به گزارش ایسنا، ولی تیموری در آستانه فرا رسیدن روز جهانی جهانگردی، در نشست خبری که امروز (سهشنبه دوم مهرماه) در وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با حضور مدیرکل دفتر برنامهریزی توسعه گردشگری و مدیرکل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری برگزار شد به ورود هفت میلیون و ٨٠٠ هزار گردشگر خارجی به ایران در سال ۱۳۹۷ که نسبت به سال ١٣٩۶ که حدود ۵٠ درصد رشد داشته است، اشاره کرد و گفت: در پنج ماه نخست امسال این آمار به چهار میلیون و ١٠٠ هزار گردشگر رسیده که در مقایسه با مدت زمان مشابه، بیش از ٣٠ درصد رشد داشته است.
یک ناو جنگی جابهجا میشود سفر به ایران کم میشود
او آمارهای بدست آمده با توجه به شرایط منطقهای را قابل قبول دانست و اظهار کرد: گردشگری، صنعت ترسویی است و کوچکترین اتفاقات به شدت آن را متلاطم میکند؛ یک ناو جنگی در خلیجفارس جابهجا میشود سفر به ایران شدیدا ریزش پیدا میکند. یک شخصیت سیاسی مواضع رسمی کشور را اعلام میکند، گردشگری به شدت متأثر میشود.
وی افزود: هرچند در منطقه پرچالشی هستیم، اما کوچکترین ناامنی در کشور وجود ندارد.
تیموری در پاسخ به سوال ایسنا درباره اینکه طبق گزارش مجمع جهانی اقتصاد رتبه ایران در شاخص «امنیت» از بین ١۴٠ کشور ٧۴ است، درحالیکه در داخل بر وجود امنیت بالا برای گردشگران تاکید میشود اما اخیرا گزارشهایی از نوع برخورد با گردشگران خارجی با مخدوش کردن چهره امن ایران منتشر شده است. اکنون اقدام و تدبیر وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درباره نمود پیدا کردن چهره امن ایران در فضای بینالملل چیست؟ گفت: امنیت شاخص تعیینکننده مقصد است. به دلیل تبلیغات منفی علیه کشورمان، در اذهان بینالملل تردید برای سفر به ایران وجود دارد. اینکه گفته میشود مقصدی امن است دلیلی بر این نیست که هیچ اتفاقی در آن نمیافتد.
در فرانسه هم جیب ما را میزنند
او سپس خاطرهای از سفرش به فرانسه که با جیببری مواجه شده بود، تعریف کرد و افزود: این اتفاق حتی در کشورهای پیشرو در گردشگری مطرح است اما آنها این ناامنی را در رسانههایشان بازنشر نمیدهند. ایران مقصدی است که تردید برای سفر به آن زیاد است، از طرفی اتفاقات جسته و گریختهای هم در آن رخ میدهد که البته در همه جای دنیا میافتد؛ آیا خوب است که این ناامنیها را بازنشر دهیم یا مثل سایر کشورها این تصاویر منفی را عمومی نکنیم؟ البته این اظهار دلیل نمیشود این مسائل را رسیدگی نکنیم.
معاون گردشگری به کمیسیون ارتقاء امنیت گردشگران خارجی که دبیرخانه آن در وزارت کشور است به عنوان مسؤول رسیدگی به اتفاقاتی که برای گردشگران خارجی در ایران رخ میدهد، اشاره کرد و گفت: این کمیسیون مرتب تشکیل جلسه میدهد و ما هر موضوعی که درباره ایجاد ناامنی برای گردشگران خارجی است را در آن مطرح میکنیم و از مسؤولان امنیتی کشور دعوت میکنیم که در اینباره، تدابیر لازم را اجرا کنند.
تیموری درحالیکه رتبه ایران در گزارش مجمع جهانی اقتصاد از سال ۲۰۱۸ از بین ۱۴۰ کشور، ۷۴ تعیین شده و رتبه وسط را گرفته است، اظهار کرد: همچنان اصرارم بر این است که ایران جزو کشورهای با ضریب امنیت بالا است.
