به گزارش ایسنا، خیارشور به دو روش صنعتی و روش سنتی یا تخمیری تهیه می شود. این شوریجات پرطرفدار در ایران در کنار انواع ساندویچ ها و سایر غذاها کاربرد فراوان دارند، خیارشور دارای مقداری کافی ویتامین K است که بدن انسان برای انعقاد خون، در استخوان سازی و دیگر بافتها به آن احتیاج دارد همچنین خیارشور حاوی سه کیلوکالری انرژی است که از کربوهیدرات های موجود در خیار به دست میآید، این شوری خوشمزه حاوی سدیم زیادی است به طوریکه هر خیارشور متوسط ۳۵۰ تا ۵۰۰ میلی گرم سدیم دارد.
شهر سامن از توابع ملایر علاوه بر اینکه به علت وجود باغات فراوان گردو، بادام و تولید عسل معروف است، با داشتن ناحیه صنعتی شوریجات و ترشیجات، مهد تولید خیارشور ایران به حساب می آید.
تولید سالانه ۲۰۰۰ تن خیارشور در ناحیه صنعتی سامن
بخشدار سامن با بیان اینکه سابقه تولید خیارشور در این شهر به حدود ۶۰ سال قبل باز می گردد، به خبرنگار ایسنا گفت: در حال حاضر ۴۵ واحد تولیدکننده شوریجات و خیارشور در ناحیه صنعتی سامن مشغول فعالیت هستند.
مصطفی عبدالملکی با اشاره به اینکه میزان تولید سالانه این واحدها بیش از ۲۰۰۰ تن خیارشور است که به تمام نقاط و استان های کشور، به عراق و به کشورها حوزه خلیج فارس صادر می شود، افزود: روش تولید خیارشور هم به صورت تخمیری و هم به صورت صنعتی است.
وی خاطرنشان کرد: هر کدام از این واحدها به صورت دائمی برای ۵ نفر و به صورت فصلی برای ۲۰ نفر اشتغالزایی دارند، به طور میانگین این ناحیه صنعتی برای ۲۵۰ نفر به صورت دائمی و ۹۰۰ نفر به صورت فصلی شغل ایجاد کرده است.
عبدالملکی با بیان اینکه تهیه و تولید خیارشور یک شغل فصلی است و با برداشت خیار در تابستان آغاز شده و تا انتهای پاییز ادامه دارد، اظهار کرد: قیمت هر کیلو خیارشور تولید شده بسته به میزان کیفیت و درجه تولید، بین ۱۰۰۰ تا ۴۰۰۰ تومان متفاوت است.
خیارشور سامن قابلیت ثبت ملی را دارد
یک عضو شورای شهر سامن که خود یکی از تولیدکنندگان با سابقه خیارشور است نیز در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه سامن مهد خیارشور ایران است، عنوان کرد: سالانه چند هزار تن خیارشور در این شهر تولید میشود که متأسفانه به علت وجود مشکلات بروکراسی اداری هنوز وارد بحث صادرات نشده است.
رضا گلمحمدی با تأکید بر اینکه خیارشور سامن قابلیت برند شدن را دارد و این شهر میتواند به عنوان «شهر ملی خیارشور» به ثبت برسد، از مسئولان و نمایندگان مجلس خواست تا پیگیریهای لازم را در این زمینه انجام دهند.
وی با اشاره به اینکه تولید خیارشور و شوریجات در این منطقه سابقه ۶۰ ساله دارد که بیشتر به روش تخمیری سنتی صورت میگیرد، اظهار کرد: توانمندیها و ظرفیت های شهر سامن ملایر در بخشهای مختلف متفاوت و ویژه است و سامن در بخش تولید شوریجات و ترشیجات جایگاه شاخصی در کشور دارد.
این تولیدکننده خیارشور با بیان اینکه در ناحیه صنعتی سامن ۱۰۰ قطعه زمین برای ایجاد کارگاه های خیارشور پیشبینی شده است، افزود: از این تعداد ۷۵ درصد فعال است و مابقی نیز در دست اقدام و اجراست.
وی با بیان اینکه علاوه بر این در منازل نیز کار تولید خیارشور و ترشیجات در قالب مشاغل خانگی و به صورت شخصی انجام میشود، گفت: سامن مهد تولید خیارشور است که علاوه بر مصرف در شهر سامن و استان به سایر نقاط کشور و حتی بازارهای عراق نیز صادر میشود.
گلمحمدی توجه به خیارشور سامن را یک ضرورت دانست و تصریح کرد: همانطور که مسئولان برای ملی شدن مبل منبت ملایر تلاش لازم را داشتند نیاز است برای ثبت ملی خیارشور سامن نیز پیگیریهای لازم را داشته باشند.
سامن؛ چهارمین تولید کننده شوریجات کشور
وی با اشاره به اینکه توجه به خیارشور میتواند در رونق اقتصادی این شهر تأثیر بسزایی داشته باشد، تصریح کرد: برای توسعه بیشتر صنعت تولید خیارشور نیازمند تبلیغات و ایجاد سوغات سراها هستیم.
عضو شورای شهر سامن با بیان اینکه سامن در تولید شوریجات در غرب کشور جایگاه بالایی دارد و جزء ۴ رتبه اول کشور است، به فعالیت فصلی نوجوانان، جوانان، دانشآموزان و دانشجویان این شهر در بحث تولید شوریجات به ویژه خیارشور اشاره کرد که برای شمار قابلتوجهی از ساکنان اشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم داشته است.
انتهای پیام