به گزارش ایسنا، در شرایطی که به دلیل رکود بازار مسکن، تامین نقدینگی برای سازندگان دشوار شده، هم اکنون در تهران برای ساخت هر واحد ۱۷۰ میلیون تومان به انبوهسازان حرفهای که فناوریهای نوین را رعایت کنند تعلق میگیرد. این رقم در سال گذشته ۱۱۰ میلیون تومان بوده است که از رشد ۵۴ درصدی حکایت دارد.
کسادی بازار مسکن، رغبت سرمایهگذاری در این بخش را کاهش داده است. با وجود اینکه تسهیلات خرید، تکافوی خرید مسکن را نمیدهد و در شهر تهران میزان پوششدهی وام مسکن ۱۶۰ میلیون تومانی زوجین به ۲۳ درصد قیمت یک آپارتمان ۵۵ متری در پایتخت کاهش یافته، هنوز از افزایش سقف تسهیلات خبری نیست. البته اواسط آبان ماه امسال، اعلام خبر رایزنی دولت و سیستم بانکی برای اختصاص منابع برگشتی مسکن مهر به تسهیلات خانه اولیها این گمانه که سقف وام مسکن افزایش مییابد را تقویت کرد.
از سوی دیگر به دلیل رشد قیمت زمین و مصالح ساختمانی، تسهیلات ساخت نیز برای احداث مسکن، چندان کفاف نمیدهد. مهرماه امسال برای ۵۵۲۴ واحد مسکونی در شهر تهران، مجوز ساخت صادر شده که نسبت به شهریور امسال و مهرماه پارسال به ترتیب ۲۸ و ۵.۱ درصد افزایش یافته است. به طور کلی در هفت ماهه نخست سال جاری ۳۷ هزار و ۲۲۶ واحد مسکونی بر اساس پروانههای ساختمانی در حال احداث بوده که نسبت به هفت ماهه نخست سال ۱۳۹۷ بالغ بر ۸.۴ درصد کاهش نشان میدهد.
آمار گویای رسیدن وضعیت ساخت و ساز در تهران به حدود یک سوم سالهای ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ در زمان رونق بازار مسکن است اما معاملات نیز تقریبا به همین مقدار کاهش نشان میدهد. لذا نگرانی از فشار تقاضا لااقل برای دوره کوتاه مدت وجود ندارد اما قطعا این شرایط نمیتواند پایدار باشد.
انبوهسازان همواره از کمبود نقدینگی و بیتوجهی به حوزه ساخت و ساز گلایهمند هستند. سقف وام ساخت در حالت انفرادی در تهران ۷۰ میلیون تومان، برای سازندگان حرفهای ۱۴۰ میلیون تومان و سازندگان حرفهای که از تکنولوژی جدید و فناوری نوین و کاهش مصرف انرژی استفاده کنند ۱۷۰ میلیون تومان است. بنابراین روی آوردن سازندگان به تکنولوژی هم منجر به جلوگیری از هدررفت انرژی میشود و هم منابع مالی بهتری از طریق تسهیلات به آنها میرسد.
در حال حاضر سقف تسهیلات اعطایی به سازندگان حرفهای که فناوریهای نوین را رعایت کنند، در مراکز استانها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزارنفر جمعیت ۱۶۰ میلیون تومان برای ساخت هر واحد، برای سایر شهرها ۱۳۰ میلیون تومان و برای شهرهای کمتر توسعه یافته ۱۱۰ میلیون تومان است.
بر اساس اعلام بانک مسکن، سقف تسهیلات اعطایی به ازای هر واحد به صورت انفرادی و مجتمع سازی در تهران ۷۰ میلیون تومان، مراکز استانها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزارنفر جمعیت ۶۰ میلیون تومان، برای سایر شهرها ۵۰ میلیون تومان و برای مناطق کمتر توسعه یافته شهری ۴۰ میلیون تومان است.
همچنین، سقف تسهیلات اعطایی به سازندگان حرفهای در تهران ۱۴۰ میلیون تومان، در مراکز استانها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزارنفر جمعیت ۱۳۰ میلیون تومان، سایر شهرها ۱۱۰ میلیون تومان و مناطق کمتر توسعه یافته شهری ۹۰ میلیون تومان است. این ارقام در پایان هر سال تغییر میکند و برای سال آتی با تصویب و ابلاغ، اجرایی خواهد شد.
انتهای پیام