وی در پاسخ به سوال رسانهای از روسیه درباره تصویرسازی درست از ایران با توجه به آگاهی پایین گردشگران خارجی از جاذبههای ایران، گفت: اطلاعرسانی و تصویرسازی ایران در خارج از کشور ضعیف است. اما آیا این وظیفه معاونت گردشگری است، وزارت امور خارجه و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در معرفی ایران نقشی ندارند!؟
تیموری بیان کرد: اگر گردشگر کمتر به ایران میآید به خاطر ایرانهراسی است. خنثیسازی آن در وظیفه معاونت گردشگری نیست. البته اقدامات مشترکی را با وزارت امور خارجه آغاز کردهایم و قول گرفتیم «میز گردشگری» را در سفارتخانهها راهاندازی کنند. فرایند اطلاعرسانی به رایزنهای فرهنگی (سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی) نیز پیشنهاد شده که توافقنامه آن آماده شده است.
او سپس از تهیه نقشه راه برای ۱۱ بازار هدف اصلی خبر داد.
وی افزود: با اینکه حجم برنامههای صدا و سیما در یک سال اخیر در تولید محتوای گردشگری افزایش یافته اما لازم است نظاممند و مدیریت آن مشترک شود، نه اینکه هر وقت صدا و سیما برنامه خالی داشت با گردشگری پُر شود.
از افزایش سفرهای خارجی ایرانیها خوشحالم
او در ادامه با اعلام اینکه سفرهای خروجی از رکود خارج شده است، گفت: آمار سفرهای خروجی در پنج ماه گذشته برابر با تعداد سفر گردشگران خارجی بود و خوشبختانه نشاط به گردشگری خروجی، پس از یک سال رکود، برگشته است.
معاون گردشگری در شرح دفاع خود از افزایش سفرهای خارجی، اظهار کرد: رونق در این حوزه به پایداری و توسعه اشتغال در این بخش منجر میشود. اگر راضی باشیم سفرهای خارجی کم شود یعنی به از بین رفتن امرار معاش گروه شاغل در این بخش راضی شدهایم.
وی اضافه کرد: ١٠ کشور نخست که بیشترین گردشگر را به ایران میفرستند همان ١٠ کشور نخست هستند که ایرانیها بیشترین سفر را به آنها دارند که این یکی دلایل دفاعم از افزایش سفرهای خارجی است.
معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، توزیع سفر را سیاست اصلی در گردشگری داخلی دانست و افزود: ما دنبال افزایش گردشگر نیستیم، ساماندهی توزیع و نظم گرفتن سفر هدف ما است.
او درباره فعالیت خاموش و منفعل ستاد خدمات سفر در تابستان و سرنوشت نامعلوم طرح سفر ارزان با اقساطی، گفت: این ستاد فقط در نوروز تشکیل نشده بلکه در تابستان دو نشست داشته و قرار است ١۵ مهر نشست دیگری با موضوع قطارهای گردشگری داشته باشد و همزمان طرح سفر برنامهریزی شده (ارزان) در ستادهای استانی پیگیری میشود و قرار شده هر استان دو بسته سفر(ارزان) آماده کند.
با افزایش تعطیلات آخر هفته موافقیم
وی درباره موضع وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درباره تنظیم تقویم و افزایش تعطیلات پایان هفته به دو روز، گفت: مواضع این وزارتخانه مشخص است ما با افزایش تعطیلات موافقیم ولی ما تصیمگیرنده نهایی نیستیم و بیشتر هدفمان ساماندهی تعطیلات و افزایش سفرهای برنامهریزی شده است.
او درباره سرانجام حساب اقماری که جزو برنامههای اعلام شده علیاصغر مونسان برای کسب رای اعتماد در مجلس بود، توضیح داد: در اسناد بالادستی این تکلیف به مرکز ملی آمار، بانک مرکزی و سازمان (وزارتخانه) میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ابلاغ شده است. متاسفانه ما بیشتر از اینکه دنبال پیش بردن برنامههای حساب اقماری باشیم، بیشترین انرژیمان برای متقاعد کردن سایر دستگاهها درباره این حساب صرف میشود و صرف نظر از بودجه خیلی بدی که این وزارتخانه دارد، اکنون هزینه استقرار پنج جدول حساب اقماری را به مرکز ملی آمار پرداخت کردهایم که زودتر آن را به نتیجه برساند.
بانک مرکزی هم کنجکاو شده دلارهای گردشگران خارجی کجا میرود؟
وی اضافه کرد: بانک مرکزی و مرکز ملی آمار باید پاسخگوی حساب اقماری باشند، چون گردشگری مصرفکننده این حساب است. هرچند اخیرا بانک مرکزی در مقام پرسشکننده حاضر شده و میخواهد بداند دلارهایی که گردشگران خارجی به ایران میآورند کجا میرود.
