به گزارش ایسنا، خراسان جنوبی سرزمینی که تالاب و کوههای مریخی نهبندان و چشمه آبگرم فردوس، کویر طبس با مزارع برنج و قاینات سرزمین طلای سرخ با قدمت ۳۰ هزار ساله را با هم دارد، خاک گوهرخیز خوسف و خور که عقیق آن شهرت دارد.
خراسان جنوبی مدال امنترین استان کشور را بر گردن دارد و افتخار دیگری برای آن شهر بیرجند به عنوان تمیزترین شهر ایران است.
اینجا سومین مدرسه نوین آموزشی ایران یعنی شوکتیه را در خود دیده و پدران علومی مانند علم جغرافیا پروفسور محمد حسن گنجی و علم ارتباطات دکتر کاظم معتمدنژاد و استاد فروزانفر ادبیات، پدر علم سمشناسی ایران پرفسور بلالی مود و دکتر شکوهی پدر علم تعلیم و تربیت ایران را در خود پرورانده است.
مردمان خراسان جنوبی در زمینه کشاورزی مهارت بالایی داشته و موفق به کسب رتبه اول تولید محصولات باغی زرشک و عناب و رتبه دوم تولید زعفران و پنبه در سطح ایران شده است، همچنین ششمین تولیدکننده انار و هشتمین تولیدکننده چغندرقند در کشور و در شمار ۵ استان برتر ایران در زمینه گیاهان دارویی و دمنوشهای طبیعی قرار دارد.
۷۶درصد زغال سنگ کشور در طبس خراسان جنوبی است
محمدصادق معتمدیان، ضمن دیدار با مدیرعامل ایسنا و بازدید از تحریریه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) با تشکر از زحمات این خبرگزاری، اظهار کرد: ایسنا خبرگزاری وزین و مستقلی است که در استان مرجع است.
وی با بیان اینکه این خبرگزاری شاکله دانشجویی دارد و این افراد با عشق و علاقه موضوعات را دنبال میکنند، افزود: خراسان جنوبی استان تازه تاسیسی است که ۱۵ سال از عمر این استان میگذرد.
استاندار خراسان جنوبی بیان کرد: خراسان جنوبی، استان پهناوری است که کمتر از یک درصد جمعیت کشور را داشته و طولانیترین مرز را با کشور افغانستان دارد.
معتمدیان با بیان اینکه این استان برخوردار از نعمات الهی و خدادادی است، تصریح کرد: این استان با دارابودن ۴۹ ماده معدنی، بهشت معادن کشور بوده و ۷۶ درصد زغال سنگ کشور در شهرستان طبس خراسان جنوبی است.
وی با بیان اینکه این استانخشک و کویری است، اظهار کرد: ۲۰ سال خشکسالی این منطقه باعث شده مردم در بخشهای مختلف متضرر شوند.
استاندار خراسان جنوبی بیان کرد: خراسان جنوبی علاوه بر اقلیم خشک با کاهش نزولات آسمانی نیز مواجه بوده و یکی از مناطقی است که بیشترین تبخیر آب را در کشور دارد.
تامین آب شرب به ویژه روستا از اولویتهاست
معتمدیان ازکمبود آب به عنوان معضل اصلی استان نام برد و افزود: منابع آبی بیشتر روستاها خشک شده و از نظر ساختار جمعیتی کم تراکم ترین استان کشور است که با وجود 760 هزار نفر جمعیت، در برخی مناطق استان در هرکیلومتر مربع یک نفر زندگی میکنند.
استاندار خراسان جنوبی با بیان اینکه طبس پهناورترین شهرستان خاورمیانه است، افزود: این شهرستان ۵۶ هزار کیلومتر مربع وسعت دارد.
معتمدیان با بیان اینکه مجموع میانگین تراکمی استان ۵ نفر در هر کیلومتر است که در کشور۴۶ نفر است، تصریح کرد: بحث تامین آب شرب به ویژه روستا از اولویتهاست.
وی نبود نقشه راهی برای مدیریت منابع آبی در استان را یک آسیب برشمرد و تصریح کرد: در سالهای اخیر به سمت تولید محصولات کشاورزی پرآب از جمله پنبه حرکت کردیم و این امر یکی از چالشها بوده است.
استاندار خراسان جنوبی ادامه داد: کار شایستهای که در دولت یازدهم و دوازدهم از سوی منابع طبیعی و وزارت نیرو انجام شد، بحث ساماندهی شرایط کمآبی بود که در قالب کارگروهی با دبیری وزارت نیرو شکل گرفت.
