به گزارش ایسنا، حسین افشین در جلسه علنی امروز مجلس سه شنبه در جریان بررسی دستاوردها و مشکلات حوزه اقتصاد شرکتهای دانش بنیان و نوآورانه بیان کرد: بنده میخواهم در سه بعد به اهمیت شرکتهای دانش بنیان اشاره کنم. در بعد اول از دیدگاه قوانین بالا دستی، در بعد دوم بحث قانونگذاری و جایگاه مجلس در توسعه شرکتهای دانش بنیان و بعد سوم مشکلات و چالشهای کلان پیش روی این شرکتها است.
وی در ادامه اظهار کرد: در سیاستهای کلان اقتصادی دستیابی به رتبه اول اقتصاد دانش بنیان در منطقه و حمایت هدفمند از کالاها و خدمات دیده شده است. در سال ۸۵ مقام معظم رهبری دستور تشکیل معاونت علمی و فناوری را در ریاست جمهوری دادند و در همان سال دولت لایحه حمایت از شرکتهای دانش بنیان را به مجلس فرستاد و نهایتا در سال ۸۹ در مجلس به تصویب رسید. متاسفانه در این قانون تمام وظایف در حوزه وزارت علوم دیده شده است. در حالی که امروز تمام کار اجرایی ذیل معاونت علمی و فناوری است و این خلاء قانونی عمدتا معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری را با مشکلاتی روبرو کرده است. عملکرد معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تاکنون در این زمینه قابل قبول بوده است اما این عملکرد متکی به فرد بوده و ما از نظر ساختاری دچار مشکل هستیم مجلس باید به سرعت این ساختار را اصلاح کند تا اگر فردی بعد از دکتر ستاری در این جایگاه قرار گرفت بتوانند مانند ایشان به حمایت از شرکتهای دانش بنیان ادامه دهد.
معاون پژوهشهای زیر بنایی و امور تولیدی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در ادامه تصریح کرد: عمده چالشهای شرکتهای دانش بنیان به مشکلات کلان اقتصادی باز میگردد که برگرفته از اقتصاد کشور است. یکی از مهمترین مشکلات این حوزه عدم حدود سیاستی مشخص نسبت به توسعه کسب و کارهای دانش بنیان است. ما اگر بخواهیم توسعه پایداری در این زمینه داشته باشیم باید استراتژی مشخصی را در پیش بگیریم. شرکتهای دانش بنیان با انگیزه جوانی و امید شروع به کار میکنند اما وارد رشتهای شده که در بازار بین المللی متقاضی دارد و با بازار داخلی کشور اقتصاد آنها نمیگذرد در نهایت بعد از دو سال با مشکل مواجه میشود. ما باید به سمت هدفمندی و برنامه ریزی در حوزه شرکتهای دانش بنیان برویم.
وی در ادامه تاکید کرد: از سوی دیگر زیر بنای شرکتهای دانش بنیان به نظام آموزشی بازمیگردد متاسفانه ما ظرفیتهای لازم برای تولید افراد خلاق و نخبه نداریم. امروز ما نخبگان نظری زیادی در جامعه تربیت کردهایم اما نخبگانی که نظریه پرداز بوده و دارای خلاقیت باشند در کشور کم است. ما مدرک گرایی را در جامعه رواج داده ایم و در دانشگاهها نیز آن طور که باید وشاید در این حوزه توجه نداشتهایم.
افشین در ادامه با تاکید بر این که پرورش نخبگان خلاق و ایده پرداز زیر بنای شکل گیری اقتصاد دانش بنیان است، بیان کرد: امروز زیرساختهای آزمایشگاهی در دانشگاهها تضعیف شده و تقریبا دروس اختصاصی به سمت اختیاری شدن پیش میروند. امکانات و آزمایشگاههای لازم در اختیار دانشگاهها قرار ندارد.
وی در ادامه با اشاره به تاثیر سیاستهای ارزی و تحریمها بر حوزه فعالیت این شرکتها بیان کرد: نمیتوان با تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی از شرکتهای دانش بنیان حمایت کرد. دولت باید در این زمینه تجدید نظر کند. در بازار داخلی کشور صیانت کنند. اگر اقتصاد شرکتها دانش بنیان نگردد ما صرفا یک ویترین ساخته و در آینده نه چندان دور این ویترین نیز از بین میرود.
افشین در پایان اظهار کرد: عدم اعتماد مدیران به تولیدات داخل از دیگر معضلات است ما باید به محققین و دانشجویان کشورمان امیدوار باشیم و به آنها اعتماد کنیم. تجربه نشان داده در دوران تحریم به صنایع بزرگ توجه بیشتری میشود بنده میخواهم که در این دوران از شرکتهای کوچک دانش بنیان غافل نشویم.
انتهای پیام