به گزارش ایسنا، احمدرضا صادقی امروز چهارشنبه در نشست ساماندهی رودخانه زاینده رود و در حاشیه بازدید خبرنگاران از برخی مناطق رفع تصرف شده در محدوده اصفهان، با بیان اینکه طبق برآورد صورت گرفته طول مسیر رودخانه های اصفهان شش هزار کیلومتر است که براساس مطالعات چهار کیلومتر از مسیر رودخانه های استان قابلیت مطالعه دارند.
وی با تاکید بر اینکه رسالت ما حفاظت از بستر، حریم، ساماندهی و پایش رودخانه ها است، گفت: از اواخر دهه ٧٠ با تغییر رویکرد وزارت نیرو موضوع مهندسی رودخانه ها مطرح شد و مطالعات رودخانه های کشور و به دنبال آن حریم و بستر زاینده رود از کوهرنگ تا تالاب گاوخونی آغاز شد.
مدیر رودخانهها و سواحل شرکت آب منطقهای اصفهان افزود: از سال 1385 به بعد طراحی نقشه های حریم و بستر زاینده رود و همچنین از اواسط دهه 1380 مطالعات حریم و بستر تالاب گاوخونی انجام شد.
وی با بیان اینکه در مطالعات تالاب و رودخانه زاینده رود از متدهای جدید نقشه برداری و نقشه های هوایی استفاده شده است، گفت: در حال حاضر نقشه های حریم و بستر ٢٤٠٠ کیلومتر از رودخانه های استان با احتساب زاینده رود تعیین و مصوب شده است و مطالعات تعیین شده در سامانه کاداستر ثبت شده است و در گام بعدی ساماندهی رودخانه ها، لایروبی، دیوارسازی و ایجاد جاده ساحلی رودخانه ها انجام خواهد شد.
اعتبارات ساماندهی رودخانه ها فوق العاده بالاست
صادقی با تاکید بر اینکه اعتبارات ساماندهی رودخانه ها فوق العاده بالاست، گفت: هزینه های هر متر ساماندهی رودخانه ها یک میلیون تومان و هزینه هر کیلومتر ساماندهی حدود یک میلیارد تومان است، از سوی دیگر اعتبارات ساماندهی در کشور به سختی تخصیص می یابد.
وی افزود: در حال حاضر دیواره سازی ٩٠ کیلومتر و لایروبی ۱۵۰ کیلومتر از رودخانه های استان و همچنین شاخص یابی ٤٠٠ کیلومتر از رودخانه های استان انجام شده است.
مدیر رودخانهها و سواحل شرکت آب منطقهای اصفهان همچنین با بیان اینکه زاینده رود یک رودخانه دارای اهمیت ملی است، گفت: متاسفانه در حفاظت از رودخانه کم و کاستی هایی وجود دارد تا جایی که طی چند دهه گذشته این رودخانه مورد دخل و تصرف قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه از اواسط دهه ۷۰ طرح حفاظت از رودخانه بخشی از زاینده رود از روستای چم طاق در بالادست باغ بهادران تا تالاب گاوخونی آغاز شد، افزود: بنا بر دلایلی حفاظت از رودخانه در آن زمان موثر واقع نبود، چرا که بخشی از حفاظت به آب منطقه ای و بخشی دیگر به سایر نهادهای دولتی و خصوصی برمی گردد.
مدیر رودخانهها و سواحل شرکت آب منطقهای اصفهان توضیح داد: متاسفانه طی سال های گذشته نهادهای حقوقی ادارات از جمله ثبت، شهرداری ها، بخشداری ها و ... به ماده ۲ قانون توزیع عادلانه آب توجه نمی کردند و این موجب افزایش دست درازی به حریم و بستر رودخانه های استان شد.
وی با بیان اینکه از سال ۹۲ و ۹۳ رویکرد حفاظت از زاینده رود و دیگر رودخانه های استان تغییر کرد که شاهد اتفاقات خوبی در این زمینه هستیم، اظهار کرد: به همین منظور در زمینه حفاظت از رودخانهها به ویژه زاینده رود، تالاب گاوخونی و رودخانه پلاسجان با شرکتهای خصوصی قرارداد منعقد شد و با توجیه بخش های مختلف طی پنج سال گذشته شاهد کاهش حجم تخلفات در این زمینه هستیم.
ساماندهی رودخانه زاینده رود با وجود فشارهای اجتماعی
صادقی در خصوص اجرای طرح ساماندهی زاینده رود، اظهار کرد: با اقدامات صورت گرفته سال گذشته سطح گسترده ای از دریاچه سد زاینده رود از تصرف افرادی که به شکل غیرمجاز در بستر آن اقدام به کشاورزی کرده بودند، آزادسازی شد.
وی افزود: آزادسازی حریم زاینده رود در محدوده روستای چم طاق تا تالاب گاوخونی و در روستاهای چم تقی، زرد خشویه، وشمندجان، جزیره مهربان در باغ بهادران و ... انجام شد و با تخریب ویلاهای غیرمجاز، حریم این رودخانه رفع تصرف شد.
مدیر رودخانهها و سواحل شرکت آب منطقهای اصفهان همچنین با اشاره به طرح ساماندهی زاینده رود، گفت: استارت اولیه این طرح در سال ۹۳ در شرق اصفهان زده شد به طوری که ۳۲ کیلومتر به پهنای ۲۰ متر از حریم زاینده رود آزادسازی و ۸ کیلومتر آن دیوارکشی شد.
وی افزود: از سال ۹۵ نیز گام دوم ساماندهی رودخانه زاینده رود آغاز شد که این طرح با وجود مشکلات بسیار به خصوص مسائل اجتماعی پیشرفت خوبی داشته است.
صادقی اظهار کرد: از سال ۹۳ تاکنون ۶۰ هکتار از اراضی حریم زاینده رود در شرق اصفهان و ۷۰ هکتار در غرب اصفهان آزادسازی و در مجموع ۲۱۱ هکتار از اراضی حریم و بستر زاینده رود رفع تصرف شده است.
وی همچنین به احیای رودخانه شهر دامنه اشاره کرد و گفت: این رودخانه طی چند دهه گذشته به دلیل نبود نظارت خشک و از بین رفته بود، همچنین در مناطقی بستر آن به زمین کشاورزی تبدیل شده بود، اما سال گذشته با پیگیری های صورت گرفته این رودخانه را احیا کردیم و فروردین امسال نیز به دلیل در پی بارش باران پس از سال ها خشکی آب رودخانه جاری و به سمت پلاسجان به حرکت درآمد.
انتهای پیام