تیموری درباره تشکیلات جدید وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و اظهارنظرهایی مبنی بر اولویتدهی به گردشگری در ساختار جدید، اظهار کرد: هیچ گونه رقابت تخریبی و منفی بین بخشهای مختلف این وزارتخانه نمیبینم. برعکس احساسمان این است که هرچه بیشتر درکنار هم قرار بگیریم تعاملمان بیشتر میشود. ما دنبال زورآزمایی نیستیم و تمرکزمان بر ساختار متوزان است.
وی افزود: ساختار آتی این وزارتخانه به مطالعه بیشتر نیاز دارد و در لحظه نمیتوانیم درباره آن تصمیم بگیریم. مجلس هم یکسال وقت داده ساختار مناسب تعیین شود. در حوزه گردشگری نیز مطالعاتی با بررسی کشورهای دیگر آغاز شده تا ساختار موثر را انتخاب کنیم.
معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تاکید کرد: ما بیشتر از ساختار به اساسنامه و قانون جامع نیاز داریم تا مشکلات تداخلی را با سایر دستگاهها حل کنیم.
سیاسی نیستیم
این مقام مسؤول در وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درباره بهبود زیرساختهای گردشگری در راستای تغییر ساختار این وزارتخانه، اظهار کرد: تیم گردشگری حرفهای است. حتی یک فرد سیاسی در اطراف ما نیست. فقط بدشانسی آوردهایم در زمانی کار میکنیم که بودجه کشور در بدترین وضعیت ممکن است، به هر حال با اعتبارات موجود کارها را پیش میبریم.
وی اضافه کرد: در یک سال که این مسؤولیت را پذیرفتم حتی یک ریال از بودجه و اعتبارات خرج نکردیم و همه از ارتباطات دانشگاهی و تجارب کارشناسی خود تامین شده است.
وزارتخانه میراث و گردشگری اجازه ساخت حتی یک سرویس بهداشتی را ندارد
او درباره سرانجام پروژه سرویسهای بهداشتی، گفت: وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اجازه ساخت حتی یک سرویس بهداشتی را ندارد. این موضوع یا به وزارت راه یا شهرداری، سازمان امور اراضی و ... ارتباط دارد. نشستهای متعددی بهویژه با وزارت راه داشتیم تا این محدودیت از گردشگری برداشته شود. سعی میکنیم در ساختار جدید وزارتخانه نیز این امور تداخلی رفع شود و دستکم ما اجازه ساخت یک سرویس بهداشتی را داشته باشیم.
سفر افغانستانیها به ایران آسان میشود؟
معاون گردشگری در پاسخ به سوال خبرنگار یک رسانه افغانستانی درباره دشواری صدور ویزای ایران برای گردشگران افغانستانی و ترجیح آنها برای سفر به هند و ترکیه به جای ایران و شکایت آژانسهای توریستی افغانستان از دشواری برقراری ارتباطات با سفارت و کنسولگریهای ایران، اظهار کرد: افغانستان از زاویه گردشگری برای ایران اهمیت دارد. در گذشته اتفاقاتی در حوزههای دیگر بین دو کشور رخ داد که زحمت ما را برای متقاعد کردن سایر دستگاهها به منظور تسهیل سفر گردشگران افغانستانی به ایران زیاد کرده است. آگاهیم حجم بالایی از گردشگران افغانستان که به هند وترکیه میروند میتوانند مشتری ایران باشند.
وی ادامه داد: قرار است وزارت امور خارجه برای تسهیل صدور ویزا به گردشگران افغانستان ساز و کاری را ایجاد کند. دغدغه آنها ورود بدون بازگشت اتباع افغان است. به نظر میرسد در آینده نه چندان دور شرایط برای سفر گردشگران افغانستانی به ایران آسان شود. گردشگران این کشور برای ایران مهم هستند.
او درباره اعتراض برخی شرکتهای خدمات مسافرتی به گسترش فعالیت شرکتهای آنلاین، گفت: تاکید ما بر فعالیت شرکتهای گردشگری در چارچوب قوانین و مقررات است. از طرفی گزارش تخلف در اینباره به معاونت گردشگری نرسیده بنابراین به عنوان دولت حق مداخله نداریم.
