خراسان شمالی به خصوص شهرستان راز و جرگلان مهد پرورش اسب اصیل ترکمن در کشور است، بطوریکه اگر سری به روستاهای این شهرستان بزنید کمتر منزلی به چشم می خورد که در آن اصطبلی برای نگهداری و پرورش اسب وجود نداشته باشد.
همین امر سبب شده تا چابکسواران بسیار خوبی در این استان تربیت شوند بطوریکه این چابک سواران همیشه در کورس های اسب دوانی گنبد نقش آفرینی می کنند و قهرمان می شوند اما چه افسوس و درد آور که بیشتر این قهرمانان وضعیت مالی نامناسبی دارند و همیشه چشم به برگزاری کورس دارند تا بتوانند در آن مسابقات مقامی کسب کنند و نانی به خانه آورند.
وقتی چابک سواران از نبود پیست افسرده شده اند
به گزارش ایسنا، نجم الدین یزدانی یکی از پرورش دهندگان اسب اصیل ترکمن در منطقه مرزی راز و جرگلان است و همیشه از داشتن اسب افسانه ای دلشاد، قهرمان مسابقات کورس و برنده مسابقات زیبایی اسب به خود افتخار می کند اما از وضعیت کنونی به شدت گلایه دارد و نوک پیکان گلایه هایش به سمت مسئولان استانی است.
چابک سواران راز و جرگلانی همیشه قهرمانان مسابقات کورس گنبد هستند، این را نجم الدین می گوید، اما حیف تبدیل به افرادی افسرده شده اند چراکه مسئولان به صنعت اسب در این استان اهمیتی نمی دهند.
نجم الدین می گوید نبود یک پیست مناسب برای مسابقات، چابک سواران این منطقه مرزی را ناامید کرده است، در واقع چابک سواران و اسب های این استان هرچقدر دوندگی می کنند برای استان گلستان است و چیزی عاید ما نمی شود.
اگر به اسب ها و چابک سواران خراسان شمالی میدان داده شود، حداقل اقتصاد مردم شهرستان راز و جرگلان از اینی که است بهتر می شود، متاسفانه اسب های راز و جرگلان هیچ ویترینی برای نشان دادن خود ندارد و فقط تبدیل به تماشاچی شده اند.
فقط عشق به اسب ما را در میدان نگه داشته است
امید برادر نجم الدین است و یکی و دو هفته ای با کره دلشاد به گنبد برای انجام مسابقات رفته، نفر اول مسابقات کورس در هفته گذشته شده و به ایسنا می گوید تا سال 95 در میانگین امتیازی نفر اول مسابقات کورس در کشور بوده ام اما بعد از آن به علت مشغله هایی که وجود داشت کمتر در مسابقات شرکت کردم.
سالیان سال است که فریاد می زنیم اسب های اصیل ترکمن در خراسان شمالی نیاز به پیست مناسب برای عرض اندام دارد، من و یا چند دیگر می توانیم اسب ها را برای شرکت در مسابقات زیبایی و کورس به استان گلستان بیاورم و یا بفروشم اما در جرگلان بیشتر خانواده ها حتما یک سر اسب را دارند ولی توانایی شرکت در این مسابقات را ندارد.
امید از تعیین تکلیف نشدن ساخت پیست اسب دوانی در منطقه علی آباد بجنورد به شدت گلایه دارد و می گوید پیست باغلق در خود جرگلان نیز بلاتکلیف است، هزینه های زیادی برای ساخت آن انجام شد اما قابل استفاده نیست، زمین آن را تسطیح نکرده اند و فقط یک رینگ آماده است.
وی بر راه اندازی یک پیست استاندارد اسب دوانی در استان تاکید می کند و می گوید: به علت نبود پیست ما مجبور هستیم تا اسب ها را برای آماده سازی برای شرکت در مسابقات به شهر گنبد منتقل کنیم چراکه باید اسب ها در زمینی مناسب تمرین داده شوند و کره های مبتدی که برای شرکت در مسابقات در حال آماده شدن هستند و هنوز"دپار" را ندیده اند، آشنا شوند.
بگذرد از اینکه حال یک چابک سوار راز و جرگلانی که بیشتر آن ها تولیدکننده اسب نیز هستند چه هزینه های را متحمل می شوند.
می گوید از هزینه حمل و نقل اسب که نگو، در دو هفته گذشته برای منتقل کردن یک سر اسب یک میلیون 200 هزار تومان کرایه ماشین داده ام و هزینه های یک ماهی که باید آنجا باشم نیز به کنار.
یزدانی ادامه می دهد: اگر در مسابقه برنده شوم چیزی عایدم می شود، آن هم چقدر؟! در هفته گذشته که مبلغ جایزه 10 میلیون تومان بود 4 میلیون 500 هزار تومان به من چابک سوار و مربی تعلق گرفت اما باید از این رقم پول کارگر و کرایه و ... نیز داده شود، حال حساب کنید چقدر باقی می ماند که باید خرج خانه و خانواده شود!.
او رو به کره دلشاد می کند و می گوید فقط عشق به اسب است که باعث شده تا به الان مربی و چابک سوار باقی بمانم وگرنه اصلا صرف نمی کند.
امید با اشاره به اینکه به خاطر هزینه های زیاد فقط در کورس های پاییزه و زمستانی گنبد شرکت می کند، معتقد است که اگر پیستی مناسب در خراسان شمالی ساخته شود حتی با جایزه اندک به دلیل هزینه های خیلی بالا در کورس های گنبد شرکت نمی کند.
