به گزارش ایسنا، این خبر را در آئین بزرگداشت روز جهانی میراث دیداری و شنیداری که سه شنبه ۱۴ آبان در سالن قلم تالار همایشهای کتابخانه ملی برگزار شد، سوتان سوتکوفسکی - سرپرست دفتر منطقه ای یونسکو در تهران - به نقل از مدیر کل یونسکو اعلام کرد.
«اودری آزوله» - مدیر کل یونسکو - به مناسبت روز جهانی میراث دیداری و شنیداری، در پیامی که توسط «سوتان سوتکوفسکی» - سرپرست دفتر منطقه ای یونسکو در تهران - قرائت شد، نوشته است: «در سال ۱۹۶۳و ۱۹۶۴ نلسون ماندلا و دیگر رهبران کنگره ملی آفریقا به جرم تلاش برای کارشکنی و خرابکاری در نظام آپارتاید در آفریقای جنوبی محاکمه شدند. مبارزات تاریخی آنها علیه نظام حقوقی حاکم توجه جهانی را به اوصاع کشور جلب کرد. این محاکمه که عنوانش پرونده شماره ۲۵۳/۱۹۶۳ دادگاه کیفری (دولت علیه نلسون ماندلا و دیگران) است در فهرست حافظه جهانی یونسکو ثبت شده است.
این اثر شامل تصویر واضحی از حکم بازداشت صادره برای ماندلا و صوت ضبط شده از کل محاکمه است. محافظت از چنین اسناد و سوابقی که به ما این امکان را می دهد تا به بیرحمی نژادپرستی واقف شویم بخش مهمی از ماموریت یونسکو برای ترویج صلح و جلوگیری از تکرار تاریخ است. از سوی دیگر، باید در نظر داشت که آثار دیداری و شنیداری بهشدت آسیب پذیر هستند. بسیاری از آنها به دلیل روشهای نامناسب نگهداری، بلایای طبیعی و حتی درگیری ها از بین رفته اند.
از این رو یونسکو با آرشیویستها، کتابدارها و دیگر افرادی که به نگهداری و ایجاد دسترسی به این میراث فعالیت می کنند همکاری میکند. یکی از این روشهای همکاری از طریق برنامه حافظه جهانی یونسکوست. دیجیتال سازی روشهای جدیدی برای پاسداری از این آثار را ارائه کرده و دسترسی به آنها را برای مردم در سراسر دنیا فراهم میکند. سازمان یونسکو به عنوان پیشگام در این مسیر پروژه دو سالهای را با حمایت سخاوتمندانه دولت ژاپن آغاز کرده است که در ژوئن سال ۲۰۲۰ به پایان میرسد.
پروژه "دیجیتال سازی" تاریخ مشترکمان در یونسکو بیش از ۱۵ هزار صدای ضبط شده، ۷۵ ساعت فیلم و برنامه ویدیویی و ۵ هزار عکس تاریخی است که به کمک آنها داستان فعالیت سازمان یونسکو برای ترویج همکاری بینالمللی و برقراری صلح گفته میشود. در حال حاضر اولین نمونههای دیجیتال شده به صورت برخط قابل دسترسی هستند و در ماههای آینده هزاران مورد جدید به آنها اضافه خواهد شد.
روز جهانی میراث دیداری شنیداری که امسال در مورد پرداختن به گذشته از طریق صدا و تصویر است، فرصتی است برای یادآوری اهمیت آثار دیداری شنیداری برای ارتباط با تاریخمان و درک هویت امروزمان. قرن گذشته مملو از پیشرفتهای بیسابقه بشر و رویدادهای سرنوشتساز در جهان بود. باید اطمینان حاصل کنیم آموزههای مربوط به آن به نسل آینده منتقل خواهد شد.»
محمدحسن سمسار – پژوهشگر - نیز در صحبتهایی در این آیین، عامل موثر در زندگی و فرهنگ بشری را «هنر و صنعت عکاسی» و «صنعت ضبط صدا» دانست و گفت:« عکاسی مقدم بر صداست». در ۱۸۳۹ (۱۲۵۵قمری) لویی داگرِ فرانسوی، مخترع دوربین عکاسی که نخستین دوربین نیز به افتخار نامه او به همان نام نامیده شد، جعبه جادویی خود را به فرهنگستان علوم و معاونت هنرهای زیبای فرانسه اهدا کرد، چیزی که او اختراع کرده بود با وسایل بزرگ و سنگین باید روی پایهای قرار میگرفت و برای گرفتن تصویر به حدود ۴۰ دقیقه زمان نیاز داشت.
وی با بیان اینکه داگر هیچگاه فکر نمی کرد که سالها بعد از او، اختراعش آنقدر پیشرفت کند که برای گرفتن تصویری که او برای ساختاش تلاش زیادی کرده، در کسری ازثانیه عمل کند، چیزی که امروز در گوشی تلفن همراه بخش زیادی از مردم وجود دارد، اضافه کرد: یکی از مشکلات این اختراع، قابل تکثیر نبودن عکسهای ان بود، عکاس برای یکبار آن را ثبت می کرد، اما در صنعت عکاسی امروزی، به راحتی تعداد زیادی از آن را میتوان تکثیر کرد.
در ادامه با رونمایی از کتاب «شیوههای دیداری و شنیداری در فلسفه و اصول» از ۳۱ تصویر مولاژ شده در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران که متعلق به آلبوم خانه کاخ جهانی گلستان است، رونمایی شد. همچنین قرار است این تصاویر از سهشنبه - ۱۴ آبان - تا یک هفتهی آینده در حوضخانه کاخ جهانی گلستان نیز نمایش داده شود.
انتهای پیام