ناظر گمرکات خراسان رضوی:

پلمب الکترونیک از برنامه‌های جدید گمرک ایران است

ناظر گمرکات خراسان رضوی گفت: برنامه جدید گمرک ایران که در خراسان نیز استارت آن زده و آنتن‌های آن نصب شده، پلمب الکترونیک است.

امید جهانخواه امروز  در نشست خبری به مناسبت دهه فجر و روز جهانی گمرک در دفتر نظارت گمرک مشهد ضمن اعلام شعار گمرک در سال 2020 مبنی بر «تقویت‌کننده ثبات و شکوفایی اقتصاد و محیط زیست» اظهار کرد: در ده ماهه امسال سه میلیون تن کالا از گمرکات استان به ارزش 1.5 میلیارد دلار صادر شده که از نظر وزنی 20 درصد رشد و از نظر ارزشی 20 درصد کاهش داشته است.

وی افزود: میزان واردات استان 240 هزار تن به ارزش 315 میلیون دلار است که از نظر وزنی 12 درصد رشد و از نظر ارزشی 13درصد رشد داشته است، تراز تجاری استان حدود 1.2 میلیارد دلار مثبت است. بیشترین میزان رشد صادرات گمرکات استان مربوط به گمرک دوغارون است که از نظر وزنی 69 درصد رشد و ارزشی 195 درصد رشد داشته است.

ناظر گمرکات خراسان رضوی بیان کرد: بیشترین میزان صادرات از گمرک مشهد صورت گرفته که حدود 1.1 دهم میلیون تن کالا به ارزش 1.1 دهم میلیارد دلار بوده است. عمده کالاهای صادراتی استان شامل زعفران، میوه وتره بار، پسته، مواد خوراکی، مقاطع فلزی، مصالح ساختمانی و منسوجات است.

جهان‌خواه خاطرنشان کرد: عمده‌ترین مقاصد کالاهای صادراتی استان شامل کشورهای افغانستان، ترکمنستان، عراق، ازبکستان و امارات است. در 10 ماهه سال جاری  به 89 کشور جهان کالا صادر شده که 10 کشور جدید به کشورهای مقصد کالاهای صادراتی اضافه شده که شامل زامبیا، سریلانکا، مصر، آرژانتین و ... است.

وی اضافه کرد: عمده کالاهای وارداتی ما شامل پنبه، مواد شیمیایی، ابریشم، حبوبات و برنج، مبدا کالاهای صادراتی استان ازبکستان، امارات، ترکیه، چین و روسیه است. علت کاهش ارزشی کالاها این است که کالاهای صادراتی باید نزد بانک مرکزی تعهد بازگشت ارز داشته باشد اما با توجه به اینکه در گذشته نرخ ارز بر مبنای 4200 ملاک بوده اما در حال حاضر نرخ ارز بر مبنای نرخ نیمایی براساس نرخ اعلامی بانک مرکزی محاسبه می‌شود و طبیعتا ارزش کالاهای صادراتی تقلیل پیدا می‌کند و بسیاری از کالاها با توجه به بررسی انجام شده شرکت‌های تولید می‌توانند تقاضای بررسی ارزش‌ کالاهای خود را اعلام کنند زیرا سیستم گمرک دائما در حال به روز رسانی است.

ناظر گمرکات خراسان رضوی در خصوص درخواست فعالیت 24 ساعته مرز دوغارون تصریح کرد: استاندار نامه‌ای را در این زمینه ارسال کردند که این امر مستلزم پذیرش طرف مقابل و فراهم‌ساختن زیرساخت‌های لازم از جمله تامین پرسنل و... است و در این راستا گمرک آمادگی کامل در این زمینه را دارد.

جهان‌خواه عنوان کرد: در حال حاضر باید از ظرفیت فعلی دوغارون نهایت استفاده را داشته باشیم و یکی از زیرساخت‌های مورد نیاز در این مرز دستگاه ایکس‌ری کامیونی است که درخواست داریم تا طرف افغان این دستگاه را تهیه و باسکول‌های خود را افزایش دهد. همچنین مسیر بین گمرک دوغارون و اسلام قلعه نیازمند بهسازی و مرمت است زیرا در یک بارندگی روند کار به کلی مختل می‌شود. در حال حاضر پرسنلی برای 24 ساعته شدن مرز وجود ندارد اما ما آمادگی لازم برای مهیا کردن شرایط لازم برای 24 ساعته شدن گمرک را در اختیار داریم.

وی ادامه داد: در حال حاضر گمرکات مرزی ما تماما به دستگاه ایکس‌ری مجهز هستند اما تنها در مرز دوغارون نیازمند یک دستگاه ایکس‌ری هستیم که طبق تفاهم‌نامه منعقد شده در ستاد اقتصاد مقاومتی میان گمرک کشور و اتاق ایران، قرار شد از ظرفیت بخش خصوصی در تامین دستگاه ایکس‌ری در استان و کل کشور استفاده شود. بر این اساس دستگاه توسط بخش خصوصی خریداری اما کنترل بر عهده گمرک است و درآمد آن بین طرفین پرداخت خواهد شد.