۱۴۲۵ برنامه روشن برای نیاز آبی خراسان جنوبی پیشبینی شده
معتمدیان ادامه داد: در خراسان جنوبی اولین پروژهای که دنبال کردیم، تدوین سند سازگاری با کمآبی بود که در کارگروه ملی به تصویب رسید؛ همچنین سند آمایش سرزمینی نیز در استان به تصویب رسید.
وی اظهار کرد: این اقدامات شروع فعالیت ما در حوزه مدیریت منابع موجود آبی و تامین کسری مخازن آبی است.
وی بیان کرد: به دلیل خشکسالی برداشتهای بیرویه از منابع آبی بیش از اندازه بوده است و بعضی مناطق در شرایط بحرانی قرار گرفته است.
معتمدیان گفت: برای افق ۱۴۲۵ تدوین برنامه کردیم و در آن راستا برای بلندمدت میزان نیاز آبی مشخص شد.
استاندار خراسان جنوبی ادامه داد: چندین برنامه و تکلیف در این سند برای استان تکلیف شده که طی آن حدود ۱۰۰ میلیون متر مکعب صرفه جویی داشته باشیم.
معتمدیان بیان کرد: از جمله این برنامهها تغییر الگوی کشت بود که آن را اجرایی کردیم و به محصولاتی که با اقلیم استان همخوانی نداشته و توجیه اقتصادی ندارد، اجازه تولید نمیدهیم.
وی افزود: بحث کشت گلخانه یکی از برنامههای جدی ماست که در این راستا تفاهمنامهای با حضور معاون اول رئیس جمهور به امضا رسید که مقرر شد تا پایان دولت هزار هکتار گلخانه در استان احداث شود.
استاندار خراسان جنوبی بیان کرد: در این راستا در نظر داریم بخشهای مختلف پرورش دام و طیور و شیلات و آبزیان در شرایط گلخانهای تولید شود.
معتمدیان با بیان اینکه خراسان جنوبی ۶۷ هکتار گلخانه دارد، افزود: کشت گلخانهای علاوه بر مزیت صرفهجویی در مصرف آب فاز جدیدی برای صادرات خواهد بود.
اشتغالزایی ۸۰۰۰ هزار شغل از طریق نهضت گلخانهای
وی ادامه داد: ستاد گلخانه در استان و شهرستان تشکیل شده و این امر طرح بزرگی است که در استان بسیار تاثیرگذار است.
استاندار خراسان جنوبی بیان کرد: در بحث اشتغال به طور مستقیم ۸۰۰۰ شغل از طریق نهضت گلخانهای ایجاد خواهد شد.
معتمدیان با اشاره به اینکه بحث توجه به سیستمهای نوین آبیاری که از اجزای اصلی سند سازگاری با کم آبی است نیز مورد تاکید است، ادامه داد:با وجود محدودیت منابع آبی، جزو استانهایی هستیم که نیازمند کار ویژه در این بخش هستیم.
وی با بیان اینکه منابع خوبی در این خصوص داریم تا عقب افتادگی را برطرف کنیم، یادآور شد: آورده دولت در این خصوص عدد قابل توجهی است، به طوری که ۸۵ درصد سهم دولت و ۱۵ درصد سهم مردم است.
وی با بیان اینکه منابع خوبی در این خصوص داریم تا عقب افتادگی را برطرف کنیم، یادآور شد: آورده دولت در این خصوص عدد قابل توجهی است، به طوری که در بحث سیستم آبیاری نوین ۸۵ درصد سهم دولت و ۱۵ درصد سهم مردم است.
استاندار خراسان جنوبی ادامه داد: با ارزیابی که با وزارت جهادکشاورزی انجام شد، آورده دولت در سیستم آبیاری نوین مبلغ ۱۲۰ میلیارد تومان کمک بلاعوض است.
وی اظهار کرد: به طور میانگین ۵۰۰ میلیون متر مکعب روان آبهایی داریم که مخرب است و نتوانستیم مهار کنیم و سیلابهایی وجود دارد که آسیب میزند.
معتمدیان گفت: در بحث مهار سیلابها و توجه به آبخوانداری و آبخیزداری ۴ برابر افزایش اعتبارات در استان داشتیم که برنامه سند سازگاری با کم آبی برنامه اجرایی و جامعی است که اعتبارات مورد نیاز هم دارد و ما اولین استانی هستیم که به صورت پایلوت این طرح را اجرا میکند.
وی یادآورشد: بحث شبکههای انتقال آب میانگین کشوری ۲۵ درصد پرت آب دارد اما خراسان جنوبی بیش از ۳۰ درصد است که باید با اصلاح شبکههای انتقال آب، مدیریت لازم انجام شود.
*بخش دوم این مصاحبه فردا منتشر میشود*
انتهای پیام