به گزارش ایسنا، سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان در نشست "توسعه روابط تجاری ایران و ژاپن" اظهار کرد: سفر رئیس جمهور روز جمعه هفته جاری و در پاسخ به سفر نخست وزیر ژاپن انجام می شود و این سفر حاکی از استحکام روابط دو کشور است آن هم در شرایط مواجهه ایران با سیاست فشار حداکثری آمریکا.
وی افزود: شاهد هستیم ما و ژاپن نودمین سال روابط را در حالی جشن می گیریم که رئیسان دو کشور با یکدیگر دیدار می کنند و اخیرا رئیس مجلس ایران نیز از توکیو دیدار کرد. روابط اقتصادی البته با مشکلات و موانعی رو به رو بوده است اما معتقدم بنیان روابط دو کشور به اندازه ای مستحکم است که مشکلات و فشارها را می توان رد کند و با قوت به مسیر ادامه دهد.
سفیر پیشین ایران در ژاپن در ادامه سخنان خود در این مراسم با اشاره به تجربیاتش از سیاست و حکومت در ژاپن گفت: شناخت من از سیاست خارجی ژاپن برخلاف آنان که فکر میکنند سیاستهای توکیو محافظه کارانه است، من معتقدم این سیاستها مبتنی بر جسارت و درایت است.
وی افزود: تاریخ نود ساله روابط ما شواهد زیادی از این مساله دارد. در سال ۱۳۲۹ شمسی ایران نفت خود را ملی کرد با تحریم های همه جانبه انگلیس و فشار حداکثری مواجه شد و جلوی هر کشتی که به قصد خرید نفت از ایران می آمد را میگرفت و به برخورد نظامی تهدید می کرد و تلاش کرد علیه ایران در فصل هفتم منشور سازمان ملل در شورای امنیت قطعنامه بگیرد. الان که مدعی نگرانی آزادی کشتی رانی در خلیج فارس هستند اینها همان هایی هستند که در سال ۱۹۵۰ میلادی بعد از ملی شدن نفت ایران جلوی کشتی ها را برای اینکه از ایران خرید نکنند می گرفتند. برای سه سال و نیم فروش نفت قطع بود و فشار زیادی انگلیسی ها وارد کردند اما ملت ایران مقاومت کرد و اینها خاطرات ملت ایران است و هزینه ای که ملت ایران در این راستا داد زیاد بود، الان هم برای تثبیت حقوق خود در یک صنعت و انرژی دیگر هزینه می دهد اما ملت ایران بزرگ است و از این مرحله هم عبور می کند.
وی در بیان خاطرهای دیگر گفت که در شهر کیودو به مراسم چای دعوت بودم و آنجا استادی تعریف کرد که هیاتی از آمریکا آمده بودند و کاسه چای را به آنها نشان دادم و گفتم این کاسه ۳۰۰ سال قدمت دارد بیشتر از تاریخ کشور شما.
عراقچی گفت در همان دوران تحریم نفتی انگلیس علیه ایران تنها کشتی که جرات کرد به بندر آبادان بیاید و نفت از ما بخرد کشتی ژاپنی بود و آن کمپانی و دولت این کشور جسارت کرد و آن را فرستاد. ژاپن در این مقطع در شروع روند احیای ناسیونالیسم ژاپنی و بازسازی اقتصادی بود و با جسارت وارد عمل شد و ۲۰ هزار تن از ایران نفت خرید. انگلیس اعتراض کرد و وقتی کشتی به مقصد رسید آنها از کمپانی مدنظر شکایت کردند اما در نهایت رای به نفع کشتی ژاپنی داده شد. کمپانی آن شرکت الان به یک غول اقتصادی تبدیل شده است. جالب است که مذاکرات خرید نفت از ایران به واسطه یک خبرنگار انجام شد. نخست وزیر ژاپن یک خبرنگار از روزنامه یومیوری ژاپن برای مصاحبه با مصدق فرستاد که فرد عادی نبود و پیام هایی بین او و مصدق رد و بدل شد این فرد خبرنگار نامش فوجیو بود که بعدا وزیر کار ژاپن شد و بعدا این پیام ها به یک توافق بین دو کشور منجر شد و در نهایت کشتی ژاپنی به ایران آمد و نفت خرید. این رویداد نشاندهنده نقشه راه روابط ایران و ژاپن است.
وی ادامه داد: در شوک نفتی ۱۹۷۳ ایران ژاپن را از بحران اقتصادی ناشی از شوک نفتی نجات داد و بعد از انقلاب هم اولین کشتی که از ایران نفت خرید ژاپنی بود و ۲۳۰ هزار تن نفت از ما خرید. در دهه ۸۰ وقتی جنگ نفتکشها در خلیج فارس در جریان بود تنها کشتی هایی که صحیح و سالم می آمدند و می رفتند کشتی های ژاپن بودند.
سفیر پیشین ایران در ژاپن سیاست خارجی توکیو را در مقاطع مختلف روابط با تهران "هوشمندانه" دانست و افزود: البته ژاپنی ها به دلایل و اقتضائات خودشان متحد آمریکا هستند و این متحد بودن اقتضائاتی را برای آنها به همراه دارد ما در جایگاهی نیستیم که قضاوت کنیم اما سیاست آنها با درایت و جسارت خاصی همراه بوده که این کشور را به دومین قدرت اقتصادی دنیا تبدیل کرده است.
عراقچی ادامه داد: آخرین مثال جسارت و درایت، سفر آبه به تهران و دعوت از آقای روحانی در این شرایط سخت تحریمی است. بعد از بیش از ۴۰ سال سفر آقای آبه انجام شد و حتی بعد از برجام که خیلی از سران کشورها به ایران آمدند این اتفاق نیفتاده بود. معتقدم این جسارت و درایت ژاپنی وقتی با جسارت و درایت ایرانی تلفیق می شود می تواند نتایج خوبی برای همکاری دو کشور داشته باشد. سفر آقای روحانی به توکیو انجام می شود. مذاکرات با آقای آبه ادامه پیدا می کند سفر کاری و فشرده و در کمتر از یک روز انجام می شود و در ادامه رایزنی های دو کشور پیگیری می شود و نباید توقع خاصی داشت برای اهدافی که دو کشور دارند. سفرهای دیپلماتیک یک جریان مستمر است اساسا کارهای دیپلماتیک طاقت فرساست. باید صدها ملاقات انجام شود تا یک موضوع به نتیجه نزدیک شود.
به گزارش ایسنا، همچنین حسین عادلی، منوچهر متکی و رضا عرفان نظرآهاری سفیران پیشین ایران در ژاپن در این نشست حضور داشتند.
انتهای پیام