به گزارش ایسنا، بهمن افراسیابی امروز در نشست خبری معاونت حفاظت و امور اراضی سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری که در سازمان جنگلها برگزار شد،گفت: اگر نقشه مسیر انتقال آب دریای خزر را به ما بدهند بررسی و موافقت یا مخالفت خود را اعلام میکنیم. قطعا بدون اجازه سازمان جنگلها هیچ فعالیتی صورت نمیگیرد.
وی با بیان اینکه مطالبهگری از سازمان جنگلها به دلیل فعال شدن تشکلهای زیست محیطی و رشد فکری جوامع بیشتر شده است، اظهار کرد: شاید وضعیت امروز حفاظت مطلوب نباشد اما قطعا حرکت ما رو به جلو و با پیشرفت همراه است.
معاون حفاظت و امور اراضی سازمان جنگلها با اشاره به اینکه تهدید و تخریب منابع طبیعی از دو منظر قابل بررسی است، تصریح کرد: دسته اول تخریبهای قابل مشاهده مانند قطع درخت و ساخت و ساز در عرصههای منابع طبیعی است. دسته دوم که اثرات بیشتری بر کشور دارد بهرهبرداریهای نامتوازن از توان سرزمینی است که از جمله آن میتوان به فرونشست زمین،گرد و غبار، افت شدید آبهای زیرزمینی، عدم زادآوری گونههای جنگلی و مرتعی و ...اشاره کرد.
افراسیابی افزود: حفاظت از منابع طبیعی در دو بخش انجام میشود که بخش اول حفاظت فیزیکی و گشت و مراقبت از ۱۳۵ میلیون هکتار از عرصههای منابع طبیعی است که ۳۱۵۰ نیرو حفاظتی از آن محافظت میکنند. این یعنی در هر ۴۰ هزار هکتار یک نیروی مراقبتی داریم درحالیکه بر اساس استانداردها در هر ۱۰ هزار هکتار باید یک نیروی مراقبتی فعال باشد.
به گفته وی سازمان جنگلها برای رفع این کمبود به جلب مشارکت مردم و جوامع محلی برای حفاظت روی آورده است.
معاون حفاظت و امور اراضی سازمان جنگلها با بیان اینکه اصلیترین وظیفه سازمان جنگلها اجرای مقررات و کاداستر طبیعی کشور است، گفت: در حال حاضر در ۵۰ میلیون هکتار از عرصههای منابع طبیعی کاداستر انجام شده است و در این اقدام جنگلها، مراتع درجه یک و بیشهزارها در اولویت ما قرار داشتند همچنین از ۵۰ میلیون هکتار از عرصههایی که کاداستر در آنها انجام شده ۹ میلیون هکتار جنگل هستند.
افراسیابی در ادامه گفت: پس از اجرای عملیات کاداستر و تثبیت مالکیت دولت در مناطق بحرانی و حساس اقدام به احداث کمربندهای حفاظتی میکنیم. تا امروز در ۲۰ هزار کیلومتر از مناطق حساس عرصههای منابع طبیعی کمربند حفاظتی احداث شده است.
وی با بیان اینکه سالانه ۸.۵ میلیون تن متر مکعب چوب از جنگلها برای سوخت جوامع روستایی و عشایری استفاده میشود، تصریح کرد: از سال ۷۴ تاکنون نیز ۶۰۰ هزارتن بوتهکنی از بیابانها برای تامین سوخت جوامع محلی صورت گرفته است.
افراسیابی با تاکید بر اینکه سازمان جنگلها به دنبال استفاده از انرژیهای نو در جوامع محلی و روستایی است، تصریح کرد: در حال حاضر ۴۵۵ هزار خانوار از سوخت جایگزین در این جوامع استفاده میکنند.
معاون حفاظت و امور اراضی سازمان جنگلها در ادامه ضمن اشاره به بیماریها و آفات جنگلهای کشور گفت: تغییرات اقلیمی و برخی دیگر از عوامل از جمله خشکسالی سبب شده است که آسیبپذیری جنگلها و مراتع افزایش پیدا کند. در حال حاضر یک میلیون هکتار از عرصههای جنگلی به عنوان مناطق بحرانی آفات و بیماری شناسایی شدهاند که برنامههای پیشگیری و مقابله برای آنها در حال اجراست.
افراسیابی افزود: از سال ۸۹ به بعد شمشادهای ما در منطقه هیرکانی گرفتار آفت بلایت شمشاد و آفتشب پره شمشاد شدند. وسعت شمشادزارهای ما ۴۲ هزار هکتار است که تقریبا تمامی این وسعت با آفت دست و پنجه نرم میکند. از سال ۹۷ نیز برنامه ای تحت عنوان نجات شمشاد داشتیم که تا حدودی موفق بوده است.
وی ادامه داد: طی چند سال اخیر نیزیک میلیون هکتار از جنگلهای بلوط توسط سوسک چوبخوار و قارچ زغالی آلوده و ۱۰ درصد از درختان آسیبدیده نیز خشک شدهاند. جوانهخوار بلوط نیز خسارت به جنگلهای زاگرس را تشدید کرده است. در طاقزارهای کشور و منطقه ایران - تورانی نیز با آفات و امراض دست به گریبان هستیم.
به گفته معاون حفاظت و امور اراضی سازمان جنگلها برای مبارزه با کلیه این آفات و بیماریها دستورالعمل داریم و اعتبارات لازم نیز تامین شده است. در منطقه ارسباران نیز با بهرهبرداران بومی قرارداد بستهایم تا بتوانیم با آفات مبارزه کنیم.
افراسیابی با اشاره به اینکه سالانه بهطور متوسط ۱۶ هزار هکتار از عرصههای منابع طبیعی کشور دچار حریق میشوند، گفت: برای جلوگیری از این موضوع اقداماتی از جمله آموزش و مشارکت بهرهبرداران و احداث آتشبرها را در دستور کار قرار دادهایم.
وی در ادامه با بیان اینکه یکی از دغدغههای سازمان جنگلها معادن هستند، اظهار کرد: از سال ۸۶ تاکنون وزارت صنعت از ما در ۸۰ میلیون هکتار از عرصههای منابع طبیعی برای معدنکاوی استعلام کرده است که از این مقدار تنها با ۴.۵ میلیون هکتار موافقت شده است همچنین به وزارت صنعت اعلام کردهایم که در عرصههای جنگلی، بیشهزارها و مراتع درجه یک عملیات معدنکاوی است.
افراسیابی در ادامه گفت: از سال ۴۱ که جنگلها و مراتع ملی اعلام شد تاکنون نتوانستهایم مالکیت دولت را بهدرستی به تصویب برسانیم. در حال حاضر ۵۰ هزار پرونده در کمیسیون ماده واحده رفع تداخلات وجود دارد. تاکنون نیز در ۴۸۶ هزار هکتار از اراضی رای به نفع مردم صادر شده است. آنچه که در رفع تداخلات ملاک ما قرار گرفته تفسیر عکسهای هوایی دهه ۴۰ است.
وی در پایان با اشاره به قطع درختان بلوط در سیسخت سی سنگان گفت: پیچ خطرناکی در مسیر یاسوج به سیسنگان وجود داشت و اداره راه منطقه به دلیل درخواست بومیان به دنبال حذف آن پیچ بود. ما نیز مسیرهای جایگزین را بررسی و درنهایت مسیری را انتخاب کردیم که کمترین آسیب را به منابع طبیعی وارد کند. وزارت راه نیز تعهد داده است که تا ۵۰ برابر این سطح، جنگلکاری در منطقه انجام دهد.
انتهای پیام