وزیر نفت در کنگره بین‌المللی راهبردی نفت و نیرو:

بابک‌ زنجانی‌سنج نداریم

پنجمین کنگره بین‌المللی راهبردی نفت و نیرو امروز در مرکز همایش‌های بین‌المللی صدا و سیما آغاز به‌کار کرد.

به گزارش ایسنا،  پنجمین کنگره نفت و نیرو امروز برگزار شد. آینده فضای کسب و کار با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی محور اصلی پنجمین کنگره نفت و نیرو است.

بیژن زنگنه - وزیر نفت - در این کنگره اظهار کرد: فردی که می‌خواهد محموله نفتی ببرد، باید منابع کافی برای آن داشته باشد؛ ما بابک زنجانی سنجی نداریم و حداقل پول مورد نیاز برای یک محموله نفتی ۴۰ تا ۵۰ میلیون دلار است.

وی با بیان این‌که باید برای پولی که در کشور وجود دارد، فکر کرد تا از آن به نحو احسن استفاده شود، اظهار کرد: اکنون در شرایط دشواری قرار داریم بنابراین باید از ابتکارهای خود استفاده کنیم.

زنگنه تصریح کرد: وزارت نفت در شرایط سخت این سال‌ها توانسته است کارهای بزرگی را در بخش پتروشیمی، نفت و گاز انجام دهد البته نیاز کشور بیش از این است.

وزیر نفت با اشاره به اقدامات صورت گرفته، گفت: همه بخش دریایی ۲۷ فاز پارس جنوبی تا پایان امسال به اتمام می‌رسد و عملیات اجرایی طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی نیز امسال آغاز خواهد شد.

وی با تاکید بر این‌که توتال و شرکت چینی به دلیل تحریم از طرح توسعه فاز ۱۱ خارج شدند، اظهار کرد: خروج آن‌ها در یک فضای کاملا دوستانه صورت گرفت چراکه تحریم‌ها اجازه فعالیت آن‌ها را نمی‌داد.

قرارداد میدان گازی فرزاد B در ماه‌های آینده امضا می‌شود

زنگنه از امضای قرارداد میدان گازی فرزاد B به عنوان یک میدان مشترک در ماه‌های آینده خبر داد و گفت:‌ امسال برای اولین‌بار صادرکننده بنزین بودیم و بنزین یورو ۴ در کلانشهرهای کشور توزیع می‌شود.

وزیر نفت ادامه داد: اگر از من سوال شود که آینده کسب‌وکار را چگونه می‌بینید، پاسخ خواهم داد که در شرایط کنونی ظرفیت‌های زیادی برای توسعه وجود دارد و اگرچه در جغرافیای نفت تغییرات مهمی اتفاق افتاده به طوری که آمریکا که بزرگترین مصرف‌کننده نفت بود، اکنون به بزرگترین تولیدکننده نفت و گاز و میعانات تبدیل شده اما همچنان ظرفیت‌های قابل توجهی در ایران برای توسعه وجود دارد.

وی با تاکید بر این مساله که نفت می‌تواند محرک اقتصاد ایران با توسعه جهشی در بالادست و اتکای آن به پتروشیمی و پایین‌دست و همچنین تکمیل زنجیره ارزش باشد، تصریح کرد: فعال بودن نفت می‌تواند بخش صنایع و خدمات فنی و مهندسی را توسعه دهد، چراکه حجم سرمایه‌گذاری نفت به گونه‌ای است که می‌تواند خدمات مهندسی و غیرمهندسی را فعال و در اشتغال نیز نقش ویژه‌ای داشته باشد.

به گفته زنگنه، قطعا در مساله‌ای که در اراک پیش آمد، نباید مشکل را در اراک پیگیری کرد، چرا که اگر نفت فعال باشد، اراک و صنایع دیگر در دیگر شهرها نیز فعال خواهد شد.

