ریشه‌های چهارباغ ناله می‌کنند؛

یک کارشناس کشاورزی: آسیب قسمتی از ریشه چنار به تاج درخت آسیب می‌زند

یک کارشناس کشاورزی گفت: هرچه درخت چنار قطورتر باشد، آسیب یک قسمت از ریشه به کل تاج درخت آسیب می‌رساند و بعد از مدتی می‌بینیم که تاج درخت خزان می‌شود و برگ‌های زیادی از آن می‌ریزد.

احمد حسنی در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص بیرون آمدن ریشه درخت از سطح خاک و عریان شدن آن و احتمال خشک شدن درخت در این صورت، اظهار کرد: ریشه درختان به شکل طبیعی نباید از زمین بیرون بیاید چراکه ریشه به طور کلی میل دارد به داخل زمین فرو برود و خلاف جهت نور حرکت کند. پس درآمدن ریشه از خاک به شکل طبیعی اتفاق نمی‌افتد مگر در موارد خاصی مانند فرسایش خاک.

وی افزود: اگر به هر دلیل خاک از سطح ریشه کنار رود، ریشه نمایان می‌شود و این یک عارضه است. در این صورت باید بلافاصله روی ریشه درخت را با "خاک نباتی" پوشاند. معمولاً علت اینکه ریشه‌ها به این شکل می‌شوند علاوه بر فرسایش خاک، نوعی بیماری‌ ریشه‌ای نیز وجود دارد که سبب شوک به ریشه می‌شوند که موجب جمع شدن آن و بالا آمدن به سمت سطح خاک می‌شود.

این کارشناس کشاورزی با بیان اینکه باید بیماری ریشه درخت را درمان کرد، افزود: اگر در ابتدا متوجه این بیماری شویم می‌توان عوارض وارد شده به ریشه را درمان کرد، اما اگر مدتی گذشت، ریشه دچار عارضه خشکی می‌شود و دیری نخواهد گذشت که درخت به طور کامل خشک یا ضعیف می‌شود.

حسنی در پاسخ به این سؤال که چقدر طول می‌کشد تا ریشه درخت در صورت بیرون آمدن از خاک خشک شود؟ گفت: اگر شوک وارده به ریشه‌ها وسیع باشد و ریشه‌هایی که در عمق بیش از ۳۰ سانتیمتر لخت شده باشند دیگر توانایی تبادل هوا و مواد غذایی را ندارند و تنها آب تبادل می‌کنند.

وی با بیان اینکه با لخت شدن ریشه‌ها دو عارضه رخ می‌دهد، افزود: عارضه نخست این است که چون آب از سطح ریشه تبخیر می‌شود موجب خشک شدن ریشه و قطع ارتباط می‌شود و عارضه دوم این است که اگر در این شرایط اعماق خاک رطوبت کافی داشته باشد و گیاه بتواند آب را جذب کند خشک شدن درخت دیر اتفاق می‌افتد. اگر سطح لخت شدن ریشه‌ها وسیع باشد ریشه‌های سطح بالای قطر درخت خشک می‌شود و جذب و تبادل آب و مواد غذایی کاهش پیدا می‌کند، البته به طور معمول فرایند خشک شدن درخت به شکل کامل در این شرایط یک سال زراعی طول می‌کشد.

این کارشناس کشاورزی، افزود: ممکن است فرایند خشک شدن دو سال هم طول بکشد. ممکن است انسان در فاصله ۲ یا ۳ متری درخت گودالی برای ساخت و ساز یا موارد دیگر حفر کند. در این موارد خشک شدن درخت اتفاق نمی‌افتد، چراکه ما بخشی از ریشه درخت را لخت کرده یا از بین برده‌ایم. درخت در همان سمتی که ریشه‌هایش را از بین برده‌ایم دارای دو واکنش می‌شود. ابتدا ریشه شروع می‌کند ریشه‌های جدیدتری در نواحی باقی‌مانده خاک ایجاد کند، اما در همان ناحیه برگ‌های اضافی می‌ریزند، ولی گیاه می‌تواند جبران کند. بنابراین این طرف درخت دارای برگ کمتری می‌شود.

حسنی با تاکید بر اینکه در این حالت درخت از بین نمی‌رود و تنها با کندی رشد مواجه می‌شود، اظهار کرد: اگر ریشه درختی ۱۰ تا ۱۵ روز از سطح خاک بیرون باشد مشکل خاصی ایجاد نمی‌شود و درخت خشک نمی‌شود، منتها رشد آن کند می‌شود. در خصوص درخت چنار نیز به همین گونه است، اما هرچه درخت چنار قطورتر باشد، آسیب یک قسمت از ریشه به کل تاج درخت آسیب می‌رساند و بعد از مدتی می‌بینیم که تاج درخت زود خزان می‌شود و برگ‌های زیادی از آن می‌ریزد، اما به این سادگی این نوع درخت خشک نمی‌شود، ولی بدون شک درخت چنار و نارون نسبت به درختان دیگر حساس‌تر هستند و با این مشکلات آسیب بیشتری می‌بینند.

وی یادآور شد: اگر شرایط آسیب به درخت را زود جبران کنند و آبیاری به موقع داشته باشد و مواد تقویتی به ریشه‌ درختان برسد، درخت با مشکل جدی روبرو نخواهد شد.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۲۱ مهر ۱۳۹۸ / ۰۹:۵۹
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 98072115434
  • خبرنگار :