به گزارش ایسنا، اواخر سال ۱۳۹۵ و در زمان وزارت حمید چیتچیان بهعنوان وزیر نیروی دولت یازدهم بود که طبق تصمیمات روسای جمهور دو کشور ایران و روسیه، نیروگاه ۱۴۰۰ مگاواتی سیریک هرمزگان کلنگزنی شد تا این نیروگاه نیز به لیست چهار نیروگاه دیگر از جمله نیروگاه منتظرقائم اصفهان و نیروگاه رامین اهواز که توسط روسها احداث شده بود، بپیوندد. طبق قرارداد بین ایران و روسیه، بنا شد نیروگاه سیریک با چهار واحد ۳۵۰ مگاواتی بخار از طریق تأمین مالی روسیه احداث شود.
بیخبری دو ساله از سیریک
حدود یک سال بعد از آن، رضا اردکانیان - وزیر نیرو در دولت دوازدهم - اعلام کرد : در سال ۱۳۹۷ عملیات اجرای این طرح سرعت بیشتری میگیرد که با استفاده از وام روسیه ساخته خواهد شد و با بهرهبرداری از این طرح، تحول بزرگی در حوزه انرژی به عنوان یکی از زیربناها برای توسعه صنعت و کشاورزی در منطقه خواهد شد. از آن زمان، آخرین وضعیت احداث این نیروگاه در سکوت خبری بود تا اینکه اردکانیان در یک نشست خبری با بیان اینکه قرارداد نیروگاه سیریک در سال ۱۳۹۳ بین ایران و روسیه برای دریافت وام به میزان یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون یورو امضاء شد، اظهار کرد که شرکت پیمانکار نیز یک شرکت روسی بود که اجرای این قرارداد از آن سال تاکنون به تعویق افتاده و طبق آخرین توافقی که با وزیر انرژی روسیه صورت گرفته حداکثر تا دو ماه دیگر مشخص میشود که این پیمانکار پروژه را اجرا خواهد کرد یا خیر.
پیگیری وضعیت سیریک
پس از آن، در سفری که اردکانیان به روسیه داشت، اعلام کرد در جریان این سفر امضای الحاقیه به قرارداد احداث نیروگاه ۱۴۰۰ مگاواتی سیریک استان هرمزگان با استفاده از وام دولت روسیه مورد بررسی قرار گرفت و تا ظرف دو یا سه ماه آینده، حدود ۲۲۰ میلیون دلار از اعتبار مورد نیاز این پروژه از سوی سرمایهگذار تامین خواهد شد. به گفته وی، همچنین تا پیش از ملاقات روسای جمهوری ایران و روسیه در آنکارا نیز تمامی امضاها برای الحاقیه قرارداد نیروگاه سیریک تکمیل شده و این مسئله در آن دیدار مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
اولتیماتوم ایران به روسها
آخرین اخبار حاکی از آن بود که روسیه قول داده السی را آخر ماه نوامبر باز کند. آنها اعلام کردهاند که مشکلات پرداخت وام که از طریق روسیه وجود داشت، برطرف شده است و روسیه ضمانت نامه را تحویل میدهد. به گفته محسن طرزطلب - مدیر عامل شرکت تولید نیروی برق حرارتی -، مبلغ کل قرارداد ۱.۴ میلیارد یورو و مبلغ وامی که قرار است از طریق روسیه تامین شود، ۱.۲ میلیارد یورو است. این آخرین فرصت به روسیه است و در غیر این صورت دولت روسیه باید پیمانکار را تغییر دهد.
آخرین وضعیت اعطای وام از سوی روسها
اما در نهایت هفته گذشته، وزیر نیروی ایران به همراه هیاتی از دستگاههای مختلف وارد مسکو پایتخت روسیه شد. اردکانیان که عنوان رئیس ایرانی کمیسیون مشترک همکاریهای ایران و روسیه را یدک میکشد با الکساندر نواک - وزیر انرژی و رئیس روسی کمیسیون مشترک همکاریهای دو کشور - ملاقات کرد. طبق آخرین اخبار پیشنهادهای ایران در مورد استفاده از تمامی وام پنج میلیارد دلاری دولت روسیه به دولت ایران مورد بررسی با دیدگاه مثبت قرار گرفته و نشست مذکور با حضور دستگاههای مسئول به منظور تنظیم مسیر پیشرو و عملیاتی کردن این موافقتنامه برگزار شد.
البته دولت ایران در جلسه یکشنبه هفته گذشته پروژههای مربوط به این موضوع را به تصویب رساند. دو پروژه پیش از این توافق تقریبا نهایی شده که یک طرح شامل نیروگاه ۱۴۰۰ مگاواتی سیریک هرمزگان و طرح دیگر پروژه برقیکردن راهآهن اینچهبرون – گرمسار بود.
بر اساس این گزارش، اردکانیان روز گذشته در حاشیه جلسه هیات دولت اعلام کرد: طرحهای راه آهن زاهدان- بیرجند، نیروگاه برق آبی گتوند، تامین ۱۰۰۰ واگن قطار برای کلان شهرها و بازسازی نیروگاه رامین اهواز با وام دولتی روسیه در آغاز سال میلادی جدید انجام میشود.
وزیر نیرو با اشاره به تکمیل فرایند برداشت از وام پنج میلیارد دلاری دولتی روسیه، تأکید کرد: اخیراً با پیگیری موفق شدیم برای ۲.۸ میلیارد دلار باقی مانده برخی طرحها به توافق برسیم که چهار طرح به طور مشخص به توافق رسیده که یکی از آنها راه آهن زاهدان- بیرجند، دیگری نیروگاه برق آبی گتوند و سومین مورد هم تامین ۱۰۰۰ واگن قطار برای کلان شهرها است و مورد آخر نیز بازسازی نیروگاه رامین اهواز و افزایش ظرفیت آن به میزان ۱۶۰ مگاوات که تبدیل توافق به قرارداد در آغاز سال میلادی جدید انجام میشود.
انتهای پیام