وزیر نفت با تاکید به این مساله که فعال بودن صنعت نفت، بخش‌های دیگر مهندسی را اعم از  صنایع برق، ریخته‌گری، دریایی و ... فعال خواهد کرد، تصریح کرد: در سال ۱۳۸۳ چشم‌انداز ۲۰ ساله برای نفت تدوین شد که اهداف آن واقع‌گرایانه و قابل دسترس است، اکنون با روزآمد کردن آن می‌توان از آن استفاده کرد.

وی با بیان این‌که هرچند سال یکبار ضربات کشنده‌ای بر صنعت نفت کشور وارد می‌شود، تصریح کرد: با این وجود ما همچنان زنده‌ مانده‌ایم و مقاومت می‌کنیم. البته تحریم‌ها ضرباتی را به ما وارد کرده و جایگاه ما را در جهان کاهش داده است، اما مقاومت خواهیم کرد چرا که تنها در این شرایط می‌توانیم عرصه‌های پیشرفت را رقم بزنیم.

وزیر نفت با اشاره به زمینه‌های فعالیت بخش خصوصی در صنعت نفت گفت: اولین و شناخته‌ترین فعالیت بخش خصوصی در حوزه نفت مربوط به فعالیت‌های پیمانکاری می‌شود که در حال حاضر ای پی سی نقش ویژه‌ای دارد حتی عملیات نگهداشت تولید را نیز یک پیمانکار انجام می‌دهد و این در صورتی است که این موضوع در گذشته اینگونه نبوده است.

به گفته او هفت فرصت برای حضور بخش خصوصی در صنعت نفت وجود دارد که می توان به فعالیت‌های پیمانکاری، ساخت تجهیزات، بازرگانی نفت و فراورده های نفتی و توسعه استارت آپ ها اشاره کرد.

او با بیان این‌که آینده فضای کسب و کار با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی محور اصلی پنجمین کنگره نفت و نیرو است، تاکید کرد: ایران همچنان ظرفیت فوق‌العاده‌ای برای توسعه در بخش نفت و گاز دارد و نفت می‌تواند پیشران توسعه و اقتصاد کشور باشد.

زنگنه، سرمایه‌ گذاری بخش خصوصی در حوزه‌های مختلف نفت و خوراک‌های با ارزش را یکی‌ دیگر از بخش‌های قابل حضور بخش خصوصی دانست و افزود: با این کار زنجیره ارزش تکمیل و از خام‌فروشی جلوگیری می‌شود.

وی سومین مورد را ساخت تجهیزات صنعت نفت دانست و اظهار کرد: در قراردادهای نفتی تاکید شده که باید برخی از کالاها از داخل تهیه شود و باید سازوکاری طراحی شود تا بتوان سیستم‌های مورد نیاز را در داخل کشور تولید کرد.

وزیر نفت حضور بخش خصوصی در اکتشاف و استخراج را از موارد مهم فعالیت‌های بخش خصوصی در صنعت نفت عنوان و اظهار کرد: در حال حاضر که با تحریم مواجه هستیم بخش خصوصی می‌تواند در این حوزه اقدامات خوبی را انجام دهد.

زنگنه با بیان این‌که بخش خصوصی می‌تواند در حوزه بازرگانی نفت و فرآورده نیز نقش مهمی را در صنعت نفت ایفا کند، گفت: با توجه به ابعاد بزرگ صنعت نفت سه عامل توانمندی و ساختار مناسب، توانمندی تعامل و سرمایه کافی و همچنین توانمندی برای تجهیز منابع مالی از بازارهای پولی و سرمایه برای حضور بخش خصوصی بسیار لازم است.

منابع صندوق توسعه ملی برای توسعه صنعت نفت کافی نیست

وی با بیان این‌که تامین سرمایه در مقیاس‌های بزرگ یکی از مشکلات حضور بخش خصوصی در نفت و بازرگانی نفت است، ابراز کرد: تاکنون همه به دنبال منابع صندوق توسعه ملی بودند اما این منبع دیگر جواب نمی‌دهد و تاکنون کمتر به تجهیز سرمایه و آورده بخش خصوصی فکر کرده‌ایم.

