تشنج؛ شایع‌ترین اختلال مغزی در کودکان

متخصص مغز و اعصاب گفت: تشنج، شایع‌ترین اختلال مغزی در کودکان است.

شیدا آرش در گفت‌وگو با ایسنا، در رابطه با بیماری صرع، اظهار کرد: بیماری صرع، تکرار تشنج است. دانشمندان در سال ۱۸۷۰ مطرح کردند که تشنج به دنبال فعالیت بیش از حد سلول‌های عصبی مغز (دیس شارژ) که کنترل‌کننده بدن هستند، رخ می‌دهد. این فعالیت‌های نابه‌جا باعث اختلال در عملکرد حرکتی، روانی و تغییرات حس می‌شود.

وی در رابطه با شایع‌ترین اختلال مغزی در کودکان، افزود: در علم بررسی مشکلات مغزی کودکان، صرع یا اپی‌لپسی شایع‌ترین اختلال مغزی است. تشنج در ۲ تا ۳ مورد در کودکی رخ می‌دهد و می‌تواند همراه با کاهش سطح هوشیاری و یا بدون کاهش سطح هوشیاری باشد.

این مسئول در رابطه با علل مختلف تشنج، تصریح کرد: تشنج علل مختلفی دارند که به دو قسمت اولیه و ثانویه تقسیم می‌شود. علل اولیه یا ایدیوپاتیک هیچ علت زمینه‌ای به جز ارث و ژنتیک ندارند و در نوع ثانویه یک علت زمینه‌ای مانند ضایعات مغزی یا اختلالات الکترولیتی و یا متابولیکی دیده می‌شود.

متخصص مغز و اعصاب با اشاره به اینکه تکرار بیش از یک بار تشنج، صرع خوانده می‌شود، ادامه داد: صرع دارای انواع مختلفی است که نوع ژنرالیزه یا سراسری، کل بدن را درگیر می‌کند و نوع فوکال یا لوکالیزه نیز فقط یک قسمت از بدن را درگیر می‌کند. تقسیم‌بندی دیگر بر اساس کاهش سطح هوشیاری یا عدم کاهش سطح هوشیاری در هنگام تشنج است.

آرش در رابطه با سن شروع تشنج، افزود: سن شروع تشنج متفاوت است؛ گاهی تشنج از ساعات اولیه زندگی رخ می‌دهد که می‌تواند علل عفونی و عدم اکسیژن‌رسانی به جنین در هنگام تولد و یا افت قند نوزاد و یا کاهش کلسیم، کمبود ویتامین‌ها و بعضی بیماری‌های ارثی باشد.

وی تصریح کرد: تشنج‌هایی که به دنبال تب بالا رخ می‌دهد در کودکان مستعد ۶ ماه تا ۵ سال شایع است و اغلب خوش‌خیم هستند. در نوجوانان ۱۰ تا ۱۸ ساله اغلب تشنج‌ها جنبه ارثی داشته و علت آن نامشخص است. به طور معمول اکثر تشنج‌های ایدیوپاتیک خوش‌خیم بوده و روی رشد مغز اثر منفی ندارد و فرد می‌تواند زندگی طبیعی خود را داشته باشد.

این مسئول ادامه داد: یکی از انواع تشنج‌ها "JME" است که حرکات پرشی در هنگام صبح و یا پس از بیدار شدن خواب در یک نوجوان اتفاق می‌افتد و گاهی نیز می‌تواند بعد از آن تشنج سراسری و کاهش هوشیاری رخ ‌دهد، تشنج خوش‌خیمی بوده ولی باید تا آخر عمر دارو مصرف کند و هیچ اثر منفی روی روند رشد مغزی نمی‌گذارد.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۸ آبان ۱۳۹۸ / ۰۹:۳۳
  • دسته‌بندی: زنجان
  • کد خبر: 98080803700
  • خبرنگار : 50167