به گزارش ایسنا، دکتر سعید نمکی در مراسم روز ملی بیمه سلامت همزمان با آغاز طرح پوشش اجباری بیمه سلامت همگانی با پاسداشت روز دانش آموز و گرامیداشت روح شهدا گفت: بنده از زمانی که در سازمان برنامه و بودجه حضور داشتم پیگیر تدوین و تصویب این آیین نامه بودم. بنده اصولا اهل گلهگذاری نیستم و سعی میکنم کار خود را با قحطی منابع نیزبه پیش ببرم. همواره یکی از اشخاصی که در این دولت به کمک من میشتابد دکتر جهانگیری است که از ایشان نیز تشکر میکنم.
شبکه بهداشت و درمان کشور از دستاوردهای عظیم نظام سلامت
وی افزود: در سالهای بعد از انقلاب نظام سلامت دستاوردهای قابل توجهی داشته است که اگر بخواهیم این دستاوردها را با سایر بخشها مقایسه کنیم، به شدت چشمگیرتر خواهد بود. توسعه زیرساخت مراقبت بهداشتی اولیه که امروز به عنوان زیرساخت اصلی نظام سلامت و ارتقا به پوشش همگانی سلامت از آن یاد میشود، به گفته کارشناسان بهداشتی و وزرای بهداشت مناطق مختلف بویژه در نشست اخیر وزرای بهداشت منطقه مدیترانه شرقی، یکی از دستاوردهای عظیم نظام سلامت است. کاهش مرگ و میر مادران و کودکان، افزایش امید به زندگی، کاهش هزینههای نظام سلامت و ... از دیگر مواردی است که میتوانیم به آن اشاره کنیم.
نمکی در ادامه با اشاره به اینکه یکی از دورههای طلایی نظام سلامت بعد از انقلاب در زمان ریاست جمهوری دکتر روحانی محقق شده است، گفت: البته این سخن را من به عنوان وزیر کابینه ایشان نمیگویم؛ بلکه این حرف را به عنوان یک سرباز کهنهکار نظام سلامت به شما بیان میکنم. به عنوان مثال در این دوره بود که افزایش سه درصدی از جی دی پی برای سهم نظام سلامت اتفاق افتاد و یا طرح تحول سلامت و توسعه زیرساختهای آن در نقاط کمتر برخوردار، کاهش پرداخت از جیب بیمار، ماندگاری پزشک در مناطق محروم و ... از دستاوردهایی بود که در دولت ایشان و با همکاری دوستان من در وزارت بهداشت محقق شد.
چرا بیمه سلامت، اجباری شد؟
وزیر بهداشت افزود: طرح پوشش همگانی اجباری بیمه سلامت با استفاده از ظرفیت قانونی بند الف ماده ۷۰ قانون برنامه ششم توسعه محقق میشود. در بررسیهایی که از اجرای بیمه به شکل اختیاری در ۲۵ کشور دیگر داشتیم، متوجه شدیم که اگر قرار باشد تنها به شکل اختیاری بیمه را پیش ببریم، چندان موفق نخواهیم بود. ولی کشورهایی که به دنبال پوشش اجباری بیمه با حمایت دولت در گرفتن سرانه حق بیمه از افراد برخوردار هستند، ساختار موفقی خواهند داشت. در دنیا گفته میشود بیمههای موفق باید از افراد دارا گرفته و به افراد ندار بدهند یا با هزینه در زمان سلامتی به فکر هزینههای دوره بیماری باشیم. ما هم با همین برنامه پیش میرویم تا بتوانیم حدود ۸ میلیون نفر را که فاقد هر گونه پوشش بیمهای هستند، بیمه کنیم.
برنامهها را طوری پیش بریم که زیر آوار هزینههای کمرشکن "سلامت" نمانیم
نمکی ادامه داد: ما باید برنامههای خود را به شکلی پیش ببریم که زیر آوار هزینههای کمرشکن در حوزه نظام سلامت نمانیم. بنده اگر بخواهم به عنوان وزیر به یکی از چالشهای موجود در طرح تحول سلامت اشاره کنم باید بگویم نپرداختن به بحث اقتصاد سلامت در این پروژه علیرغم تمام دستاوردهایی که داشت یکی از آسیبهای پیش رو بود که برای رفع این مانع و دستیابی به تهیه و استقرار کامل پرونده الکترونیک سلامت بدون ریلگذاری مشخص نمیتوانستیم اقدامات مقتضی را انجام دهیم. به همین دلیل اولین گام من برای استقرار پرونده الکترونیک سلامت، ریلگذاری در این زمینه بود.
