تقابل ترکیه و ناتو به دلیل اختلاف‌نظر درباره سوریه

چهار منبع عالی‌رتبه در ناتو اعلام کردند: ترکیه از حمایت از طرح دفاعی این پیمان برای کشورهای حوزه دریای بالتیک و لهستان خودداری می‌کند و این امر را مشروط به حمایت سیاسی گسترده ناتو از عملیات خود علیه یگان‌های مدافع خلق کرد در شمال سوریه کرده است.

به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز عربی، چهار منابع یاد شده اظهار کردند: ترکیه به فرستاده خود در پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) دستور داده از این طرح حمایت نکند و در جلسات و گفت‌وگوهای ویژه موضع‌گیری تندی را در پیش بگیرد و از اعضای این پیمان بخواهد شبه‌نظامیان یگان‌های مدافع خلق کرد را در بیانیه‌های رسمی در دسته تروریست‌ها قرار دهد.

بروز این اختلاف نظر یک هفته پیش از برگزاری نشست‌ سران ناتو در شهر لندن به مناسبت هفتادومین سالگرد تاسیس آن، نشانه‌ای از اختلاف‌نظرهای آنکارا و واشنگتن درباره حمله ترکیه به شمال سوریه است.

فرستادگان ناتو برای کسب موافقت رسمی تمامی کشورهای عضو با طرح نظامی این پیمان برای دفاع از کشورهای لهستان، لیتوانی، لتونی و استونی در صورت حمله روسیه به آنها تلاش می‌کنند.

بدون موافقت ترکیه شرایط برای ناتو در زمینه تقویت سریع حمایت‌های خود از این کشورها دشوارتر خواهد بود.

یک دیپلمات ترکیه‌ای اعضای ناتو را متهم کرد که ملت‌های شرق اروپا را به دلیل موافقت‌ نکردن با این طرح نظامی گروگان گرفته‌اند تا آنها را مجبور به امتیازدهی کنند.

منبع دیگری با اشاره به اینکه ناتو پس از تردیدهای دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا درباره این پیمان و این گفته امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه که ناتو دچار مرگ مغزی شده است، تلاش می‌کند اتحاد خود را ثابت کند، "گفت: در این شرایط اقدام ترکیه "کارشکنانه" است.

اوآنا لانگسکو، سخنگوی ناتو در پاسخ به سوالی در این زمینه اظهار کرد: ناتو طرح‌هایی برای دفاع از شرکای خود داشته و پایبندی‌اش به حفظ امنیت و ثبات تمامی آنها ناگسستنی است.

ترکیه پس از خروج نیروهای آمریکایی از سوریه در ماه گذشته، عملیاتی را در شمال سوریه آغاز کرد، شرکای آنکارا در ناتو از این نگران هستند که نفوذ ترکیه در سوریه تلاش‌ها برای مقابله با داعش را تضعیف کند.

ناتو طرح دفاعی خود از کشورهای حوزه دریای بالتیک و لهستان را بنا به درخواست این کشورها آماده کرد و این طرح هیچ‌گونه تاثیر مستقیمی بر استراتژی ترکیه در سوریه ندارد اما سوالاتی را درباره امنیت تمامی جبهه‌های ناتو مطرح می‌کند.

بر اساس توافقنامه تاسیس ناتو در سال ۱۹۴۹، حمله به هر یک از کشورهای عضو این پیمان حمله به تمام کشورهای عضو محسوب می‌شود و این پیمان استراتژی‌های نظامی برای دفاع جمعی در تمامی مناطق کشورهای عضو دارد.

دو منبع دیپلمات اظهار کردند: هنوز این امید وجود دارد که فرستادگان ناتو بتوانند به راه‌حلی میانه دست یابند، زیرا آنکارا نیز از رهبران این کشورها می‌خواهد طرح نظامی پیشرفته و جداگانه‌ای را درباره چگونگی حمایت ناتو از ترکیه تصویب کنند.

قرار است ماکرون در حاشیه نشست سران برای بررسی عملیات آنکارا در سوریه با رجب طیب اردوغان، همتای ترکیه‌ای خود، آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان و بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس دیدار کند.

یکی از منابع دیپلمات اعلام کرد: همه اعضای ناتو منتقد ترکیه هستند اما اگر تسلیم این خواسته آنکارا شوند، این اقدام با استراتژی‌شان در عدم دخالت در سوریه تعارض دارد.

انتهای پیام  

  • چهارشنبه/ ۶ آذر ۱۳۹۸ / ۱۲:۴۴
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 98090604082
  • خبرنگار : 71496