یادداشت ظریف در روزنامه الرای

ابتکار صلح هرمز؛ طرح امید

وزیر خارجه کشورمان در یادداشتی که در روزنامه کویتی الرای منتشر کرده، با دعوت مجدد از کشورهای عرب منطقه برای انجام گفت‌وگوی فراگیر، جزئیات طرح "ابتکار صلح هرمز" را تشریح کرد.

به گزارش ایسنا، محمد جواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان در یادداشتی تحت عنوان "ابتکار صلح هرمز؛ طرح امید" که در روزنامه کویتی الرای منتشر شده، می‌نویسد: منطقه هرمز در زمینه تجارت بین المللی و انرژی از اهمیت استراتژیک برخوردار است و تقریبا روزانه 15 میلیون بشکه نفت در این منطقه برای مصرف کنندگان عبور می‌کند و همزمان از طریق تنگه هرمز کالاهای زیادی میان کشورهای مرتبط با این منطقه و خارج از آن تبادل می شود  بنابراین ایجاد امنیت و ثبات به منظور برقراری ارتباط با بازارهای بین المللی امری ضروری است.

در این یادداشت آمده است: کشورهای منطقه قرن‌هاست که به منظور دستیابی به بازارهای بین المللی امنیت این منطقه را تامین می کنند و این مساله بدون همکاری و تعامل سازنده امکان پذیر نبوده و نیست. با توجه به شرایط بحرانی موجود باید به این مساله دقت کنیم که برای ایجاد امنیت دائمی که متاسفانه تا به امروز وجود نداشته است نیازمند این هستیم که قبول کنیم امنیت از طریق خرید اسلحه و انبار کردن آن و امضای توافقات نظامی با کشورهای بیگانه به وجود نمی آید؛ کشورهایی که از طریق دخالت‌های مداوم و حمایت از رژیم صهیونیستی، بزرگ ترین تهدید را برای تمام منطقه به وجود آوردند. امنیت از طریق اعتماد سازی، استفاده از توان داخلی و ملی و همچنین تقویت روابط حسن همجواری با دیگر کشورهای منطقه به وجود می آید.

محمد جواد ظریف در ادامه یادداشت خود آورده است: منطقه از فقر گفتوگوی منطقه ای فراگیر در تمامی زمینه ها رنج می برد و این مساله منجر به خشک شدن ریشه های صلح و آبادانی می شود. منطقه ما به جای طرح اتهامات و استفاده از تعابیر خصمانه و خشونت آمیز و همچنین رقابت های تسلیحاتی و انبار اسلحه به گفتوگوی منطقه ای و داخلی نیاز دارد.
وزیر خارجه کشورمان می‌نویسد: جمهوری اسلامی ایران با پی بردن به خطرات آینده، پیش‌تر دو ابتکار را پیشنهاد داد؛ "مجمع گفت وگوی منطقه ای" و "معاهده عدم تعرض" و اکنون با افزایش تهدیدات و چالش ها و به منظور نجات منطقه از ویرانی، ضرورت برگزاری گفتوگوی جدید منطقه ای بیشتر از هر زمان دیگری احساس می‌شود و ما حفظ امنیت منطقه را یک مسئولیت برای تمام کشورهای موجود در آن می دانیم. ما همچنین بر این باوریم که با مشارکت تمام کشورهای حوضه هرمز می توانیم از امواج پرتلاطم بگذریم و منطقه را به ساحل آرامش و پیشرفت و شکوفایی برسانیم. فراهم کردن امنیت منطقه ای وظیفه اساسی تمام کشورهای منطقه است و سرچشمه امنیت باید از درون بجوشد و بدون دخالت خارجی باشد. با توجه به اشتراکات دینی، فرهنگی، تاریخی و جغرافیایی، سرنوشت ملت های منطقه به هم وابسته است و نمی توان امنیت را تفکیک و یا تقسیم کرد؛ یا همه از امنیت بهره می برند و یا همه از آن محروم می شوند. بنابر همین اصل، حسن روحانی، رئیس جمهور ایران در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل طرح "ابتکار صلح هرمز" را مطرح کرد، ابتکار صلح هرمز با مشارکت عربستان، عراق، عمان، امارات، کویت، قطر، بحرین و جمهوری اسلامی ایران می‌تواند از طریق گفتوگوی منطقه ای و داخلی امنیت فراگیر را در منطقه محقق کند.