وی با اشاره به اینکه این هدف از تکالیف مندرج در بندهای قانون برنامه پنجم و ششم توسعه است، گفت: علیرغم آنکه عدهای وعدههای سه تا چهار ساله برای این ریلگذاری به ما میدادند، بنده توانستم با همکاری دوستانم طی یک پروژه جهادی این ریلگذاری را ظرف مدت سه الی چهار ماه انجام دهم. این ریلگذاری در نظام سلامت به ما کمک کرد بتوانیم گایدلاینها را اجرا کرده، تبادل اطلاعات کنیم و به شکل منطقی هزینههایمان را نیز کنترل کنیم. بنده به جرات میتوانم بگویم با این زیرساختها در حوزه پرونده الکترونیک سلامت ما بانک اطلاعاتی بسیار قوی داریم و میتوانیم از گزند هزینههای اضافی به نظام سلامت در امان باشیم.
تدوین سه جلد دستورالعمل برای ۶۰۰ خدمت پرهزینه
نمکی در ادامه به بررسی وزن پدیدهها و خدمات در هزینههای نظام سلامت اشاره کرد و افزود: ما ۶۰۰ خدمت پرهزینه را شناسایی کردیم و برای آنها دستورالعملهایی در سه جلد نوشتیم که ابلاغ شد. همچنین در نظر داریم ۶۰۰ خدمت دیگر را نیز شناسایی کرده و اقدامات مقتضی برای آن را انجام دهیم.
دارو از موارد هزینهخیز نظام سلامت
وی افزود: یکی از موارد هزینهخیز در حوزه نظام سلامت، دارو است که ۱.۲ از جی دی پی را به خود اختصاص میدهد. این درحالیست که در کشورهای پیشرفته این سهم ۶دهم از جی دی پی را به خود اختصاص میدهد. اولین گام من برای کنترل هزینهها در زمینه دارو، پیشروی به سمت رونق تولید داخل و ممنوعیت واردات داروهایی بود که تولید داخلی آن را در کشور داشتیم.
ارزبری داروهای وارداتی در سال گذشته
وزیر بهداشت ادامه داد: در زمینه هزینههای کمرشکن واردات دارو باید اشاره کنم که در سال گذشته حدود سه درصد از داروهای وارداتی ۳۰ درصد از منابع بازار دارو را میبلعیدند و یا به عبارتی باید گفت در حالی ۹۷ درصد از داروهای داخلی هزینه ۶۰۰ میلیون دلاری برای ما داشتند که این هزینه در خصوص آن سه درصد وارداتی، یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار بود.
نمکی ادامه داد: با پیشروی به سوی استفاده از تولید داخل میتوانیم جلوی هزینههای اضافی را بگیریم که این تنها یک شعار برای استفاده از تولید داخلی نیست، بلکه یک رویکرد اقتصادی است. امروزه ما ماهانه یک یا دو خط تولید داروی جدید راهاندازی میکنیم که این امر با تکیه بر شرکتهای دانش بنیان محقق میشود.
تا تیر ماه آینده کمبود دارو و تجهیزات پزشکی نخواهیم داشت
نمکی در پایان ضمن گرامیداشت یاد مرحوم دکتر نوربخش - مدیرعامل اسبق سازمان تامین اجتماعی، گفت: زمانی که بنده به وزارتخانه آمدم قرارگاهی در حوزه دارو و تجهیزات تشکیل دادم تا اضطراب به مردم منتقل نشود. شاید در آن زمان تا یک یا دو ماه آینده میتوانستیم دارو و تجهیزات را تامین کنیم، اما در حال حاضر هیچ کارخانه داروسازی نیست که تا تیر ماه سال آینده حتی یک ساعت خط تولیدش متوقف شود و هیچ اتاق عملی نداریم که به دلیل کمبود تجهیزات لحظهای کارش را متوقف کند.
گفتنی است در ادامه این مراسم از پوشش ملی اجباری بیمه سلامت با حضورمعاون اول رییس جمهور، رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، مدیرعامل سازمان بیمه سلامت و ... رونمایی شد.
انتهای پیام