از همان لحظه که خبر سفر رئیسجمهور به یزد را شنیدم، میدانستم که این سفر همانند سفر سال ۹۴ آقای روحانی به یزد نیست، چراکه شرایط اقتصادی کشور با سال ۹۴ بسیار متفاوت است.
برای من همواره ثبت رویدادهای سیاسی و اجتماعی جذاب بوده و اینبار مردم هم گلهمند بودند و هم مطالبات زیادی ازدولت و رئیس جمهور. بنابراین احتمال داده بودم که این فضا، سوژههای متفاوتی برای عکاسی به همراه دارد.
من از دریچه دوربینم میبینم که مردم امنیت خود و کشورشان را دوست دارند، اما به هر حال مردم هم حق مطالبه دارند و اگر به درستی در جریان اوضاع سیاسی و اقتصادی روز کشور قرار نگیرند ممکن است مطالبه آنها تبدیل به گلایه و گلایهها تبدیل به اعتراض شود و این وسط عدهای هم همیشه منتظر گرفتن ماهی از آب گل آلودند.
*****
«زهرا» دختر ۱۰ سالهای بود که پیش از وقوع زلزله در ویدیویی خوشزبانی میکرد و به همین دلیل پس از وقوع زلزله در فضای مجازی دست به دست میشد. زهرا در این ویدئو از وضعیت بد امکانات آموزشی در مدرسهشان گله میکرد و آرزو داشت روزی در این کشور کارهای شود تا بتواند مشکلات را حل کند.در این عکس، پدر زهرا مشهورترین قربانی زلزله آذربایجان شرقی در روستای زلزله زده ورنکش میانه در حضور علی ربیعی مرثیهای برای زهرای شیرین زبانش میخواند که تمام حضار را تحت تاثیر قرار میدهد.
*****
نگاه به زندگی کولبران آنقدر دردناک است که شاید هیچوقت از پشت لنزهای دوربین نتوان آن را حس کرد، زندگی پر مشقت و سخت فقط برای به دست آوردن یک تکه نان.
سفری دو روزه به کوههای هورامان به همراه کولبران تجربهای نو در دنیایی عکاسی من بود، سختی کوهها، خطرات مرزی و نارضایتی این افراد از به تصویر کشیده شدن شرایط تکمیل یک مستند را سخت کرده بود، چون آنها به رسانه اعتقاد نداشتند و بر این باور بودند اگر چهره یا مسیرهای رفت و آمدنشان نمایان شود شرایط کار کردن برای آنها دشوارتر خواهد شد.
در طول این سفر دوروزه، بارها با چنین سؤالاتی روبه رو شدم که از کجا آمدهام؟ قرار است چهکار کنم؟ بعضی از کولبران نیز به دلیل سختی راه و فشار روانی عصبانی میشدند، ولی با این اوصاف همه آنها خون گرم بودند چون معتقد بودند تنها راه نان در آوردن در این جهان، همین کوههای سر به فلک کشیده است.
گزارش فرشید اردلان از زندگی، کار و سختیهای کولبرها، سیزدهم آبان با عنوان «کولبران» کوهستان در ایسنا منتشر و در پایان آبان، به عنوان گزارش برتر ماه اداره عکس ایسنا انتخاب شد.
*****
محمدجواد ظریف با وجود اینکه باید در ساعت مشخصی در جلسه شورای عالی امنیت ملی حضور داشته باشد، برای چندمین بار برای پاسخ به سوالات نمایندگان مجلس شورای اسلامی در خصوص لایحه مبارزه با پولشویی در مجلس حاضر شده است. ظریف قبل از پاسخ دادن به اولین سوال به نمایندگان توضیح می دهد که سران قوا منتظر او هستند و زمان زیادی برای پاسخ دادن ندارد. او که به سوالات اولیه نمایندگان پاسخ کافی میدهد، بلافاصله از نمایندگان مجلس خداحافظی میکند و برای حضور در جلسه امنیت ملی مجلس را ترک میکند، که این کار با فریادها و اعتراض نمایندگان همراه میشود. نمایندگان انتظار دارند که ظریف زمان بیشتری در مجلس بماند. برای همین در آستانه درِ خروجی مجلس رو به چند نفر از نمایندگان برمیگردد و دوباره توضیح میدهد که ناچار است در جلسه مهمی حاضر باشد و مجلس را ترک میکند.
*****
ثبت لحظات دستگیری و خشونت شاید هیجان داشته باشد، اما کسی که تجربهاش کرده باشد میداند که اصلاً دیدنی و خوشحالکننده نیست.
ساعات پایانی یکشنبه، نیروی انتظامی خبر داد که دو خریدار مواد مخدر، حدود ساعت ۲۲:۰۰ حوالی میدان امام حسین (ع) با توزیعکننده مواد قرار داشتند، دستگیر شدهاند. مأموران با طعمه قرار دادن خریداران، توانستند توزیعکننده مواد را دستگیر کنند.
داخل خانهاش همهچیز پیدا میشد؛ از گوشیهای سرقتی گرفته تا کتابهای دستنویس چندصدساله و انواع مواد مخدر.
پس از دستگیری، در حالی که مأموران خانه را تفتیش میکردند، گوشه خانه نشسته بود اما مدام تلاش میکرد راهی برای فرار پیدا کند و حتی سعی کرد به یکی از مأموران حمله کند که بلافاصله اسلحه به سمتش نشانه رفت.
*****
سالهاست، آلودگی هوا در تهران و برخی از کلان شهرها نفس مردم را تنگ کرده است و گویا هیچکدام از راهکارهای مدیران شهری نتوانسته در جهت رفع این معضل راهگشا باشد و همچنان باد و باران گزینه اول رفع آلودگی هوای شهرهای ایران از جمله تهران است! بیش از نیمی از روزهای یک ماه گذشته در شهر تهران هوا آلوده بود، بطوریکه باعث تعطیلی مدارس در برخی از روزها شد. در عین حال، مردم عادی با هر میزان از حساسیت نسبت به آلودگی هوا مجبورند، برای کار روزانه درسطح شهرتردد کنند. در زمان عکاسی از آلودگی هوای تهران، اما متوجه موضوع دیگری شدم و آن چهره پر از ناراحتی مردمی بود که سعی کردم در این تصویر از چهره مردی که با ماسک به خیابان آمده آن را نشان بدهم.
*****
از ساعت صفر جمعه - ۲۴ آبانماه - به یکباره قیمت بنزین آزاد از لیتری ۱۰۰۰ تومان به ۳۰۰۰ تومان رسید. این تغییر قیمت ناگهانی بسیاری از مردم را شوکه کرد و در ادامه باعث اعتراضات کم سابقهای به مدیران تصمیمگیر این طرح در سطح کشور شد. بخشی از معترضان در روزهای بعد از این تغییر قیمت، با خاموش کردن خودروهایشان در خیابانها و معابر اعتراض خود را نشان دادند و گروههای دیگری با خشونتهای بی سابقهای اقدام به آتش زدن بانکها و پمپ بنزینها کردند. این شکل از اعتراضات توسط مقامات دولتی و حکومتی به اشرار و معاندین نسبت داده شد و در نهایت جو امنیتی در جامعه حاکم شد. این عکس دقیقا در لحظه تغییر قیمت بنزین ثبت شده است، بصورتیکه در چپ دستگاه ثبت قیمت، بنزین هنوز ۱۰۰۰ تومان است و در سمت راست آن ۳۰۰۰ تومان.