نماینده پیشین ایران در آژانس: ایران اراده و توان خروج از NPT را دارد

نماینده پیشین ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اظهار کرد: به طور قطع خروج از NPT در توان و اراده ایران هست و می‌تواند عملی شود هر چند که عواقب زیادی داشته باشد.

احمد قریب در گفت‌وگو با ایسنا درباره سخنان اخیر مقامات کشور درباره خروج ایران از NPT در صورت ارجاع موضوع ایران به شورای امنیت سازمان ملل از سوی کشورهای اروپایی اظهار کرد: شخصا معتقدم خروج ایران از NPT بعید است چرا که ایران حتما متوجه عواقب بعدی چنین اقدامی هست. خروج از NPT ایران را در ردیف کشورهایی از جمله هند، پاکستان، رژیم اسراییل و کره شمالی قرار می‌دهد و این برای کشوری مثل ایران که برنامه شفاف و صلح آمیز هسته‌ای دارد و همواره تاکید دارد که حرکت به سمت مسیر غیرصلح‌آمیز را حرام و غیرقانونی می‌داند جایگاهی نخواهد داشت و مسلما حتی اگر ایران از NPT خارج شود و باز هم در مسیر صلح‌آمیز بماند نگاه‌ها به آن در فضای بین‌الملل تغییر می‌کند.

وی در ادامه به فشارها و تحریم‌های آمریکا از یک سو و از سوی دیگر بی‌عملی اروپا اشاره کرد و گفت: در عمل این کشورها چاره‌ای برای ایران باقی نگذاشته‌اند و ایران آرام آرام به سمت گزینه‌های تندتر خود می‌رود و به عبارتی این آخرین تیری است که ایران در کمان دارد. اروپایی‌ها نتوانستند یا نخواستند کاری از پیش ببرند البته بسیاری معتقدند که از عهده و توان آنها خارج بود که بتوانند در مقابل اقدامات آمریکا و خروجش از برجام کاری انجام دهند. در عین حال نامردمی و نامردی‌های زیادی علیه ایران انجام گرفت و اروپا کاری از پیش نبرد. مشخص است که آنها نخواستند از خودشان مایه بگذارند.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: طبیعی است با ارجاع دوباره موضوع ایران به شورای امنیت تمامی تحریم‌ها و فشارهای بین‌المللی علیه ایران فعال می‌شود این در حالی است که ایران متعهد به اجرای تعهدات برجامی‌اش بود و این آمریکا و سه کشور اروپایی بودند که در یک هم‌زمانی تعهداتشان را اجرا نکردند و از انجام آنها سر باز زدند و اکنون ایران باید خسارت این بی‌عهدی را بپردازد.

قریب گفت: واکنش ایران به ارجاع پرونده‌اش به شورای امنیت شاید آخرین تیر در تیردانش باشد اما افکار عمومی باید بدانند که ایران از ابتدا رویکرد مسالمت جویانه به خروج آمریکا از برجام و اجرا نشدن تعهدات اروپایی‌ها داشت و اجرای گام به گام کاهش تعهدات هسته‌ای‌اش طبق برجام حاکی از همین مساله است که ایران برای حفظ برجام تلاش زیادی انجام داد اما با بی‌عملی اروپایی‌ها مواجه شد.

نماینده پیشین ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در پاسخ به این‌که تا چه حد تهدید به خروج از NPT می‌تواند از سوی ایران اجرایی شود؟ خاطرنشان کرد: قطعا این اقدام در توان و اراده ایران هست و می‌تواند عملی شود هر چند که عواقب زیادی دارد اما امروز هشتاد میلیون ایرانی به خاطر این رویکرد آمریکا و همراهی دیگر کشورها خسارت زیادی می‌بینند و خروج ایران از NPT در صورتی که موضوع به شورای امنیت برود و تحریم‌های بین‌المللی هم بازگردد آخرین راهی است که برای ایران در بخش هسته‌ای باقی می‌ماند. اساسا حضور ایران در NPT وقتی با یک کشور عضو این‌گونه برخورد می‌شود توجیه و جایگاهی ندارد.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۲ بهمن ۱۳۹۸ / ۰۴:۱۵
  • دسته‌بندی: انرژی هسته‎‌ای
  • کد خبر: 98110100780
  • خبرنگار : 71049