وزیر نفت با تاکید بر این مساله که بخش خصوصی باید سرمایه حداقلی را در این زمینه تامین کند، تصریح کرد: در قراردادهای فروش نفت، کسی که یک کشتی نفت ۶۰۰ میلیارد تومانی معادل ۵۰ میلیون دلار بخرد، به چه اطمینانی باید قبل از پرداخت به پول نفت را تحویل وی داد. فردی که می‌خواهد نفت بخرد باید منابع کافی در اختیار داشته باشد.

زنگنه با بیان این‌که صدها هزار میلیارد تومان نقدینگی در کشور است که نمی‌توانیم از آن‌ها استفاده کنیم، گفت: باید راه‌های ابتکاری به وجود آید تا بتوان بسیاری از مشکلات را برطرف کرد.

در صنعت پتروشیمی قدم‌های بزرگی برداشته شده است

وی با اشاره به اقدامات صورت گرفته در صنعت پتروشیمی، اظهار کرد: با جهش دوم پتروشیمی، تولید در این صنعت ۵۰ درصد افزایش پیدا می‌کند و در پنج سال بعد از آن و با جهش سوم ارزش تولیدات پتروشیمی از ۲۵ میلیارد دلار به ۳۷ میلیارد دلار خواهد رسید.

زنگنه با بیان این‌که تولید نفت در غرب کارون از ۷۰ هزار بشکه به بالای ۳۵۰ هزار بشکه رسیده برای افزایش تولید با حفاری‌های جدید ادامه خواهد داشت، ادامه داد: ۹۵ درصد کل جمعیت کشور تحت پوشش شبکه گاز قرار دارند و در این مسیر ۱۳ هزار میلیارد تومان هزینه گازرسانی از محل صرفه‌جویی در مصرف سوخت مایع تامین شده است.

در طول شبانه‌روز ۵.۵ میلیون بشکه نفت را آتش می‌زنیم

در ادامه، مشاور رییس مجلس شورای اسلامی گفت: در طول شبانه‌روز ۵.۵ میلیون بشکه نفت و گاز را آتش می‌زنیم و چه‌طور مسئولان از این شرایط دلواپس نمی‌شوند. ای کاش این ۵.۵ میلیون بشکه که آتش زده می‌شود، تبدیل به رفاه، توسعه و تولید کالاهای مورد نیاز می‌شد.

محمدرضا باهنر با بیان این‌که فعالیت‌های نفت، گاز و پتروشیمی کشور در بخش تولید و توسعه و بهره‌برداری و همچنین بخش بازرگانی و خدمات بسیار وسیع است، اظهار کرد: با بیش از ۱۰۰ سال سابقه در صنعت نفت پیشرفت‌های قابل قبولی داشته‌ایم اما این مساله بدین معنا نیست که این پیشرفت‌ها کافی بوده چراکه طومار کارهای انجام شده بلند است، اما طومار کارهای بر زمین مانده بلندتر است.

وی هزینه تولید هر بشکه نفت را حدود هفت تا هشت دلار دانست و افزود: این در شرایطی است که در گذشته این هزینه تنها سه دلار برای هر بشکه بوده است و باید به این مساله نیز توجه کرد که این عدد در سال‌های آینده نیز افزایش خواهد یافت.

مشاور رییس مجلس شورای اسلامی با تاکید بر این مساله که باید به چرخه اقتصادی درستی پیش برویم، اظهار کرد: جی دی پی کشور، اکنون حدود ۴۰۰ میلیارد دلار است که سهم نفت در اقتصاد کشور می‌تواند بسیار متنوع‌تر نسبت به امروز باشد و به طور کلی باید بگویم که استفاده بهتر از سرمایه‌های کشور در بلندمدت می‌تواند بسیار راهگشا باشد.