ناظر گمرکات خراسان رضوی در خصوص مرز سرخس مطرح کرد: در حال حاضر زمان افتتاح و راه‌اندازی پل جدید مرز سرخس مشخص نشده و مشکلات قبلی آن کماکان پابرجاست و محدودیت تردد تا سقف 30 دستگاه همچنان وجود دارد که امیدواریم این محدودیت در مرز سرخس و باجگیران برطرف شود زیرا در گذشته در مرز سرخس بیش از 200 تا 250 دستگاه و در مرز باجگیران بیش از 200 دستگاه کامیون تردد می‌کرد.

 کالاهای لوکس و خودرو اجازه ورود به کشور را ندارند

جهان‌خواه در خصوص ممنوعیت کالاهای صادراتی و وارداتی گفت: در بخش واردات تمامی اشخاص حقیقی، حقوقی، دولتی و غیردولتی باید قبل از ورود کالا به کشور، در وزارت صمت ثبت سفارش شود. پس از تحریم‌ها کالاها به چهار گروه کالایی تقسیم شد که شامل گروه یک، کالاهای اساسی که ارز 4200 به آن تعلق می‌گیرد، گروه دوم کالاهایی که از نیمایی به آن تعلق می‌گیرد، گروه سه کالاهایی که باید در قبال آن صادرات صورت بگیرد و گروه چهارم کالاهایی که اجازه ثبت سفارش ندارند، است. در حال حاضر کالاهای لوکس و خودرو اجازه ورود به کشور ندارند. همچنین در زمینه صادرات نیز کالاهای خام و مواد اولیه اجازه خروج از کشور را ندارند.

وی در خصوص اقدامات گمرک استان خراسان رضوی برای مقابله با قاچاق اظهار کرد: در این زمینه سامانه جامع امور گمرکی چندین سال است که راه‌اندازی شده و به صورت کامل در تمام گمرکات اجرا شده است، اقدام بعدی پنجره تجارت فرامرزی و تبادل الکترونیک میان سازمان مجوزدهنده و گمرک ایران است که سبب کاهش تردد ارباب رجوع و دریافت و ارسال مجوزهای جعلی شده است.

ناظر گمرکات خراسان رضوی بیان کرد: همچنین یکی دیگر از اقدامات گمرک در جهت کاهش قاچاق استفاده از دستگاه ایکس‌ری است. همانگونه که می‌دانید یکی از مواردی که در رتبه کسب و کار بررسی می‌شود،  توقف کالا است. برنامه جدید گمرک ایران که در خراسان نیز استارت زده شده و آنتن‌های آن نصب شده، پلمپ الکترونیک است.

جهان‌خواه خاطرنشان کرد: یکی دیگر از اقدامات ما تعیین مسیر سبز، زرد و قرمز است؛ در مسیر سبز هیچ گونه کنترل فیزیکی و اسناد صورت نمی‌گیرد و کالا یک ساعته ترخیص می‌شود، در مسیر زرد تنها اسناد کنترل می‌شود، کالا در همان روز ترخیص می‌شود و در مسیر قرمز علاوه بر اسناد، کنترل فیزیکی نیز صورت می‌گیرد.

وی در خصوص میانگین ترخیص کالا افزود: به طور متوسط در واردات کالا زمان توقف از 26 روز به 4 روز و در صادرات از 7 روز به یک روز رسیده است. همچنین گذرگاه مرزی هوشمند جزو برنامه‌های ما بوده و در حال حاضر تبادل الکترونیک با ترکیه صورت می‌گیرد و با آذربایجان نیز در حال پیگیری است همچنین با افغانستان نیز جلساتی برگزار شده است.

ناظر گمرکات خراسان رضوی در خصوص نظارت بر کارت‌های یکبار مصرف بازرگانی تصریح کرد: این کارت‌ها یک معضل است و کمیته پایش نیز در سازمان صمت تشکیل شده و نماینده گمرک در آن حضور دارد و به صورت هفتگی تمام صادرکنندگان بررسی می‌شوند و صادرکنندگانی که در یک دوره زمانی صادرات صعودی داشته و یا به چند کارگزار وکالت داده و یا در چندین جای کشور و گمرک صادرات انجام می‌دهند، بررسی می‌شود.

جهان‌خواه در خصوص اقدامات گمرک برای تسریع در صادرات و واردات کالا بعد از تحریم‌ها بیان کرد: گمرک جمهوری اسلامی ایران در راستای وظیفه خود مبنی بر تسهیل تجارت، بسته‌های حمایتی را برای فعالان مجاز اقتصادی در نظر گرفته است که شامل استراداد حقوقی به صورت خارج از نوبت، قرار گرفتن در مسیر سبز و ضمانت‌نامه بانکی است.

وی ادامه داد: یکی از مشکلات تولیدکنندگان کمبود نقدینگی است  و گمرک برای کمک به واحدهای تولیدی، سازوکار استفاده از ضمانت‌نامه‌های بانکی برای حقوق و عوارض گمرکی است. موضوع دیگر ترخیص نسیه است که بر اساس آن گمرک کالای افرادی که امکان پرداخت عوارض را ندارند به صورت نسیه ترخیص و بخشی از کالا نزد گمرک نگهداری می‌شود. از دیگر اقدامات ما تفویض اختیارات است؛ یکی از موضوعاتی که سبب افزایش هزینه می‌شود هزینه‌های انبارداری است، در گذشته انبارهای اختصاصی در گمرک ایران بود و اکنون به گمرکات استان‌ها تفویض اختیار شده است.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۱۳ بهمن ۱۳۹۸ / ۱۵:۱۴
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 98111309171
  • خبرنگار :