جنگ اقتصادی استکبار و راه‌های مقابله با آن

جنگ اقتصادی یک استراتژی اقتصادی است که هدف از اجرای آن تضعیف اقتصاد کشور مقابل است.

تحریم اقتصادی اقدامات برنامه‌ریزی شده‌ای است که یک یا چند دولت از طریق محدود کردن مناسبات اقتصادی برای اعمال فشار بر کشور هدف استفاده می‌کنند. تحریم اقتصادی که اغلب جایگزین جنگ نظامی می‌شود، برنامه‌هایی از پیش تعیین شده‌ای است که از طرف کشوری زورگو بر کشوری مستقل که حاضر به پذیرش زورگویی نیست وضع می‌شود.

به عبارت دیگر تحریم اقتصادی اقدامات هدفمندی است که یک یا چند دولت از طریق محدود کردن مناسبات اقتصادی برای اعمال فشار بر کشور هدف استفاده می‌کنند.
 
با توجه به تعریف‌های فوق می‌توان نتیجه گرفت که مفهوم و تعریف جنگ تنها مربوط به جنگ نظامی همراه با حضور تسلیحات و نیروهای نظامی نیست، گاهی کشوری زورگو توان و یارای مقابله با کشور مورد هدف را از طریق جنگ نظامی ندارد پس حربه‌های دیگری را در پیش می‌گیرد، مانند جنگ اقتصادی که امروز آمریکا در قبال ایران اسلامی پیش گرفته است.   

کشوری که اقدام به راه‌اندازی جنگ اقتصادی می‌کند طوری وانمود می‌کند که این اقدامات فقط جهت فشار بر دولت و حکومت کشور مورد هدف است تا آن را همسو با خود کند اما در عمل این فشارهای وارده بر روی دوش مردم خواهد بود که این خباثت کشور وضع کننده را می‌رساند.
 
برای بررسی بیشتر این موضوع و راهکارهای مقابله با جنگ اقتصادی دشمن، ایسنا با علی بختیار – نماینده مردم گلپایگان و خوانسار و عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به گفت‌وگو پرداخت که در ادامه می‌خوانید:

در قوانین بین‌الملل، رعایت اصول در جنگ و بر جنگ باید رعایت شود

بختیار با بیان اینکه آمریکایی‌ها جنگ اقتصادی ناجوانمردانه‌ای را علیه ملت ایران آغاز کرده‌اند، اظهار کرد: دشمن از همه ابزار خود استفاده می‌کند و بررسی بسیاری جدی انجام داده‌اند که کدام یک از بخش‌های اقتصادی ایران را مورد هدف قرار دهند تا بتوانند در این جنگ اقتصادی پیروز شوند.

وی افزود: برای مثال تحریم صنعت نفت کشور را در دستور کار قرار داده‌اند تا صادرات نفت ایران را به صفر برسانند. همچنین تحریم کالاهای اساسی از قبیل دارو را هدف قرار داده‌اند. اصولاً در جنگ نظامی هم، در قوانین بین‌الملل رعایت اصول در جنگ و رعایت اصول بر جنگ را داریم که بر فرض اگر اسیر می‌گیریم حق نداریم اسرا را مورد آزار و اذیت قرار دهیم. امروز آمریکایی‌ها در جنگ اقتصادی‌شان نه حقوق بر جنگ و نه حقوق در جنگ را رعایت می‌کنند. تحریم دارو و کالاهای اساسی نقض حقوق بشر و قوانین بین‌المللی است.

این عضو کمیسیون انرژی در مجلس شورای اسلامی، گفت: این جنگ اقتصادی که آمریکایی‌ها آغاز کرده‌اند مانند جنگ در زمان مغولان است و می‌توان این جنگ را به جنگ‌های صلیبی تشبیه کرد.

سرمایه اجتماعی را حفظ کنیم

بختیار تصریح کرد: این سؤال پیش می‌آید که ما باید چگونه با این تحریم همه‌جانبه مقابله کنیم و چه راهکاری را در پیش بگیریم. در وهله اول باید کاری کنیم که مردم را پشت نظام و انقلاب نگه داریم و این سرمایه اجتماعی را حفظ کنیم. سرمایه اجتماعی تا کنون مهم‌ترین ابزار برای جمهوری اسلامی بوده است که هر وقت کشور و نظام اسلامی با چالش جدی مواجه شدند همین سرمایه اجتماعی، ایران اسلامی را در برابر انواع طوفان‌ها بیمه کرد.

وی ادامه داد: با پشتوانه مردم از جنگ ۸ ساله سربلند بیرون آمدیم، اما اگر این سرمایه اجتماعی با ندانم‌کاری‌هایمان و با جناح و جناح‌بندی‌های سیاسی دچار خدشه شد و مردم نسبت به نظام و انقلاب بدبین شدند دیگر چگونه می‌توانیم در جنگ اقتصادی پیروز شویم؟ بنابراین مهمترین ابزار پیروزی در جنگ اقتصادی حفظ سرمایه اجتماعی است.

