیگری کرد، روایت میکند.
بیگن و سادات طی این نشست مشاجره کرده و بر سر هم فریاد زدند و دیگران مجبور شدند آنها را از هم جدا کنند. با این حال این معاهده در نهایت امضا و برای سه دهه اجرا شد.
فردی که با تیم صلح ترامپ صحبت کرده به روزنامه فوروارد گفت که یک نسخه از کتاب "آخرین فلسطینی" را در دفتر گرینبلات دیده است. این کتاب درباره زندگی محمود عباس به قلم پژوهشگر سابق جبهه دفاع از دموکراسی و کارمند کنونی وزارت دفاع آمریکا و امیر تیبون، روزنامهنگار هاآرتص است. این فرد گفت که معلوم بود این کتاب خوانده شده و نکاتی نیز در برگه چسبیده به این کتاب نوشته شده بود.
در این کتاب آمده است که عباس به شکل فاجعهآمیز در مذاکره برای توافق صلح شکست خورد. نویسندگان به مصاحبههایی با شخصیتهای اصلی در رام الله و قدس و واشنگتن استناد میکنند و درباره بزرگ شدن عباس در الجلیل و کوچ خانوادهاش در "نکبة" سال ۱۹۴۸ و تحصیلش در خارج و روند پیشرفتش به عنوان یک شخصیت محوری در روند اسلو صحبت میکند.
به رغم کثرت کتابهایی که درباره تاریخ نزاع جدید در خاورمیانه نوشته شده اما چهار کتابی که به نظر میرسد کوشنر خوانده باشد همگی دارای روایتهای اسرائیلی است و علیه فلسطینیهاست و در این کتابها خود فلسطینیها مسؤول تشکیل نشدن کشور فلسطین شناخته شدهاند.
انتهای پیام