سموم خوشمزه از ساحل تا سفره!

با گذری در مناطق ساحلی شمال و جنوب کشور با گروهی از شهروندان روبرو می شویم که بخشی از زمان آزاد خود را برای تفریح به ماهیگیری در سواحل می‌گذرانند و ماهی‌هایی از گونه‌های مختلف و در اندازه‌های متفاوت توسط این افراد صید می‌شوند که در پایان سر از سفره این ماهیگیران در می آورند...

به گزارش ایسنا، فواید استفاده از ماهی به عنوان یک منبع غنی از مواد مفید از جمله امگا ۳ و ویتامین D چیزی است که هر روز از منابع مختلف اطلاعاتی مخابره می‌شود اما نکته‌ای که کمتر به آن توجه می‌شود خطراتی است که مصرف ماهیان صید شده از مناطق آلوده به فاضلاب به دنبال خواهد داشت.

وقتی به جای ماهی سم صید می‌شود!

کارشناس و پژوهشگر جهاددانشگاهی بوشهر در گفت‌وگو با ایسنا عنوان کرد: فاضلاب هایی که در مناطق ساحلی کشور بدون انجام هیچ فرایند تصفیه‌ای وارد دریا می‌شوند دارای میزان بالای مواد مغذی یا نوترینت‌ها (یعنی مواد ضروری برای رشد آبزیان مثل نیتروژن، فسفر و آهن) هستند. افزایش مواد مغذی در دریا باعث افزایش جمعیت پلانکتون‌ها (موجودات زنده کوچک شناور در آب) شده و موجوداتی که از این جانداران کوچک تغذیه می‌کنند به سمت محل ورود فاضلاب جذب می‌شوند. ماهی‌ها از پلانکتون‌ها یا موجوداتی که پلانکتون‌ها را می خورند تغذیه می‌کنند. با افزایش میزان غذای در دسترس این ماهی‌ها در مناطق آلوده به فاضلاب، گاهی شاهد ماهیانی با اندازه‌های بزرگتر از مناطق غیرآلوده دریا هستیم. صید این ماهی‌های بزرگ شاید در لحظه‌ای که به قلاب ماهیگیران می افتند لبخندی بر لبان آنان بنشاند ولی این آبزیان می‌توانند به مواد آلوده و خطرناکی باشند.

دکتر احمدرضا کهن اظهار کرد: فاضلاب‌های شهری دارای مواد آلاینده از جمله باکتری‌های بیماری‌زا، مواد نفتی، حشره‌کش‌ها و داروها هستند که بخشی از آن‌ها از طریق ماهی‌هایی که در این مناطق زندگی می کنند قابل انتقال به انسان هستند. در مناطقی که تاسیسات صنعتی آلاینده‌های خطرناک خود را به همراه فاضلاب وارد دریا می کنند وضع از این هم بحرانی‌تر است. فلزات سنگینی مثل جیوه، سرب، مس و کادمیوم که وارد دریا می شوند توسط موجودات ریز دریایی جذب شده و ماهیانی که این موجودات را مصرف می‌کنند این مواد سرطانزا و خطرناک را در بدن خود ذخیره می‌کنند. اینجاست که خوردن این ماهی‌ها نه تنها آنچنان سودی ندارد بلکه می تواند سلامت مصرف کنندگان را هم تهدید کند.

سطل زباله ای با ظرفیت بی نهایت!

وی ادامه می دهد: در سرتاسر خط ساحلی دریای خزر، خلیج فارس و دریای عمان شهرهایی را می‌بینیم که دریا را یک سطل زباله با ظرفیت بی نهایت می‌بینند. در این مناطق، با لوله‌ها و کانال‌های غول‌آسا حجم زیادی از فاضلاب هر روزه وارد دریا می شود که معمولا هیچ گونه فرایند تصفیه‌ای بر روی آن‌ها انجام نشده است. در استان‌های جنوبی به ویژه بوشهر و خوزستان مناطق آلوده زیادی به فاضلاب‌های صنعتی وجود دارند که بخش عمده آن مربوط به پساب‌های خروجی صنایع نفت و گاز است. این فاضلاب‌ها علاوه بر از بین بردن اکوسیستم‌های دریایی، مواد مضر و آلاینده‌ای در خود دارند که از راه‌های مختلف از جمله ماهیگیری به ساکنین منتقل می‌شود.

راه‌حل چیست؟

این محقق در توضیح راهکارهایی برای حل این معضلات عنوان کرد: در مرحله اول کاهش میزان تولید پساب‌ها و فاضلاب‌های شهری و صنعتی باید مورد توجه قرار بگیرد. در گام بعد نیز فاضلاب تولید شده قبل از ورود به دریا توسط روش‌های مختلف پالایش شده و از بار مواد سمی و خطرناک آنها کاسته شود.

کهن تصریح کرد: یکی از روش‌های جدید و سازگار با محیط زیست برای کاهش این آلاینده‌ها، زیست پالایی است. در این روش موجودات زنده شامل گونه‌های مختلف گیاهی، جانوری یا میکروبی برای حذف مواد آلاینده از آب به کار گرفته می‌شوند. در این روش علاوه بر احیای اکوسیستم‌های ساحلی، تنوع زیستی افزایش یافته و سطح بهداشت و سلامت شهروندان نیز تا حدودی ارتقا می‌یابد.

این کارشناس و پژوهشگر توصیه می‌کند تا زمانی که فاضلاب‌ها به شکل تصفیه نشده وارد دریا می‌شوند، اگر قصد ماهیگیری دارید از مناطقی که از محل‌های تخلیه فاضلاب به دریا دور هستند و از سلامت آب آن منطقه اطمینان دارید ماهی صید کنید و یا از ماهی‌ و سایر آبزیانی که صیادان از مناطق دور از ساحل صید کرده‌اند استفاده کنید.

به گزارش ایسنا، خواص ماهی، جایگزینی این موجود در سبد غذایی را ناممکن می‌کند. استفاده از ماهی‌های سالم و عاری از آلاینده می‌تواند باعث ارتقای سطح سلامت شهروندان به ویژه ساکنین مناطق ساحلی به عنوان عمده مصرف کنندگان این نعمت خدادادی شود.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۶ مهر ۱۳۹۸ / ۰۹:۱۴
  • دسته‌بندی: بوشهر
  • کد خبر: 98070603806
  • خبرنگار :