۳۱ میلیارد تومان یارانه آزاد شد

با حذف ۷۰۰ هزار نفر یارانه‌بگیر،حدود ۳۱ میلیارد تومان از هزینه پرداخت یارانه در ماه در شروع غربالگری کم شد؛ رقمی که در قیاس با هزینه چند هزار میلیاردی یارانه نقدی در ماه قابل توجه نیست ولی می‌تواند شروعی برای توقف سنت غلط پرداخت یارانه همگانی باشد.

به گزارش ایسنا، با شروع حذف یارانه افراد پردرآمد در شهریورماه، اعلام شد که حدود ۲۰۰ هزار خانوار از جمع یارانه‌بگیران کنار گذاشته شدند و گزارشی از تعداد افراد منتشر نشد.

اما اخیرا شریعتمداری - وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی - آمار دقیق‌تری اعلام کرده است مبنی بر اینکه یارانه حدود ۱۷۰ هزار خانوار در مرحله اول قطع شده که تعدادی نزدیک به ۷۰۰ هزار نفر را در بر می‌گیرد.

از این رو با حذف یارانه ۷۰۰ هزار نفری که به ازای هر کدام ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان واریز می‌شد، از شهریورماه حدود ۳۱ میلیارد تومان کمتر برای پرداخت یارانه نقدی واریز شده است.

این در حالی است که  ۱۰سال است که دولت در هر ماه حدود ۳۵۰۰ میلیارد تومان بابت یارانه نقدی پرداخت می‌کند که در سال به  ۴۲ هزار میلیارد تومان می‌رسد، رقم هنگفتی که طبق قانون قانون هدفمندی یارانه‌ها مبنی بر صرف ۵۰ درصد درآمد هدفمندی برای خانوارهایی که در اجرای قانون دچار آسیب می‌شوند، پرداخت نشده و همواره هزاران میلیارد از منابع را هدر داده است.

۳۱ میلیارد تومانی که در نتیجه حذف یارانه‌بگیران ذخیره شده است نسبت به منابع سنگینی که در هر ماه برای حدود ۷۸ میلیون نفر پرداخت می‌شود قابل توجه نیست، اما همین شروع حذف و صرفه‌جویی هر چند اندک خود می‌تواند شروع خوبی برای ادامه اصلاح روند معیوب موجود باشد.

اگر روند حذف یارانه‌بگیران ادامه داشته باشد، تخمین زده می‌شودتا پایان امسال حدود ۷۰۰۰ میلیارد تومان از هزینه‌های پرداختی کم و ذخیره خواهد شد که نه تنها مصارف یارانه نقدی را در سال بعد کاهش خواهد داد بلکه منبع خوبی را در اختیار دولت برای توزیع در بخش‌های دیگر تعیین شده در قانون هدفمندی از جمله تولید و بهداشت قرار می‌دهد، آن هم در شرایطی که در دوره فعلی دولت با مشکل تامین منابع در بودجه مواجه بوده و برای جبران کسری به سمت ذخایر ارزی صندوق توسعه ملی و یا انتشار بیشتر اوراق رفته است.

طبق قانون بودجه امسال باید سه دهک بالای درآمدی از دریافت یارانه کنار گذاشته شوند که به گفته مسئولان دولتی بین ۲۴ تا ۳۰ میلیون نفر را در بر می‌گیرد؛ از این رو اگر دولت که اعلام کرده پایگاه‌های اطلاعاتی خود را تقویت و آمار دقیقی از پردرآمدها دارد، برای حذف سه دهک بالایی ورود کند در سال نزدیک به ۱۵ هزار میلیارد تومان صرفه جویی انجام شده و رقم ۴۲ هزار میلیارد تومانی که برای پرداخت یارانه هزینه می‌شود به به کمتر از ۳۰ هزار میلیارد تومان کاهش پیدا می‌کند که می‌تواند در ادامه به نحوی دیگر هزینه شود.

البته باید روند حذف یارانه‌بگیران در ماه‌های آینده را نیز دنبال کرد که آیا دولت به صورت موفقی ادامه خواهد داد و یا اینکه مانند چند سال پیش که برای غربالگری ورود کرد اما به هر دلیلی متوقف شد، اصلاح رویه غلط موجود را نیمه‌کاره باقی می‌ماند.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۱۴ مهر ۱۳۹۸ / ۱۲:۵۲
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 98071410553
  • خبرنگار : 71467