باهنر با بیان این‌که کافی است تنها یک تومان به قیمت فرآورده‌های نفتی اضافه شود، در این شرایط هر کسی تقصیرها را متوجه شخص دیگری می‌کند که اینها مشکلات رگولاتوری است که نباید در سطح مدیریتی کشور وجود داشته باشد.

وی با بیان این‌که برخی از شرکت‌های وابسته به نفت می‌توانند در بازار سرمایه عرضه شوند، گفت: پیشنهاد داده‌ایم تا در کنار مقابله با فساد برای حمایت از سرمایه‌گذاری پاک یک قرارگاه ایجاد شود تا افرادی که می‌خواهند سالم کار کنند مشکلی برای آنها به وجود نیاید.

دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین با تاکید بر تنوع محصولات در صنعت نفت، اظهار کرد: دنیا به دنبال تنوع محصولات نفتی است اما در ایران تنها می‌خواهیم فروشنده خوبی باشیم که همین مساله موجب می‌شود، با هر تحریمی دچار گرفتاری شویم. این در شرایطی است که ما نیروی انسانی بسیار خوبی را در صنعت نفت داریم که ارزش سرمایه انسانی صنعت کمتر از نفت‌مان نیست.

باهنر با بیان این‌که ایران مزیت‌های زیادی از جمله سرمایه انسانی باهوش موقعیت جغرافیایی و ژئوپلتیکی کشور، حضور در منطقه‌ای که دو سوم ذخائر متعارف هیدروکربوری دنیا در خود جای داده و بهره‌مندی از بیش‌ترین ذخائری هیدروکربوری در سطح جهان است، اظهار کرد: تنها یک درصد افزایش ضریب بازیافت نفت بالغ بر ۷.۵ میلیارد بشکه بر ذخائر قابل استحصال نفت به ما می‌افزاید که با احتساب قیمت امروز هر بشکه نفت سرمایه بزرگی خواهد شد.

وی با تاکید بر این مساله که باید فضای رقابتی در کشور حاکم شود، ابراز کرد: در چنین فضایی به سه اصل قیمت، کیفیت و سرعت کار توجه می‌شود و در این راستا لازم است که به کارآفرینان کشور کمک کنیم تا شرایط برای آنها آسان شود.

دنیا در آستانه تحول عمده در بخش انرژی است

به گزارش ایسنا، غلامرضا منوچهری - مدیر عامل اویک - هم در این کنگره گفت: دنیا در آستانه تحول عمده در بخش انرژی است؛ به همین دلیل اگر این تحولات را بشناسیم، می‌توانیم موقعیت کشور را بازبینی و به مسیر توسعه کمک کنیم.

او با بیان این که بخش انرژی دنیا در معرض تحولات بنیادین قرار دارد گفت: مهمترین روندهای جهانی حوزه انرژی شامل رشد مصرف گاز، پایین آمدن تقاضا برای نفت، اجبار برای کاهش مصرف و تولید زغال سنگ، ظهور انرژی‌های تجدیدپذیر، برقی شدن صنایع، ظهور منابع غیر متعارف نفت و گاز و تدوین مقررات مربوط به کاهش مصرف دی اکسید کربن است.

مدیر عامل اویک با بیان این‌که اگر قرن ۱۹ را قرن زغال سنگ و قرن ۲۰ را قرن نفت قلمداد کنیم، بی‌شک قرن ۲۱ باید قرن انرژی‌های تجدیدپذیر و دوره تغییر قدرت در عرضه انرژی در دنیا به شمار آید.

منوچهری با بیان این‌که در ۱۰ سال گذشته هزینه تولید انرژی خورشیدی در جهان حدود ۷۰ درصد هزینه تولید انرژی بادی ۳۰ درصد کاهش یافته گفت: قطعا این روند کاهشی ادامه دارد و باید بپذیریم که اکنون زمان توجه به انرژی‌های تجدید پذیر است.