وزیر امور خارجه ایران در ادامه یادداشت خود آورده است: این ابتکار بر اصول ثابتی بنا شده است؛ از جمله پایبندی به اهداف و اصول بین المللی، حسن همجواری، احترام به حاکمیت ملی و یکپارچگی کشورها، عدم ایجاد تنش در مرزهای بین المللی، حل تمام اختلافات از طریق راه های مسالمت آمیز، عدم ایجاد تهدید و استفاده نکردن از خشونت و عدم مشارکت در هرگونه ائتلاف نظامی علیه کشورهای دیگر، پرهیز از دخالت در امور داخلی و روابط خارجی کشورهای دیگر، احترام به مقدسات و نمادهای ملی، دینی و تاریخی یکدیگر، منافع متقابل و مساوی بودن جایگاه تمام کشورهای منطقه، دستیابی به اهداف عالی از جمله صلح، ثبات، پیشرفت و آسایش برای تمام کشورها و ملت های منطقه، رسیدن به تفاهم و همکاری های دوستانه برای ریشه کن کردن تروریسم، افراط گری و درگیری های فرقه ای، از بین بردن تمام تنش ها و حل تمام اختلافات و درگیری ها از طریق راه‌های مسالمت آمیز و گفتوگو، پشتیبانی و تقویت تماس‌ها و هشدارهای پیشگیرانه میان کشورهای منطقه، تامین امنیت جمعی برای انرژی، آزادی کشتیرانی و حمل و نقل نفت و دیگر منابع، حفظ محیط زیست و تقویت همکاری و ارتباط و تشویق به تجارت و سرمایه گذاری و ایجاد اشتغال در تمامی زمینه ها و میان کشورها و ملت ها و بخش های خصوصی.

در این یادداشت همچنین آمده است: دستیابی به اهداف فوق از طریق ایجاد مجامع مشترک در سطوح مختلف از جمله کارشناسان، وزرا و روسای کشورها و همچنین متخصصان و مراکز فکری و بخش های خصوصی و تشکیل کارگروه‌های فنی برای ارائه ابتکارات لازم که در اولویت قرار دارند، محقق می شود.


محمد جواد ظریف در ادامه یادداشت خود در این روزنامه کویتی می‌نویسد: معاهده عدم تعرض و عدم دخالت و کنترل افزایش بی‌رویه توان تسلیحاتی، اعتمادسازی، ایجاد منطقه خالی از سلاح کشتار جمعی، ایجاد روابط نظامی و تبادل اطلاعات و تماس های مستمر، مبارزه با مواد مخدر، تروریسم و قاچاق انسان، بهبود امنیت انرژی و آزادی کشتیرانی و سرمایه گذاری مشترک در بخش های نفت، گاز، ترانزیت و حمل و نقل، گسترش همکاری های بخش خصوصی و تجارت و کار، همکاری های فرهنگی و اجتماعی مانند گفتوگو میان مذاهب و گردشگری، همکاری های علمی مانند تبادل دانشمندان و دانشجویان و انجام پروژه‌های مشترک در زمینه های علمی و فناوری، همکاری در زمینه‌های نوین سایبری مانند امنیت سایبری و امنیت هسته ای و حفظ محیط زیست به خصوص محیط زیست دریایی و پیامدهای منفی گرد و غبار و ریزگردها و همچنین همکاری‌های انسان دوستانه به خصوص در زمینه مهاجران، پناهندگان و آوارگان از جمله موضوعات و محورهایی است که می تواند در نشست های هشت کشور مطرح شود. همچنین می توان از امکانات سازمان ملل برای ایجاد پوشش بین المللی برای رفع نگرانی احتمالی برخی از طرف ها و تأمین منافع قانونی جامعه بین المللی استفاده کرد و طبیعی است که موفقیت هر طرحی نیازمند مشارکت جمعی تمام اعضا و ایجاد اعتماد متقابل است.

ظریف در پایان یادداشت خود آورده است: جناب حسن روحانی، رئیس جمهور ایران این مسئولیت را به من سپرد تا مشورت هایم را آغاز و نظر کشورها و نخبگان منطقه را جویا شوم و ابتکار صلح هرمز را تقویت و تکمیل کنم. نخبگان و مراکز فکری و بخش های خصوصی می توانند پیشنهادات و نظرات سازنده خود را مطرح و از ابتکار صلح هرمز حمایت کنند. ما به تحقق این ابتکار عمل امیدوار هستیم و انتظار داریم که پاسخ های مثبتی از کشورهای منطقه دریافت کنیم، همچنین ما آمادگی خود برای انجام گفتوگوی فراگیر در چارچوب اهداف فوق الذکر را اعلام می کنیم.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۱۹ آبان ۱۳۹۸ / ۱۳:۲۷
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 98081911581
  • خبرنگار : 71579