بنفشه زهرایی در گفت و گو با ایسنا، از اضافه برداشت سالانه ۶.۵ میلیارد متر مکعبی از مخازن آب زیرزمینی کشور خبر داد و افزود: این امر باعث شده هم اکنون کسری تجمعی مخازن آب زیرزمینی کشور به نزدیک ۱۴۰ میلیارد متر مکعب برسد که رقمی قابل توجهی است.
وی با بیان اینکه این میزان برداشت چیزی فراتر از میزان آب تجدیدپذیر کشور است، یادآور شد: میزان آب تجدیدپذیر بر اساس متوسط بارش های بلندمدت در کشور تعریف میشود که رقم آن براساس متوسط بارش های ۴۵ ساله حدود ۱۳۰ میلیارد متر مکعب در سال است.
به گفته دبیر کارگروه ملی سازگاری با کم آبی وزارت نیرو، در سالهای اخیر که درگیر خشکسالی بودیم و با کاهش بارندگی مواجه شدیم، میزان منابع آب تجدیدپذیر کشور به نزدیک ۱۰۵ میلیارد مترمکعب نیز رسید و این رقم بستگی به میزان بارندگی سالانه متفاوت است.
وی همچنین از وجود حدود 320 هزار حلقه چاه غیرمجاز در کشور هم خبر داد و عنوان کرد: حدود نیمی از چاههای غیرمجاز کم عمق و در شمال کشور از جمله استانهای گیلان و مازندران و همچنین استان های شمال غرب کشور بوده و مابقی چاهها نیز در سایر استانها پراکنده هستند.
زهرایی با بیان اینکه در استانهای شمالی و شمال غربی عمده اضافه برداشت از منابع آب زیرزمینی از همین چاههای غیرمجاز صورت میگیرد، گفت: در استان های جنوب و جنوب شرقی نیز بین ۵۰ تا ۸۸ درصد برداشت های غیرمجاز از منابع آب زیرزمینی از چاه های غیرمجاز انجام است.
دبیر کارگروه ملی سازگاری با کم آبی وزارت نیرو تاکید کرد: در برخی مناطق دیگر کشور مانند نوار شرقی و فلات مرکزی، عمده اضافه برداشتی که از منابع آب زیرزمینی صورت می گیرد مربوط به اضافه برداشت آب از چاههای مجاز است.
زهرایی درباره اینکه کدام استانها بیشترین میزان اضافه برداشت را دارند، نیز یادآور شد: استان یزد با حدود دو برابر برداشت نسبت به آب قابل برنامهریزی اعلامشده توسط وزارت نیرو رکورددار است و پس از آن استانهای نوار شرقی کشور از جمله خراسان رضوی، خراسان شمالی، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان با ۱۶۰ تا ۱۸۰ درصد اضافه برداشت از منابع آب زیرزمینی در ردههای بعدی قرار دارند.
وی گفت: استانهای شمالی در حاشیه دریای خزر و استانهای شمال غربی وضعیت بهتری در این زمینه دارند، اما میزان اضافه برداشت در آنها نیز بین ۱۰ تا ۳۰ درصد بیشتر از آب قابل برنامهریزی است.
به گفته زهرایی همین امر باعث شده منابع آب زیرزمینی در استانهای مختلف کشور دچار ناپایداری شود.
انتهای پیام