نجات نیا در گفت و گو با ایسنا افزود: کشورهای ترکیه و چین رتبه های اول و دوم صادرات کالا به این کشور را دارند و ایران در رده سوم قرار دارد.
وی با اشاره به اینکه اکنون موزانه به نفع ایران تغییر یافته و بازرگانان ایرانی می توانند از فرصت به وجود آمده به نفع خود استفاده کنند، اظهارکرد: اختلاف اقلیم کردستان به دنبال کشتار کردها در شمال سوریه توسط ترکیه، سبب شده تا آن ها کالاهای ترکیه ای را تحریم کنند و اکنون خلای به وجود آمده که می توان این خلا را با کالاهای ایرانی پر کرد.
نجات نیا ادامه داد: از سوی دیگر با توجه به کاهش ارزش پول ایران و افزایش قیمت دلار، استفاده از کالاهای ایرانی در بازار عراق برای عراقی ها نسبت به کالاهای چینی با صرفه تر است.
وی در پاسخ به این سوال که چرا تاکنون ایران نتوانسته بود نقش مهمی را در صادرات کالا به عراق ایفا کند؟ بیان کرد: یکی از دلایل این امر بخش دولتی است که به درستی از صادرات به عراق حمایت نمی کند.
رایزن سابق اقتصادی ایران در عراق اظهار کرد: یکی از حمایت هایی که دولت برای رونق صادرات به کشور عراق می تواند داشته باشد، امضاء تعرفه های ترجیحی یا حتی تجارت آزاد با عراق است.
وی با بیان اینکه شاید این سوال پیش آید که در تجارت آزاد و یا اینکه تعرفه را به صفر برسانیم، عراقی ها بگویند که ما از شما یک طرفه کالا وارد می کنیم بنابراین سهم عراق چه می شود، توضیح داد: با واردات کالا از گمرکات غربی که مشترک با کشور عراق است و با کاهش تعرفه وارداتی، امکان ورود اقلام مورد نیاز کشور را از طریق گمرک های مشترک با عراق فراهم کرده و در این رابطه کشور عراق نیز بهره مند خواهد شد.
نجات نیا گفت: در این صورت کامیون هایی که به سمت عراق می روند به هنگام بازگشت پر باز می گردند در نتیجه هزینه تمام شده نسبت به دنیا برای صادرات به عراق نصف می شود.
وی افزود: همچنین با انعقاد قراردادهای دو جانبه با عراق، ایجاد مناطق آزاد مشترک، کمک به شهرک سازی صنعتی ایران در کشور مذکور، جلب نظر سرمایه گذاران عراقی در ایران، می توان به توسعه صادرات کالا از ایران به عراق کمک کرد.
رایزن سابق اقتصادی ایران در عراق ادامه داد: علاوه بر آن قسمتی از مشکل کار نیز متعلق به بخش خصوصی است، بطوریکه بخش خصوصی ما از سازو کار دقیق تجارت به عراق بی اطلاع هستند.
وی اظهارکرد: از سوی دیگر تجار ایرانی می ترسند وارد کار در عراق شوند چراکه آن ها تصور می کنند، این کشور ناامن است این در حالی است که سالانه حجم زیادی از زائران ایرانی به کشور مذکور سفر می کنند و می توان از این فرصت در آن کشور استفاده کرد.
نجات نیا در ادامه تاکید کرد: از سوی دیگر برای توسعه صادرات به کشور عراق باید تجار ایرانی در آن منطقه حضور فیزیکی داشته باشند این درحالیست که اکنون فقط 10 درصد از تجار در عراق حضور فیزیکی دارند و 70 درصد از معاملات نیز در نوار مرزی میان دو کشور صورت می گیرد.
انتهای پیام