وضعیت اسفناک رهاسازی زباله‌های شهری در جیرفت

معاون دانشگاه علوم پزشکی جیرفت گفت: امکان ندارد زباله‌های بهداشتی ماران قلعه به مراکز درمانی و خانه‌های بهداشت تعلق داشته باشند.

در کیلومتر ۱۲ محور «جیرفت - بلوک» محل دفن زباله های شهری و یا همان "چاله زباله " به مدت بیش از ۴۰ سال به صورت سنتی دایر است لذا با توسعه تکنولوژی می‌توان از آن به عنوان بزرگترین معظل بهداشتی و زیست محیطی نام برد.

امروزه دیگر سیستم های جمع آوری و دفع زباله ها به صورت سنتی جوابگو نیست و نمی تواند از آلودگی های زیست محیطی ناشی از انواع زباله های شیمایی، میکروبی، رادیو اکتیوی و …جلوگیری کند. و اما بر اساس قانون مدیریت پسماندها، شهرداریها در محدوده شهرها برای اولین بار قانونا و رسما بعنوان ارگان مدیریت کننده زباله های خانگی شناخته شدند. اگر چه به نظر می رسد که اقدامات شهرداری‌ها به تنهایی نمی تواند چاره کار باشد.

در شهری مثل جیرفت با دمای بالای ۵۰ درجه در فصل تابستان، که مقدار قابل توجه ای زباله خانگی تولید می شود و با وجود زباله های بیمارستانی از جمله سرم،لوازم ترزیقات و... در بین آنها حجم عظیمی از مشکلات زیست محیطی نگران کننده ای نظیر آلودگی خاک، آب، هوا، رشد و تکثیر حشرات، جوندگان و ناقلان بیماری‌ها را بدنبال داشته و طرف‌نظر از جنبه های بهداشتی زیبایی شناختی، سلامت عمومی را به مخاطره می اندازد، که تاکنون نسبت به برطرف شدن این معظل بهداشتی هیچ گونه اقدام کارشناسی صورت نگرفته است.

براساس شواهد عینی خبرنگار ما از محل رهاسازی زباله های شهری، با توجه به همجواری با کانال انتقال آب به مزارع کشاورزی، روستاهای چهار پشته و ماران قلعه، قنات معروف به فاریابی، قرار گرفتن در مسیر بادهای غالب، پرسه زدن سگ های ولگرد، حضور افاغنه و کودکان برای جمع آوری پلاستیک و قوطی ها از لابلای انبوه زباله و دود ناشی از آتش زدن بخشی از زباله ها که منطقه را تحت تاثیر قرار می دهد، می‌طلبد دادستان جیرفت در راستای دفاع از حقوق شهروندی به عنوان مدعی العموم نسبت به این مهم ورود کند.

مراکز درمانی مجهز به دستگاه امحاء هستند

دکتر علی سالاری مقدم معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی جیرفت درگفت‌وگو با خبرنگار ایسنا گفت: زباله‌های بیمارستانی که در ماران قلعه رها شده‌اند به بخش درمان تعلق ندارند.

وی افزود: مراکز درمانی و بیمارستان های ما در جیرفت چه در بخش خصوصی و چه دولتی از دستگاه امحاء زباله برخوردار هستند، زباله‌ها در این مراکز سوزانده و فرآیندی انجام می‌شود که اثر عفونی و مشکل‌دار زباله‌ها را به صفر می‌رساند و هم شکل سوزن و... را از دست می‌دهد و هم عفونت و میکروب‌ها را، سپس قسمت باقیمانده تحویل شهرداری می‌شود.

سالاری اظهار کرد: اگر بیمارستان‌ها دستگاه امحاء زباله نداشته باشند اجازه کار به آنها داده نمی شود، چون زباله‌های بیمارستانی بسیار خطرناک هستند و امکان ندارد این زباله‌ها ماران قلعه به بیمارستان‌ها تعلق داشته باشند.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی جیرفت با رد وجود زباله های بیمارستانی در محل رهاسازی زباله های شهری گفت: من این مساله را حاضر هستم ثابت کنم.، حتی با مراکز بهداشتی که برایشان صرفه اقتصادی ندارد تا سیستم امحا را تهیه کنند نیز قراردادی بستیم و زباله‌هایشان را باید به بیمارستان‌ها برای امحاء تحویل دهند.

مراکز بهداشتی باکس مشخص دارند

دکتر علی اصغر خیرخواه معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جیرفت در گفت‌وگو با ایسنا با تکذیب وجود زباله های بیمارستانی در محل رهاسازی زباله های شهری گفت: امکان ندارد زباله‌های بهداشتی ماران قلعه به مراکز و خانه‌های بهداشت تعلق داشته باشند زیرا همه این مراکز زباله‌ها را به مراکز جامع که دستگاه امحاء در اختیار دارند ارسال می‌کنند.

وی افزود: مراکز باکس مشخص دارند و این کار برایشان سخت‌تر است و حتما این زباله‌ها به بخش خصوصی تعلق دارند.

فقط منتظر مدعی العموم هستیم

محسن کردستانی رئیس اداره محیط زیست شهرستان جیرفت در پاسخ به پیگیری‌های خبرنگار ایسنا نسبت به وضعیت بحرانی محل رهاسازی زباله های شهری با ابراز تاسف گفت: به صورت شبانه از محل دفن زباله های شهری بازدید کردم که متاسفانه شهرداری بر خلاف قوانین مدیریت پسماند اقدام به تخلیه زباله ها در فضای باز و در نزدیکی منازل مسکونی،با فاصله از محل اصلی سایت پسماند کرده است.

وی افزود: بعضا دیده می شود، افرادی اقدام به آتش زدن زباله ها کرده اند که منطقه را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.

کردستانی ضمن استمداد از دادستان جیرفت اظهار کرد: ساماندهی وضعیت غیراصولی دفن زباله های شهری را از طریق کارگروه مدیریت پسماند شهرستان و جلسه شورای بهداشت به صورت جدی پیگیر هستیم.

رئیس اداره محیط زیست شهرستان جیرفت از ارسال گزارش وضعیت غیر بهداشتی محل دفن زباله ها به دادستانی خبرداد و گفت:با توجه به اینکه شهرداری نسبت به اعلام وضعیت غیربهداشتی محل دفن زباله ها اقدامی انجام نداده است لذا گزارشی از وضعیت موجود به مراجع قضایی و دادستان به عنوان مدعی العموم فرستادیم و منتظر تصمیم نهایی هستیم.

حتما پیگیری می کنیم

زهرا دلیری نایب رئیس شورای اسلامی شهر جیرفت نیز در گفتگوی کوتاهی با ایسنا ضمن ابراز بی اطلاعی از وضعیت اعلام شده گفت: بنده در گذشته از محل مورد اشاره بازدید داشتم و هر روز شهرداری زباله ها را از طریق سوختن از بین می برد.

وی گفت: در اولین فرصت از محل دفن زباله های بازدید خواهم کرد و در برابر سلامت عمومی کوتاه نخواهیم آمد.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۱۸ آبان ۱۳۹۸ / ۰۸:۵۸
  • دسته‌بندی: کرمان
  • کد خبر: 98081810192
  • خبرنگار : 50286