علی ناصری در نشست تخصصی با هیئت ژاپنی با موضوع تبدیل پسماند به انرژی، گفت: در برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد( UNEP) پسماند را اشیایی تعریف میکند که مالکشان انها را نمیخواهند، یانیازی به انها ندارند و نهایتا به پردازش و یا دفع نیاز دارند.
به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی شورای شهر شیراز، ناصری با بیان اینکه جوامع امروزی حفظ محیط زیست را از اولویتهای اولیه خود میدانند، خاطرنشان کرد: چرخه بازگشت مواد به طبیعت از طریق بازیافت و استفاده مجدد آن و بازده اقتصادی از مهمترین تلاشها برای دستیابی به پایداری زیست محیطی است.
این عضو شورای شهر شیراز ادامه داد: حفظ منابع طبیعی زمین از دهه ۱۹۷۰ به دلیل نگرانیها در مورد نرخ بالای مصرف منابع محدود مواد و انرژی کره زمین را یکی از مهمترین دلایل اهمیت مدیریت پسماند عنوان کرد.
ناصری با اشاره به جلوگیری از آلودگی محیط زیست به عنوان یکی دیگر از دلایل مهم مدیریت پسماند خاطرنشان کرد: آلودگی حتی در مقادیر کم آن باعث تغییر در وضعیت محیطزیست (اتمسفر، آب و خاک ) میشود که با ورود پسماند به چرخه طبیعت (مانند نشت شیرابه از محلهای دفن به سفرههای اب زیرزمینی و سایر موارد) محیط زیست به ویژه فضاهای شهری دچار اسیب جدی میشود، بنابراین نیازمند یک استراتژی جامع به منظور مدیریت پسماند برای کاهش فشار وارد بر محیط زیست، با هزینههای مقرون به صرفه وجود دارد.
او اتخاذ رویکرد یکپارچه و جامع کاهش پسماند تولیدی و یامدیریت پسماند تولید شده به روشی پایدار، محیط زیستی و اقتصادی را با توجه به سیستم جهان طبیعت و یا محیط های شهری از ضرورتهای دیگر توجه به مدیریت پسماند دانست و ادامه داد: برنامهریزی و ساماندهی نظام مالی مراحل مختلف مدیریت پسماند یکی از مهمترین ضرورت توجه به سیستم مدیریت پسماند است.
رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر شیراز با اشاره به توجه به حفظ نظافت و بهداشت در مضامین فرهنگی و دینی مردم ایران گفت: در همه رفتارهای فردی و اجتماعی ما ایرانیان همواره جمعآوری و دورکردن ضایعات و پسماندها از محل زندگی و کار از دیرباز مورد توجه ویژه بوده و به همین دلیل به دانش مرتبط به آن نیز دست یافتهاند به گونهای که شیخ بهایی جز نخستین کسانی بوده که از بیوگاز حاصل از زیست توده(فاضلاب حمام) استفاده کرده و آن را به عنوان سوخت یک حمام به کار گرفته است.
ناصری خاطرنشان کرد: شروع مدیریت پسماند در ایران همزمان با تاسیس نخستین شهرداری در کشور در سال ۱۲۹۰ است و از اوایل دهه ۱۳۶۹ با فعالیتهایی که شهرداریها در شهرهای بزرگ برای گسترش و توسعهی خدمات شهری آغازکردند، نشانههایی از تحول در سیستم مدیریت پسماند در ایران را شاهد هستیم.
به گفته او، سازمانی به نام مدیریت پسماند در شهرداری شیراز از سال ۱۳۷۷ باهدف بهبود وضعیت نظافت شهری و ارتقا مدیریت پسماندها تشکیل و با تصویب قانون مدیریت پسماند در سال ۱۳۸۳ گام مهمی در زمینه قانونمند کردن مدیریت پسماندها در کشور برداشته شد.
عضو شورای اسلامی شهر شیراز افزود: بر اساس قانون، سازمان موظف به همه امور پشتیبانی مدیریت پسماندها به صورت واحد است که در زمینههای برنامهریزی، ساماندهی، مراقبت و عملیات اجرایی مربوط به تولید، جداسازی، ذخیرهسازی، جمع آوری، حمل و نقل، بازیافت، پردازش و دفع پسماندهای عادی، آموزش و اطلاعرسانی اقدام میکند.
ناصری گفت: با فناوریهای موجود، میانگین سالانه استخراج گاز از محلهای دفن زباله حدود ۷ مترمکعب از هر تن زباله است که در مقایسه با بازده نظری تولید بیوگاز بسیار پایین است.
او ادامه داد: استخراج گاز در این شرایط برای شهرهای بسیار بزرگ مقرون به صرفه خواهد بود اما با بهرهگیری از فرایند هضم بیهوازی زبالههای فسادپذیر، مجموع بیوگاز قابل تولید در کشور (با فرض۶۰ درصد بازدهی فرایند)، ۱۶۴۵/۷ میلیون متر مکعب بیوگاز در سال خواهد بود.
به گفته ناصری از منابع فوق به طور میانگین، سالیانه بیوگازی معادل ۹۱۷۵ میلیون مترمکعب متان قابل استحصال است.
او ابراز امیدواری کرد: با همکاری مشترک میتوان گامهای مهمی در مسیر اهداف سازمانی که در بخش تبدیل پسماند به انرژی و زباله سوز است دست یافت و همکاریها را توسعه داد.
رئیس کمیسیون سلامت شورای شهر شیراز بیان کرد: دفتر آژانس همکاریهای بینالمللی کشور ژاپن (جایکا) بمنظور تعامل در زمینههای مختلف از جمله همکاریهای فنی و اقتصادی با دعوت وزارت کشور به ایران آمدند.
ناصری یادآور شد: شیراز نخستین شهر در کشور است که طرح تفصیلی مدیریت پسماند را بر مبنای طرح جامع آن در دوره پنجم شورای اسلامی کلانشهر شیراز و در کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر شیراز در ۱۳ بند و ۸۵ ردیف شرح خدمات از تفکیک از مبدا تا یک مرحله پس از دفن در صحن علنی به اتفاق آراء تصویب کرد.
او گفت: به منظور اجرای این طرح تفصیلی و همچنین توانمندترکردن سازمان مدیریت پسماند، در این کمیسیون پروفسور یوشیدا و پروفسور کاکوتا از کشور ژاپن و خانم کویاباشی و مهندس فرید قادری از دفتر جایکا (سازمان همکاریهای بین المللی ژاپن در دفتر ایران در تهران)، مهندس محمود خانی، مهندس سامی و مهندس روح نواز از حوزه وزارت کشور حضور داشتند.
پروفسور یوشیدا نیز در حاشیه نشست با اعضای کمیسیون سلامت،محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر شیراز و سایر مدیران استانی و شهری با اشاره به بازدید از مدیریت پسماند برمشور گفت: بالاترین نمره که به سایتهای مدیریت پسماند در سراسر جهان داده میشود نمره ۴ است که در این رتبهبندی حوزه مدیریت پسماند برمشور شیراز نمره ۳ را به خود اختصاص خواهد داد.
او در این جلسه نسبت به همکاریهای دوجانبه در بالاترین سطح به ویژه در حوزههای فنی، مدیریت پسماند و مدیریت بحران اعلام آمادگی کرد.
انتهای پیام