روحیه ایستادگی و مقاومت را تقویت کنیم

نماینده مردم گلپایگان و خوانسار در مجلس شورای اسلامی، گفت: یکی دیگر از ابزارهایمان برای پیروزی در جنگ اقتصادی این است که بتوانیم در این جنگ نابرابر در برابر آمریکایی‌ها روحیه ایستادگی و مقاومت را تقویت کنیم و دوم اینکه باید بررسی کنیم که چگونه می‌توانیم دشمن گستاخ را که مدام ایران اسلامی را تحریم می‌کند مهار و به او خسارت وارد کنیم.

بختیار گفت: آمریکا نه قصد و نه توان آرایش نظامی مقابل ایران را دارد، این کشور جنگ اقتصادی را راه‌حل مشکل خود در مواجهه با ایران می‌داند و در این موضوع متمرکز شده است. جمع‌بندی آمریکا این است که جنگ اقتصادی در حالی که به زعم باطل او ایران را وادار به دادن امتیازات طلایی جدید می‌کند، برای او و وابستگانش در منطقه هزینه‌ای ندارد. راه‌حل ما این است که این جمع‌بندی آمریکا را تغییر دهیم.

برای آمریکا هزینه ایجاد کنیم

این عضو کمیسیون انرژی در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: باید به ازای هزینه‌هایی که در این جنگ اقتصادی بر ما تحمیل می‌شود، هزینه‌هایی را متوجه طرف مقابل کنیم تا این جنگ از حالت یک‌طرفه خارج شود. پس از آنکه هزینه‌های این جنگ دوطرفه شد، آمریکایی‌ها در جنگ اقتصادی علیه ایران به همین جمع‌بندی که در جنگ نظامی علیه ایران رسیدند، می‌رسند و متوقف می‌شوند.

وی افزود: یکی از دستاوردهای بزرگ جمهوری اسلامی این است که به دنیا ثابت کرد ترامپ سیاستمداری جنگ‌طلب و غیر قابل اعتماد است. به خوبی نشان دادیم که دستگاه حاکمه آمریکا غیرقابل اعتماد و برای صلح جهانی خطرناک هستند. در مذاکرات هسته‌ای و موضوع برجام ثابت شد که با وجود امضای چنین معاهده مهمی، باز هم آمریکایی‌ها زیر قول و قرار خود زدند و از یک معاهده بین‌المللی و چند جانبه خارج شدند. در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت هم تمام تحریم‌های سابق علیه ایران لغو شد.

تحریم‌های آمریکا دوامی نخواهد داشت

این عضو کمیسیون انرژی در مجلس شورای اسلامی، اظهار کرد: حقوق بین‌الملل به راحتی توسط آمریکایی‌ها نقض می‌شود و این موضوع را به خوبی برای جهانیان روشن کرده‌ایم. تحریم‌های ظالمانه آمریکا هم بعد از ۲ یا ۳ سال لغو خواهد شد و بیشتر دوام نخواهد آورد. بنابراین با ایستادگی و مقاومت به خوبی می‌توانیم در جنگ اقتصادی پیروز شویم.

وی خاطرنشان کرد: البته باید مسیر تعامل با سایر کشورها را به خوبی پیش ببریم و اقتصاد خود را مانند چین بزرگ کنیم و زمینه سرمایه‌گذاری خارجی در کشور را فراهم کنیم. یکی از مشکلات امروز کشور فقر سرمایه‌های خارجی است. محاسبه کردیم در قانون برنامه ششم برای ایجاد ۵ میلیون شغل نیاز به ۸۰۰میلیارد دلار منابع داریم که شاید بتوانیم ۱۰۰ میلیارد دلار آن را از طریق منابع داخلی تأمین کنیم و ۷۰۰ میلیارد دیگر آن باید از طریق منابع خارجی تأمین شود.

نماینده مردم گلپایگان و خوانسار در مجلس شورای اسلامی، افزود: خودمان هم باید هوشیار باشیم تا با شرایطی که کشور دارد بتوانیم هم اقتصاد داخلی و اقتصاد دانش‌بنیان را تقویت کنیم و هم بتوانیم رشد سرمایه‌گذاری خارجی را در کشور داشته باشیم. باید اقتصادمان آن‌قدر بزرگ شود که با هر تحریمی به هم نریزد. این امر شدنی است و با این سرمایه‌های بزرگی که در کشور داریم می‌توانیم با برنامه‌ریزی مناسب و استفاده از دانش آموختگان دانشگاهی مشکل اقتصادِ کشور را حل کنیم.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۱۱ دی ۱۳۹۸ / ۰۹:۲۰
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 98101107929
  • خبرنگار :