وی با اشاره به رشد سرمایه‌گذاری در بخش نفت و گاز در سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ گفت: طی این سال‌ها میزان سرمایه‌گذاری مطلوب نبوده و بیش‌ترین سرمایه‌گذاری در آمریکای شمالی صورت گرفته است که سرمایه گذاری انجام شده در این بخش، حدود سه برابر سرمایه گذاری در بحث خاورمیانه بوده است.

مدیر عامل اویک با بیان این که این حجم از سرمایه‌گذاری، اشتغال‌زایی قابل توجهی را به همراه داشته است اظهار کرد: در شرایط فعلی باید فضای رقابتی در کشور فراهم شود و اگر به سیاست‌های کلی نظام در بخش انرژی نگاه کنیم، متوجه می‌شویم که سیر طبیعی انرژی در دنیا جایگاه کشور ما در سیاست‌های اقتصاد مقاومتی پیش‌بینی‌های مناسبی شده که باید در همین راستا حرکت کنیم.

محمد حسین عادلی - رئیس هیئت مدیره انجمن اقتصاد انرژی ایران - هم گفت: بازار گاز در سال ۲۰۱۸ با رشد ۵ درصدی همراه شده که این عدد بسیار قابل توجه است چرا که میانگین رشد گاز در سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۷ تنها ۲.۵ بوده است.

او با بیان این که نقش کنونی گاز در جهان همانند نقش نفت در قرن ۲۰ است گفت: در حال حاضر گاز به کالای راهبردی در جهان تبدیل شده است. به گفته وی گاز طبیعی تا پیش از سال ۲۰۰۰ به عنوان یک  انرژی داخلی بوده چرا که حدود ۶۸ درصد تولید گاز در داخل کشورها استفاده می‌شد اما اکنون این کالای داخلی تبدیل به یک کالای راهبردی شده است.

رئیس هیئت مدیره انجمن اقتصاد انرژی ایران با تاکید به این مسلئه که نقش نفت در جهان در حال کاهش است ابراز کرد: بازیگران بازار گاز اکنون در یک رقابت شدید اقتصادی و سیاسی با یکدیگر قرار دارند و این کالای راهبردی موضوع رقابت و تنش‌های بین‌المللی شده است.

عادلی با بیان این‌که هنوز بازار گاز جهانی نشده و بخش قابل توجهی از آن به صورت خط لوله است تصریح کرد: تولید گاز در سال‌های اخیر به دلیل افزایش تولید گاز در آمریکا، روسیه و استرالیا رشد خوبی داشته است؛ به گونه‌ای که تقاضا برای گاز طبیعی مایع شده در اروپا ۱۰ درصد افزایش یافته است.

وی افزود: علیرغم این که قیمت ال ان جی آمریکا برای صادرات به اروپا قیمت بالاتری دارد اما مورد استقبال بیشتر کشورهای اروپایی قرار گرفته است و اکنون ۴۲ کشور جهان وارد کننده ال ان جی و ۲۰ کشور تولید کننده ال ان جی هستند.

رئیس هیئت مدیره انجمن اقتصاد انرژی ایران با بیان این‌که ۲۵ درصد صادرات ال ان جی هم اکنون به صورت تک محموله عرضه می‌شود گفت: این در حالی است که نوع قراردادهای ال ان جی بلند مدت است.

وی سهم گاز در سبد انرژی جهان را ۲۲ درصد دانست و افزود: براساس ارزیابی‌های صورت گرفته این عدد تا سال ۲۰۵۰ به ۲۸ درصد می‌رسد، یعنی جایگاهی که نفت در قرن ۲۰ داشته کاهش می‌یابد و جهان به سمت گاز و انرژی‌های تجدید پذیر در حال حرکت است.

