به گزارش ایسنا، دکتر سکینه سلطانی در نشستی با عنوان بررسی تاثیر انیمیشن در الگوسازی برای کودکان که در دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: متاسفانه امروز تفکر سیندرلایی در دختران ما در بحث اشتغال، ازدواج، عزت نفس و ... تاثیر زیادی داشته است. حتما تاکنون شاهد این موضوع بودید که در فرهنگ عامیانه ما دخترها وقتی یک کار خوب انجام میدهند و یا لباس زیبا میپوشند معمولا دعایی که برای آنها میشود این است که میگویند ان شاءالله عروسیات.
وی افزود: در تفکرات خانوادههای ما این موضوع اینگونه شکل گرفته که انگار خوشبختی قرار است با یک اتفاق در زندگی رقم بخورد و نقش زیادی در موفقیت فرد ندارد بلکه اگر عروس شوید قطعا خوشبخت خواهید بود. در انیمیشنهایی که برای این نسل ساخته میشد هم انگار این تفکر رایج بود که اگر افراد بخواهند از سختیها نجات پیدا کنند اصلا قرار نیست تلاش کنند بلکه قرار است در بیرون اتفاقی رقم بخورد و منجر به این شود که آن فرد احساس خوشبختی کند. متاسفانه امروز این مسئله در فرهنگ ما ورود پیدا کرده و عدهای از افراد به این باور رسیدند که برای موفقیت نیاز به تلاش نیست.
عضو هیأت علمی گروه علوم تربیتی دانشگاه فردوسی مشهد عنوان کرد: این موضوع به قدری در ارتباطات بین فردی ما نگران کننده شده است که اکنون مبحثی به نام «سندروم سیندرلا» وجود دارد. سیندرلا از دو خواهر دیگرش زیباتر بود بنابراین زیبایی عنصر مهمی است که از دیدگاه این کارتون چنین برمیآید که «اگر چهره زیبایی نداری برو و آن زیبایی را به دست بیار چراکه قرار است خوشبختی فرد را تضمین کند».
وی تصریح کرد: نکته دیگری که در تفکرات سیندرلایی وجود دارد این است که اصلا قرار نیست فرد تلاش کند چون فرد تاثیری در خوشبختی ندارد بلکه فردی با همان اصطلاح اسب سفید از بیرون میآید و زندگی او را متحول میکند. بنابراین خیلی نیازی نیست که برای تحول در زندگی تلاش کنید. این موضوع دومین آسیبی است که در برنامههای این چنینی و یا انیمیشنها وجود دارد.
سلطانی با بیان اینکه «متاسفانه در حال حاضر هم نسخههای جدید سیندرلا به چشم میخورد»، خاطرنشان کرد: کارتون سفید برفی و نیز کارتونهای دیگر هم با این تفکرات وجود دارد که نشان میدهد تلاش کردن که یک ارزش است به تدریج این امر مهم را برای کودکان ما یک عنصر خنثی معرفی میکنند و میگویند «اگر تلاش هم بکنید مهم نیست بلکه این عامل بیرونی قرار است سرنوشت شما را تغییر دهد».
وی اضافه کرد: سومین آسیبی که در حوزه سیندرلا و تفکر سیندرلایی وجود دارد این است که اگر میخواهید خوشبخت شوید حتما باید ازدواج کنید و متاسفانه این باور در خیلی از افراد تاثیر منفی گذاشته است. فرد اصلا کاندیدای مناسبی برای ازدواج نیست اما وقتی با او صحبت میکنیم میگوید ازدواج قرار است که من را خوشبخت کند و این هم متاسفانه یک نگاه غالب شده در این حوزه است که میتواند آسیبهای خاص خود را داشته باشد.
عضو هیأت علمی گروه علوم تربیتی دانشگاه فردوسی مشهد بیان کرد: متاسفانه اوقات زیادی از فرزندانمان اختصاص به برنامهها، فیلمها و انیمیشنهایی دارد که یا صدا و سیما نشان میدهد و یا ما در اختیار آنها قرار میدهیم و متاسفانه هیچ نظارتی هم بر روی آنها نیست. در حوزه فرزندپروری یکی از نظارتهایی که والدین باید حتما داشته باشند، استفاده از رسانه است و باید به این موضوع توجه داشته باشند فیلمهایی که فرزندانشان تماشا میکنند چقدر خوب است.
سلطانی اظهار کرد: والدین برای انتخاب مدرسه فرزندشان با تعداد زیادی از والدین صحبت میکنند تا مدرسه خوبی را برای کودکشان انتخاب کنند اما آیا برای برنامههای تلویزیونی از کارشناسان مربوطه سوال میکنیم که آیا این برنامه مورد قبول است و یا خیر؟
وی ادامه داد: در حوزه فرزندپروری یکی از وظایف والدین نظارت بر برنامههایی است که کودک از آنها استفاده میکند و وظیفه دیگر این است که حتما از کارشناسان در این زمینه کمک بگیرند زیرا نظارت بر کودکان عنصر تعیین کنندهای است که در زندگی آنها نقش دارد.
انتهای پیام