واگذاری امور تصدیگری به بخش خصوصی کجا رسید؟
معاون گردشگری درباره اعتراض تشکلهای خصوصی نسبت به واگذار نشدن امور تصدیگری برخلاف وعده وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی پیش ازآنکه از مجلس رای اعتماد بگیرد، گفت: در بخش خصوصی تشتت حاکم است. مجوز آنها از دستگاههای مختلف صادر شده است، در نتیجه وقتی دچار اختلافاتی در درون میشوند معاونت گردشگری نمیتواند ورود کند. سال ۱۳۹۴ به آنها اعلام شد زیر نظر سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تشکل واحد شکل دهند، معترض شدند. اکنون به آنها اعلام کردهایم خودشان تشکل واحدی را ایجاد کنند، چون ما نمیدانیم با کدام تشکل در ارتباط باشیم.
وی اضافه کرد: بخش خصوصی با هر اسمی که میخواهد یک تشکل واحد ایجاد کند فقط درنظر بگیرد که معاونت گردشگری باید اجازه نظارت بر تاسیس را داشته باشد تا در صورت بروز شکایت، اختیار رسیدگی داشته باشد.
تیموری درباره هرج و مرج در گردشگری سلامت و فعالیت موازی وزارت بهداشت، توضیح داد: وزارت بهداشت باید نقش گردشگری را بپذیرد، همانطور که ما در امور درمان و تشخیص پزشکی دخالت نمیکنیم اما آنها نباید به موضوع غیردرمان وارد شوند.
او درباره تعرفه بالای گردشگران سلامت در بیمارستانهای ایران، گفت: با توجه به یارانه درمان در داخل کشور، این هزینه برای شهروندان ایران ارزانتر از گردشگران خارجی است، چون این یارانه هزینههای آنها را پوشش نمیدهد و نباید در اینباره ابهامی ایجاد شود.
تیموری درباره برنامه روز جهانی جهانگردی در ایران که نزدیک به دو هفته طول خواهد کشید، یادآور شد: مراسم روز جهانی برخلاف گذشته امسال در پایتخت برگزار نمیشود و شهر زاهدان میزبان خواهد بود. در راستای توزیع سفر در روزهای نهم، دهم و یازدهم مهرماه استانهای سمنان و کردستان نیز میزبان برنامههای دیگری خواهند بود و در کنار آن تشکلهای بخش خصوصی و دانشگاههای دیگر برنامههایی خواهند داشت.
۱۷ سال است که گردشگری برنامه ندارد
علیرضا رحیمی ـ مدیرکل دفتر برنامهریزی توسعه گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ـ در ادامه این سخنان و در جواب به اعتراض برخی خبرنگاران مبنی بر پاسخگو نبودن مدیران معاونت گردشگری، گفت: ۱۷ سال است که گردشگری ایران نقشهی توسعه ندارد؛ یک برنامه سال ۱۳۵۱ نوشته شد و برنامه دیگر به اوایل دهه ۸۰ مربوط میشود، برای همین درحال بازنگری برنامه ملی توسعه گردشگری هستیم. هشت ماه است به کمیسیونهای دولت میرویم تا نقش سایر دستگاهها در گردشگری مشخص شود. سوال این است اختیار چه بخشی از گردشگری با این وزارتخانه است؛ بلیت هواپیما، قطار، اتوبوس، هتل، ویزا ...!؟ گردشگری نقش هماهنگکننده را دارد. برای همین در سند راهبردی به این موضوع توجه شده تا تکلیف سایر دستگاهها مشخص شود و احکام هر یک نیز به تصویب خواهد شد.
وی افزود: طرح جامع گردشگی استانها چارچوبی نداشت. دو هفته قبل طرح جامع گردشگری استانها تصویب شد.
معاون گردشگری اضافه کرد: گردشگری صنعت «بزن و برو» بود. سختیهایی را به جان خریدهایم تا آن شرایط را اصلاح و بازنگری کنیم.
رحیمی درباره حساب اقماری هم توضیح داد: میگویند گردشگری صنعت مهمی است. چقدر مهم است!؟ میخواهند جای نفت را بگیرد. چگونه؟ ۲۰ سال است درباره حساب اقماری حرف زده میشود اما تا به حال تحقیق نیافته. حساب اقماری اصلا ماجرای سادهای نیست و هر کشوری به آن مجهز نیست. ما موفق شدیم ۵ جدول آن را آماده کنیم. کار پیچیده ای بود. اکنون لازم است بانک مرکزی و مرکز ملی آمار نیز وارد عمل شوند.
انتهای پیام