رئیس هیئت مدیره انجمن اقتصاد انرژی ایران در بخش دیگری از صحبت‌های خود با تاکید بر این مسلئه که اقتصاد دنیا در حال افول است گفت: رشد اقتصاد جهانی که با کاهش همراه شده، پیش بینی می‌شود که تا سال ۲۰۲۰ افزایش یابد اما بنده این گونه فکر نمی‌کنم و معتقدم که اقتصاد دنیا رو به رکود است.

عادلی با اشاره به علل اتفاق این مسئله گفت: جنگ تجاری چین و آمریکا بر مسائل اروپا و تحریم‌های آمریکا که نه تنها ایران بلکه شرکت‌ها و کشورهای متعددی را تحت پوشش قرار داده است از عمده ترین دلایل این مسئله به شمار می‌آیند.

نظر وزیر نفت درباره احتمال افزایش قیمت بنزین

بیژن زنگنه امروز در حاشیه پنجمین کنگره نفت و نیرو در جمع خبرنگاران هم درباره احتمال سهمیه‌بندی و افزایش قیمت بنزین در لایحه بودجه سال جاری گفت: هر چیزی در این حوزه ممکن است.

او در خصوص آخرین وضعیت توسعه لایه‌های نفتی، اظهار کرد: برای توسعه این پروژه مذاکراتی شده که بیش‌تر با شرکت‌های ایرانی بوده اما هنوز به نتیجه نرسیده‌ایم.  

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود در خصوص کاهش سهمیه کارت سوخت جایگاه‌داران بیان کرد: قرار بر این بود که سهمیه کارت سوخت جایگاه‌داران کاهش یابد تا مردم از کارت سوخت خودشان استفاده کنند، چرا که کارت سوخت جایگاه‌داران برای سوخت‌گیری نیست و تنها باید زمانی مورد استفاده قرار گیرد که مشکلی برای کارت سوخت شخصی افراد به وجود آمده باشد.

وزیر نفت در پاسخ به این سوال که آیا احتمال کاهش سهمیه مجدد کارت سوخت جایگاه‌داران وجود دارد، ادامه داد: امکان دارد میزان سهمیه کارت سوخت جایگاه‌داران باز هم کاهش یابد، لذا لازم است تا تمام خودروها از کارت سوخت شخصی خودشان استفاده کنند.

استفاده از نقدینگی جامعه برای اجرای پروژه‌های نفتی

مسعود کرباسیان -مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران - هم در حاشیه پنجمین کنگره نفت و نیرو در جمع خبرنگاران گفت: با انتشار اوراق نفتی می‌توان نقدینگی جامعه را برای اجرای طرح‌های نفتی مورد استفاده قرار داد.

او با بیان این‌که سازمان بورس کمک کرد تا اوراق را منتشر کنیم، اظهار کرد: این اوراق اقتصادی است چرا که نفت ارزش اقتصادی بالایی دارد.

به گفته وی در حال حاضر که سرمایه‌گذاران به دلیل توان داخلی در ساخت تجهیزات نیازی به واردات تجهیزات از خارج ندارند، اوراق ریالی می‌تواند نقش یک سرمایه‌ گذار را در تامین مالی و خرید تجهیزات داخلی داشته باشد.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان این‌که با اقدام سازمان بورس این اوراق قابل مبادله هستند، گفت: در انواع مختلف مانند اوراق منفعت، اوراق سلف و یا صندوق پروژه این اوراق منتشر خواهند شد.

به گفته کرباسیان هنوز مشخص نیست که این اوراق یکجا منتشر می‌شوند و یا با هر مرحله از پیشرفت پروژه بخشی از این اوراق به فروش می‌رسد.

وی با تاکید بر این مساله که چرخه توسعه در نفت را متوقف نمی‌کنیم، تصریح کرد: چند طرح توسعه‌ای دیگر نیز در دست اقدام داریم که آنها را وارد مرحله‌ی اجرا خواهیم کرد.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۱۶ مهر ۱۳۹۸ / ۰۹:۴۸
  • دسته‌بندی: انرژی
  • کد خبر: 98071612082
  • خبرنگار : 71498

برچسب‌ها