امیرعلی ابوالفتح در گفتوگو با ایسنا در پاسخ به این پرسش که روسیه ظرفیت و اراده بازگرداندن آمریکا و ترامپ به برجام یا کاهش فشارها و زمینهسازی برای رفع اختلافات دارد؟ گفت: مسلما خیر. مسکو چنین ظرفیتی ندارد چون روسیه در روابط با آمریکا دچار مشکلات اساس است و به جز شخص ترامپ و معدود مشاوران و دستیارانش که رویکرد مثبتی به روسیه دارند، ساختار سیاسی داخلی آمریکا، روسیه را دشمنی خطرناک و منفور میداند و اساسا پروژه استعفای ترامپ را به خاطر روابط ترامپ با روسیه و مساله اوکراین کلید زدهاند. از این رو مسکو نفوذ کلانی در آمریکا برای باز کردن مسیر مذاکرات میان ایران و آمریکا ندارد.
وی ادامه داد: به علاوه متحدان مهم آمریکا از جمله فرانسه، انگلیس، ژاپن نتوانستند کاری در بازگرداندن آمریکا به برجام یا کاهش فشارها انجام دهند، بنابراین از این جهت شانسی وجود ندارد ضمن اینکه برخی افراد نگاه بدبینانهتری نسبت به روسیه دارند و معتقدند خارج شدن ترامپ از برجام و فشار حداکثری آن به ایران به نفع روسیه تمام شده و میشود چرا که به لحاظ اقتصادی ایران را به خود وابسته میکند و از طرفی از غلتیدن ایران به سمت غرب جلوگیری میکند.آنها همچنین معتقدند با وجود مواضع تند مسکو علیه آمریکا به خاطر خارج شدنش از برجام و اعمال تحریمهای گسترده نسبت به ایران در پس پرده چندان هم از این روند ناراحت نیست.
این کارشناس مسایل آمریکا تصریح کرد: اینکه روسیه آمریکا را وادار به بازگشت به برجام کند امری بعید و غیرممکن است اما اینکه روسیه بخواهد ایران را وادار به تمکین از خواست آمریکا کند احتمال دارد. در چنین شرایطی است که روسها به خاطر اعمال فشار به ایران برای پذیرش شرایط آمریکا ما به ازایی بزرگ و قابل توجه را از آمریکا بگیرد اما در جهت عکس آن، سودی برای روسیه در بر ندارد که در شرایط فعلی و نیز در آینده نزدیک قابل تصور باشد. در عین حال امروز شاهد هستیم که روسها حداقل در مواضع اعلامی خود ایران را به مقاومت در برابر تحریمها و آمریکا دعوت میکنند.
ابوالفتح درباره تبادل دو زندانی ایرانی و آمریکایی و برخی گمانهزنیها مبنی بر اینکه ممکن است این مساله پنجرهای را به روی مذاکرات ایران و آمریکا بگشاید اظهار کرد: اقدام انجام شده یک اقدام بشر دوستانه بود. خیلی پیشتر ایران و آقای ظریف در صدد این تبادل بودند اما مورد استقبال ترامپ قرار نگرفته بود و در نهایت با وساطت برخی شخصیتها و سیاستمداران زمینه این کار فراهم شد. در حال حاضر شاهدیم که هر دو کشور برای ادامه این روند اعلام آمادگی کردند و ممکن است در آینده شاهد آزادی زندانیان بیشتر میان ایران و آمریکا باشیم اما دور از انتظار است که این اقدامات سرمنشاء تحولاتی شود که به تنش در موضوع هستهای پایان دهد یا پنجرهای را به این سو باز کند.
وی تاکید کرد که مشکل برجام و اختلاف نظر میان ایران و آمریکا در این رابطه بسیار پیچیده است و به گامهای مهم و جدیتری نیاز دارد.
انتهای پیام