اردشیر سنایی: اروپا در موضوع برجام در نهایت کنار آمریکا می‌ایستد

یک استاد دانشگاه معتقد است که مکانیسم ماشه در برجام عملیاتی می‌شود اما این‌که کیفیت این کار و زمان‌بندی آن چگونه باشد قابل پیش‌بینی نیست، ولی به هر حال این مکانیسم تا قبل از انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا فعال خواهد شد.

اردشیر سنایی در گفت‌وگو با ایسنا درباره تهدیدهای اخیر اروپا به استفاده از مکانیسم ماشه گفت: به نظرم ایران در واقع با گام چهارم خط قرمزهای اروپا را رد کرده است؛ فعال کردن سایت فردو، تزریق گاز به سانتریفیوژهای نسل جدید و افزایش میزان غنی‌سازی. با گام چهارم ایران، اروپا به تدریج در کنار آمریکا قرار گرفت و در راستای فشار حداکثری حرکت کرد. از همان زمان اتحادیه اروپا به این سمت رفت که مکانیسم ماشه را پیش بگیرد.

وی اظهار کرد: طرح این موضوع توسط خبرگزاری رویترز دو وجه دارد: اول این‌که تهدید علیه ایران است که گام بعدی را برندارد و دوم نشان دهنده نیت و رویکرد واقعی اتحادیه اروپاست که در نهایت تصمیمش را گرفته است و به این اجماع رسیده‌اند که با این وضعیت نمی‌توانند به حمایت از ادامه اجرای برجام ادامه دهند. آنها با فعال کردن این مکانیسم نشان می‌دهند که انتخاب‌شان در این شرایط آمریکا است.

این استاد دانشگاه در پاسخ به این پرسش که تحولات اخیر به ویژه بعد از سفر آقای روحانی به ژاپن و رفت‌وآمدها و تماس‌های سیاسی و دیپلماتیک به این معناست که اتفاق خاصی در حال وقوع است؟ آیا اساسا در مواضع دو طرف ایران و آمریکا تغییری احساس می‌شود؟ گفت: درست است که تعداد فعالیت‌های دیپلماتیک بیشتر شده است و از طرف آمریکا، ایران و کشورهای ثالث تلاش‌های متعدد می‌شود، اما شخصا فکر نمی‌کنم اتفاق جدیدی در روند حل مشکل بین ایران و آمریکا پیش آمده باشد. اتفاقی که آمریکا از یک طرف بپذیرد ابتدا تحریم‌ها علیه ایران را بردارد و بعد مذاکره شود یا ایران بپذیرد وارد مذاکره شود و بعد تحریم‌ها برداشته شود.

وی با اشاره به اخبار غیرموثق درباره جزییات پیشنهاد ژاپن در مورد رفع ممنوعیت فروش نفت ایران به این کشور خاطرنشان کرد: تلاش فرانسه هم این بود که درصدی از تحریم‌ها معلق شود تا راهی میانه پیدا کنند اما هیچ اتفاقی در این عرصه روی نداد از این رو فکر نمی‌کنم ژاپن هم بتواند کاری از پیش ببرد که از این وضعیت خارج شویم.

سنایی گفت: معتقدم راه حل نجات برجام در گروه حل مشکل ایران و آمریکا است و این مساله جز با مذاکره حل شدنی نیست و آنچه مشهود است این‌که دو طرف درباره نحوه شروع مذاکره اختلاف نظر جدی دارند.

این کارشناس مسایل بین‌الملل درباره وجهه اروپا در صورت فعال کردن مکانیسم ماشه علیه ایران در شورای امنیت با توجه به این‌که آنها همواره تاکید داشتند برجام بزرگترین دستاورد اتحادیه اروپا در حوزه سیاست خارجی بوده است گفت: آنها تمام تلاش‌شان را کردند تا این توافق را حفظ کنند اما اروپا هم توانایی و امکانات خاص خودش را دارد و به نظر نمی‌توانند بیش از این ادامه دهند و آنها حتما بین ایران و آمریکا، در کنار آمریکا خواهند ایستاد.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۹ دی ۱۳۹۸ / ۰۸:۲۳
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 98100906115
  • خبرنگار : 71049