به گزارش ایسنا، به نقل از گاردین، بوریس جانسون، نخستوزیر انگلیس در جمع خبرنگاران مدعی شد که «احتمال خیلی زیادی هست» که ایران در حمله پهپادی و موشکی به دو زیرساخت بزرگ نفتی[مجموعه پالایشگاهی آرامکو] روز چهاردهم سپتامبر نقش داشته باشد.
وی در این باره مدعی شد: میتوانم بگویم که انگلیس با احتمال زیادی مسئولیت حملات آرامکو را به ایران نسبت میدهد. ما بر این عقیدهایم که احتمالا ایران واقعا با به کار بردن پهپادها و موشکهای کروز، مسئول[این حمله] بوده است.
وی با تاکید بر خودداری از هرگونه تحریک در بحران موجود، گفت: نقش انگلیس را «پلی میان دوستان اروپایی و دوستان آمریکاییمان» درباره این مسئله میبینم.
ادعای بوریس جانسون درباره نقش داشتن ایران در این حمله در پی این مطرح میشود که شنبه گذشته انصارالله یمن حمله گستردهای را علیه تاسیسات نفتی آرامکو واقع در شرقیترین نقطه عربستان انجام دادند که در نتیجه آن تولید نیمی از نفت این کشور متوقف شده است. این گروه پس از انجام این عملیات پهپادی بهطور رسمی و صریح مسئولیت حمله را بر عهده گرفتند. با این حال، مقامات آمریکایی و سعودی تلاش میکنند با طرح ادعاهایی بیاساس ایران را برای این حمله مقصر جلوه دهند.
محمدجواد ظریف در بخشهایی از گفتوگویش با شبکه سی.بی.اس با تاکید بر اینکه ایران هیچ نقشی در حمله به آرامکو نداشته است، خاطر نشان کرد که ایران احتمالا نتیجه تحقیقات سازمان ملل را در این زمینه نخواهد پذیرفت.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل نیز روز پنجشنبه اعلام کرد که کارشناسان برای بررسی درباره این حمله راهی عربستان شدهاند.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در این باره گفت: سازمان ملل ما را در جریان قرار نداده است. سازمان ملل با ما مشورت نکرده است. ما نمیدانیم که بر چه اساسی قرار است این کار انجام شود اما ما اطمینان داریم که اگر سازمان ملل تحقیقاتی عادلانه و درست انجام دهد، به این نتیجه خواهد رسید که حمله توسط ایران صورت نگرفته است.
جانسون پس از طرح این ادعا گفت: واضح است که شکل دادن پاسخی مناسب و این که راه پیش رو چیست، سختی[این مسئله] است. ما با دوستان آمریکایی و دوستان اروپاییمان برای پاسخی مناسب که موجب کاهش تنش در منطقه خلیج فارس شود، همکاری خواهیم کرد.
وی افزود: این که چه نوع اقدامی میکنیم،[به این بستگی دارد] که آمریکاییها پیشنهاد کنند که کار بیشتری برای کمک به دفاع از عربستان سعودی انجام شود و ما نیز آن را به دقت دنبال خواهیم کرد. واضح است که اگر از جانب عربستان سعودی یا آمریکاییها از ما درخواست شود که نقش[در این زمینه] داشته باشیم، ما بررسی خواهیم کرد که چگونه میتوانیم کارآمد باشیم.
وقتی از وی پرسیده شد که آیا این به معنای پاسخی است که ممکن است به مشارکت نیروهای نظامی انگلیس بیانجامد، گفت: اگر از ما درخواست شود، ما بررسی خواهیم کرد که چگونه میتوانیم مفید باشیم و بستگی به این دارد که برنامه دقیق چیست.
اما جانسون از ذکر کردن اقدامی احتمالی خودداری کرده و درباره تحریمهای سختتر گفت: حتما موضعی برای پاسخی متفق وجود دارد واین همان کاری است که ما میخواهیم انجام دهیم.
محمد جواد ظریف، وزیر امورخارجه کشورمان پیشتر این ادعاهای آمریکاییها علیه کشورمان را ناشی از شکست واشنگتن در فشار حداکثری بر ایران دانسته و گفته بود که طرح اتهامات بیاساس علیه جمهوری اسلامی و مقصر دانستن ایران به فاجعه یمن خاتمه نمیدهد.
وی همچنین در گفتوگوی اختصاصی با شبکه سیانان در پاسخ به این سوال که پیامدهای اقدام نظامی آمریکا یا سعودیها علیه ایران چه خواهد بود، تاکید کرد: یک جنگ تمام عیار.
ظریف در ادامه تصریح کرده بود: من یک بیانیه بسیار جدی درباره دفاع از کشور خودمان میدهم. من یک بیانیه بسیار جدی مبنی بر این میدهم که ما نمیخواهیم وارد درگیری نظامی شویم اما برای دفاع از خاک خود لحظهای درنگ نمیکنیم.
گاردین در ادامه گزارش داد که نسختوزیر انگلیس قرار است که مذاکراتی دوجانبه با حسن روحانی، رئیس جمهور ایران روز سهشنبه داشته باشد که درباره مسائلی از جمله حملات رخ داده به [آرامکو]ی عربستان سعودی و بازداشت نازنین زاغری با وی گفتوگو خواهد کرد.
وی همچنین با اشاره به ایران گفته است که از اهداف اصلی او در نشست مجمع عمومی سازمان ملل، گردهم آوردن [کشورهای جهان] برای پاسخ به اتفاقی است که در عربستان سعودی افتاده است.
انتهای پیام