به گزارش ایسنا، در راس بیماریهای قلبی و عروقی در ایران، سکتههای قلبی و عروقی، شایعترین علل مرگ و میر هستند.
عوامل خطر ژنتیکی و محیطی در بروز سکتههای قلبی و مغزی نقش دارند. برخی از آنها مانند سن و جنس، غیرقابل تغییر هستند ولی سایر آنها در پیش گرفتن شیوههای مناسب تغذیهای، فعالیتهای ورزشی و در صورت لزوم با مصرف داروهای کاهنده فشار و چربی خون قابل پیشگیری است. خطرسنجی یکی از راهکارهای مناسب در تخمین میزان احتمال بروز سکتههای قلبی مغزی طی ۱۰ سال آینده بوده و به شما کمک کرده تا با شناخت عوامل، خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهید.
از آنجایی که بیشتر مرگهای زودرس در افراد با عامل خطر متوسط و اغلب بدون علامت رخ میدهد، توصیه میشود همه افراد بالای ۳۰ سال با مراجعه به خانههای بهداشت و پایگاههای سلامت، خطرسنجی شوند و بر اساس میزان خطر حاصله اقدامات لازم را انجام داده و مراجعات بعدی خود را به مراکز فوق برای پیگیری و ارزیابی نحوه پیشرفت برنامهریزی کنند.
خطرسنجی ۱۰ ساله سکتههای قلبی و مغزی با انجام رایگان آزمایش قند و کلسترول خون در مراکز بهداشتی درمانی، احتمال خطر حوادث قلبی و عروقی (سکته مغزی قلبی) در ۱۰ سال آینده برای جمعیت بالای ۳۰ سال تعیین و متناسب به احتمال خطر بهدست آمده، کارت خطرسنجی تحویل و ضمن انجام اقدامات برای پیشگیری از بروز بیماری، درمان و کاهش عوارض منتسب به آن صورت میگیرد.
پزشکان سلامت و بهورزان راهکارهای لازم برای کاهش میزان خطر سکتههای قلبی و مغزی را به بیمار توصیه میکنند و با خطرسنجی مجدد در فواصل زمانی مشخص برای افراد با میزان خطر در کمتر از ۱۰ درصد سکته مغزی قلبی در ۱۰ سال آینده یک سال بعد (سبز)، افراد با میزان خطر ۱۰ تا ۲۰ درصد سکته مغزی قلبی در ۱۰ سال آینده ۹ ماه بعد (زرد)، افراد با میزان خطر ۲۰ تا ۳۰ درصد خطر سکته مغزی و قلبی در ۱۰ سال آینده شش ماه بعد (نارنجی) و افراد با میزان ۳۰ درصد و بیشتر خطر سکته مغزی و قلبی در ۱۰ سال آینده ۳ ماه بعد، میزان اثر آموزشهای سبک زندگی سالم و درمان بیماریهای دیابت، فشارخون و چربی خون بالا و چاقی را مورد ارزیابی قرار میدهند.
قلب شما چه رنگی است؟ قلب سبز، میزان خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی کمتر از ۱۰ درصد مراقبت یک ساله بوده، قلب زرد، میزان خطر ۱۰ تا ۲۰ درصد و مراقبت ۹ ماهه، قلب نارنجی، میزان خطر ۲۰ تا ۳۰ درصد با مراقبت شش ماهه و قلب قرمز، میزان خطر بالای ۳۰ درصد با مراقبت ۳ ماهه برای کاهش خطر سکتههای قلبی و مغزی است.
برای داشتن قلبی سالم باید تغذیه سالم داشته باشید. پس روزانه ۵ وعده میوه و سبزی مصرف کنید و مصرف نمک، قند، شکر و روغن روزانه خود را کاهش داده و از استعمال دخانیات، مانند سیگار و قلیان دوری کنید و در معرض دود قرار نگیرید و الکل مصرف نکنید.
تحرک فیزیکی، روزانه حداقل ۳۰ دقیقه تند راه بروید وزن خود را مدیریت کنید، چاقی و اضافه وزن بیماریزا است. پیشگیری از سکتههای قلبی و مغزی با سبک زندگی سالم و کنترل دقیق بیماری دیابت، فشار خون بالا و اختلال چربی خون امکانپذیر است.
انتهای پیام