صحرارود میزبان تعزیه خورشید در حجاب

تهیه کننده تعزیه صحرارود، از برگزاری تعزیه توسط گروه صحرارود به مانند سال‌های گذشته و با موضوع مقاومت و تحت عنوان خورشید در حجاب، خبر داد و از مردم فارس و کشور برای تماشای این رویداد منحصربه‌فرد مذهبی هنری، دعوت کرد.

به گزارش ایسنا، مجتبی دستان دوشنبه 11 شهریور در یک کنفرانس خبری، گفت: تعزیه صحرارود که به همت اداره کل میراث فرهنگی فارس، در فهرست آثار معنوی ملی ثبت شده است، امسال عصر پنجشنبه 21 شهریور مصادف با 12 محرم، در روستای صحرارود برگزار خواهد شد.

او با بیان اینکه تعزیه صحرارود، از پرمخاطب‌ترین تعزیه‌های ایران در سال‌های اخیر به شمار می‌رود، گفت: این رویداد هنری در فضایی به مساحت یک هکتار، در روستای صحرارود از توابع شهرستان فسا برگزار خواهد شد.

دستان با تصریح اینکه متون و روش اجرای تعزیه صحرارود منحصر به فرد محسوب می‌شود، گفت: متون مورد استفاده در این تعزیه به واسطه تحلیل و پژوهش‌های دقیقی که برای تهیه آن انجام شده است، امروز به عنوان متون مرجع مورد استفاده سایر گروه‌های تعزیه هم قرار می‌گیرد.

او با اشاره به اینکه روستای «صحرارود» فسا از زمان صفویه در محل جدید بنا شده و از همان زمان برگزاری شبیه خوانی و تعزیه رواج داشته است، گفت: شکل سنتی برگزاری تعزیه توسط گروه ذاکری‌ها تا دهه هفتاد که آخرین بازمانده این نسل فوت کرد، ادامه داشت و بعد از آن تعطیل شد.

دستان خاطرنشان کرد: از ابتدای دهه 80 و با هدف احیای مراسم تعزیه در صحرارود، کار شروع شد و علیرغم اینکه به دنبال ثبت کار و شیوه جدیدی نبودیم، اما به دلیل حساسیت‌ها روی متون و دقت در تهیه ابزار و لوازم و استفاده از اهالی صحرارود در این نمایش بزرگ، این رویداد امروز ثبت شده و به عنوان یک مرجع مد نظر قرار دارد.

تهیه کننده تعزیه بزرگ «صحرارود» فسا با اشاره به اینکه سوژه هر سال این تعزیه همان سال انتخاب می‌شود، گفت: سوژه امسال با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری، مقاومت انتخاب شده و بعد از انجام کارهای مطالعاتی با کمک اساتید دانشگاه و کارشناسان ارزشمند که همگی از اهالی همان روستا هستند، آماده اجرا شده است.

او با بیان اینکه پس از کار تحقیقی «محمود سیمکانی»، نویسنده و کارگردان گروه عاشورائیان صحرارود، متن نهایی را برای اجرای نمایش تعزیه آماده می‌کند، گفت: دکور و ابزار لازم و لباسها نیز با همکاری دانشکده معماری فسا و با کمترین هزینه تهیه می‌شود.

دستان با بیان اینکه تمام امور این نمایش بزرگ توسط اهالی صحرارود انجام شده است، یادآور شد که برای تهیه این تعزیه از 16 کمیته تخصصی، 186 بازیگر و در مجموع هزار و 200 عامل اجرایی استفاده می‌شود، گفت: تاکنون 17 تعزیه بزرگ برگزار شده است.

او با اشاره به اینکه سال 92 این رویداد به همت میراث فرهنگی فارس، در فهرست آثار معنوی ملی به ثبت رسید، گفت: برای ثبت در یونسکو به عنوان یک اثر جهانی نیاز به حدود 80 میلیون تومان هزینه است و کار آن از عهده ما خارج است.

دستان گفت: در این سال‌ها هیچ کمک مالی از سوی فرهنگ و ارشاد اسلامی به این گروه نشده و تنها سالانه 5 میلیون تومان از محل موقوفه یکی از واقفان، به ما پرداخت شده است.

او با بیان اینکه در گذشته رایزنی‌هایی برای جلب حمایت سازمان‌ها و دستگاه‌های دولتی انجام شده اما به نتیجه نرسیده است، گفت: دست اندرکاران این نمایش تعزیه یکی از مسئولیت‌های خود را مقابله با بدعت‌ها می‌دانند و به همین دلیل در تهیه متون و شیوه‌های اجرا، بررسی‌های دقیق علمی از منابع معتبر انجام شده و با وسواسی کارشناسانه توسط مشاور تایید می‌شود.

دستان یکی از اقداماتی که امسال در دستور کار گروه تعزیه عاشورائیان صحرارود قرار گرفته است را استفاده از موزیک زنده دانست و گفت: این اقدام با همکاری ارتش جمهوری اسلامی، محقق شده است.

تهیه کننده گروه عاشورائیان صحرارود گفت: متاسفانه بعضی از مداحان و حتی وعاظ بدعت‌هایی را وارد مسائل دینی و مذهبی خصوصا واقعه عاشورا کرده‌اند لذا ما گروهی را برای شناسایی این بدعت‌ها و تلاش برای مقابله با آنها ایجاد کرده‌ایم.

دستان با تاکید براینکه واقعه عاشورا یک رویداد خاص بشری است نه یک افسانه و رخدادی دست نیافتنی، گفت: اگر ما بتوانیم با برگزاری تعزیه در صحرارود، از بدعت‌گزاری‌ها ممانعت کرده و روایتگر دقیق عاشورا و پیامهای آن باشیم، کار بزرگی را سامان داده‌ایم.

او با یادآوری اینکه مدت زمان تعزیه 50 دقیقه است، گفت: میدان نمایش تعزیه سکوهایی برای استقرار حدود 50 هزار نفر دارد اما آمار سال‌های گذشته، استقبال 70 هزار نفری را هم ثبت کرده است.

دستان با بیان اینکه در برگزاری این رویداد، شاهد همکاری تمام دستگاه‌ها اعم از سیاسی، انتظامی، فرهنگی و مذهبی در شهرستان فسا هستیم، گفت: شورای تامین شهرستان همکاری بی شائبه‌ای را داشته و فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در خصوص ایجاد هماهنگی برای استقرار مسافران در این ایام تلاش‌هایی انجام داده است.

تهیه کننده تعزیه صحرارود در عین حال اعتراف کرد که هنوز در معرفی این رویداد بزرگ و دیگر ظرفیت‌های جاذب برای گردشگران موفق عمل نکرده‌اند، از همراهی رسانه‌ها خصوصا عکاسان در تصویرگری این رخداد قدردانی و تاکید کرد که خبرنگاران و عکاسان و مجموعه رسانه‌ها، بهترین همراه ما برای معرفی این رویداد بوده و هستند.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۱۱ شهریور ۱۳۹۸ / ۱۵:۱۵
  • دسته‌بندی: فارس
  • کد خبر: 98061105877
  • خبرنگار :