وی آهی از ته دل می کشد و نگاهی به کره دلشاد می اندازد و می گوید دلشاد 100 کره دارد که آن هایی که بزرگتر هستند در مسابقات شرکت می کنند و آن هایی که کوچکتر در مسابقات زیبایی اما حیف سرمایه هایی که در حال هدر رفتن هستند.
امید در مورد دلشاد هم توضیحاتی می دهد که با اسبهای جرگلان از ۱۵ تا ۱۶ ماهگی شروع به تمرین کردن میکنند و از ۱۸ ماهگی در مسابقات کورس در مسافتهای کوتاه شرکت میکنند این درحالی است که دلشاد از سن دو سالگی و در سال ۸۴ میتوانست به صورت قانونی در مسابقات کورس شرکت کند و در همین سن، رکورد سرعت را با یک دقیقه و سه ثانیه در مسافت ۱۰۰۰ متر را توانست به نام خود ثبت کند و ۶۴ امتیاز کورس را از آن خود کرد.
دلشاد در سن دو سالگی با اسبهای سه ساله و در سن سه ساله با اسبهای پرامتیاز مسابقه داد و توانست امتیاز مسابقات کورس را از آن خود کند و به همین دلیل لقب دلشاد افسانهای را به خود گرفت.
او بر قابلیت دلشاد در مدیریت کورس ها تاکید می کند و می گوید: دلشاد افسانهای تنها اسبی است که به خاطر داشتن دست و پای قوی تا سن ۱۵، ۱۴ سالگی در مسابقات کورس شرکت کرد و از سوی دیگر قابلیت بالایی در مدیریت کورس را دارد به طوریکه سوارکار فقط سوار بر این اسب است.
این اسب خود سرعت را کنترل می کند به شکلی که وقتی از "دپار" خارج میشود باید از حریفان خود جلو بزند و اگر عقب باشد گوشهایش به پشت خوابیده و زمانیکه حس میکند پوزه اش از اسب حریف جلوتر رفته، گوشهایش را جلو میدهد و خیالش راحت میشود که برنده مسابقه است. زمانیکه با اسبهای ضعیف مسابقه میدهد با یک فاصله با آنها حرکت میکرد چراکه دوست نداشت به خود فشار بیاورد.
هم اکنون دلشاد افسانهای ۱۵ سال سن دارد و هنوز توانایی خوبی برای شرکت در مسابقات را دارد اما از آنجاییکه سنش بالا رفته ترجیح داده می شود که از این حیوان "کشش" انجام شود تا کرههای زیادتری از این اسب تولید شود و بنابراین همین شده که تاکنون دلشاد یک صد کره اسب به دنیا آورده است.
حسرت از اینکه کسی اسب و چابک سواران خراسان شمالی را نمی بیند
دهش یکی دیگر از چابک سواران همیشه قهرمان خراسان شمالی در کورس های گنبد است که از دیده نشدن خود و اسب های این استان حسرت می کشد؛ همیشه چابک سواران و اسب های خراسان شمالی در گنبد برنده می شود اما هیچ کسی از این استان آن ها را نمی بیند، اسمی به خراسان شمالی در این مسابقات به بزرگی نمی آید.
وی از اقامت های یک ماهه خود در گنبد هم توضیح می دهد که برای اینکه هزینه های اقامت بالا نرود کلبه ای در حاشیه پیست برای خود ساخته ایم و در کمترین امکانات به تمرین اسب ها می پردازیم تا برنده شویم و پول جایزه را برای خرج خانه به جرگلان ببریم.
تمایل ارتش بر رعایت کردن ضوابط برای انجام هرگونه همکاری به منظور ساخت پیست در زمین علی آباد
سال های سال است که ساخت پیست اسب دوانی در زمینی در منطقه علی آباد بجنورد مطرح است و تاکنون پیگیری های مختلفی نیز در این ارتباط شده و حتی سرمایه گذاری نیز برای انجام سرمایه گذاری در این زمین اعلام آمادگی کرده است، این زمین متعلق به ارتش است و گویا ساخت پیست در این زمین منتفی شده است که سرهنگ احمد دلاور سرپرست تیپ 130 شهید دلجویان ارتش خراسان شمالی در ا گذشته در گفت و گو با ایسنا در این ارتباط تاکید کرده بود: ارتش بر انجام هر گونه همکاری در این خصوص منوط به رعایت کردن ضوابط و مقررات تمایل دارد.
وی گفت: هر سازمانی یک سری قوانین و مقررات دارد که باید بر طبق آن عمل کند و آن مقررات را فصل الخطاب کارهای خود قرار دهد.
دلاور افزود: اخیرا وظایف و مقررات نیروهای مسلح در باب اجاره واگذاری به شکل قطع مشخص و به آن ها اعلام شده است و نمی توان خارج از دستوالعمل های مذکور کاری انجام داد.
وی ادامه داد: طبق دستوالعمل املاک نیروهای مسلح فقط برای انجام طرح های عمرانی اجاره داده شود و زمان اجاره نیز بین سه تا پنج سال مشخص شود
سرپرست تیپ 130 شهید دلجویان ارتش خراسان شمالی اظهار کرد: علاوه بر آن از احداث مستحکم و دائمی نیز در ملک اجاره داده شده پرهیز شود بطوریکه بعد از بازگشت ملک، ملک مذکور قابل بهره برداری باشد.
خراسان شمالی دارای بیش از یک هزار اسب اصیل ترکمن است که بیشتر آن ها در شهرستان راز و جرگلان پرورش می یابند.
انتهای پیام