به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری آناتولی، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در جمع اعضای حزب حاکم عدالت و توسعه در استان قونیه اظهار کرد که آخرین تحولات سوریه و مدیترانه شرقی برای آنکارا سرنوشت ساز بوده و این کشور نمیتواند صرفا نظارهگر این تحولات باشد.
وی با بیان اینکه اوضاع در شرق فرات سوریه در دست بررسی است، گفت که آنکارا مصمم است تا شرق فرات را از لوث کانونهای تروریستی پاک کند.
اردوغان افزود، طی هشت سال گذشته هشت میلیون بیگناه در سوریه جان خود را از دست دادند و هفت میلیون شهروند سوری نیز ناگزیر به مهاجرت به خارج از کشورشان شدند که در حال حاضر نیمی از آنها در ترکیه به سر میبرند.
وی ادامه داد: شهر حلب سوریه که مانند قونیه ترکیه یکی از نمادهای تمدن اسلامی در جهان به شمار میرود به شهر ویرانه تبدیل شده است و چنانچه تلاشهای ترکیه برای جلوگیری از خون و خون ریزی نبود تعداد کشته شدگان دو و یا سه برابر میشد.
رئیس جمهوری ترکیه در ادامه ضمن ستودن استقبال آنکارا از آوارگان سوری گفت که کشورش با این استقبال وجدان بشریت را به تصویر کشید و درسی را درباره ارزشهای شفقت و انسانیت داد.
اردوغان تأکید کرد که ملت ترکیه به ویژه با افزایش اقدامات تحریکآمیز در روزهای اخیر باید هوشیار باشند.
این مقام ترکیهای عنوان کرد، چنانچه عملیات ارتش ترکیه در شمال سوریه نبود، نابودی کمربند تروریستی در این منطقه دشوار میشد و هرچه حضور نظامی ترکیه در سوریه و عراق بیشتر باشد، توانایی حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) برای انجام اقدامات تروریستی در داخل ترکیه کمتر میشود.
رئیس جمهوری ترکیه روز شنبه نهم شهریور (۳۱ اوت) در مراسم فارغ التحصیلی افسران دانشکده جنگ دانشگاه دفاع ملی ترکیه نیز تهدید کرد که اگر ۲ تا ۳ هفته دیگر توافق کشورش با آمریکا در شرق فرات اجرا نشود و آنکارا اداره منطقه امن در شمال سوریه را به دست نگیرد، ترکیه به تنهایی دست به کار میشود.
در همین راستا، ریاض درار، رئیس مشترک شورای سوریه دموکراتیک در واکنش به این اظهارات اردوغان گفت: اظهارات اردوغان درباره اجرای عملیات در شرق فرات در صورت برآورده نشدن شروط آن، به منظور کاهش بدنامیاش در میان هموطنانش از طریق مشغول کردن آنها به یک جبهه جدید در شمال و شرق سوریه مطرح شده است.
وی افزود: مذاکرات سهشنبه گذشته اردوغان در مسکو منجر به یک آتشبس موقت شد اما این مذاکرات از ناتوانی برجهای دیدهبانی ترکیه در حفاظت از منطقه کاهش تنش پرده برداشت و به دنبال آن روسیه با درخواست آنکارا برای به تعویق انداختن بازگشایی راه بینالمللی که از ادلب عبور میکند موافقت نکرد و به همین دلیل ترکیه نیز مرزهای خود را بر روی پناهندگان بیشتر باز نکرد. اردوغان از بحرانهای داخلی رنج میبرد که در نهایت او را به تغییر خط مشی در شمال شرقی سوریه وا میدارد.
این درحالی است که یکشنبه کاروان دوم تجهیزات نظامی ترکیه به منظور تقویت برجهای دیدهبانی این کشور در منطقه کاهش تنش وارد ادلب شد.
این کاروان شامل ۱۵ خودروی زرهی حامل سرباز و تجهیزات لجستیک است و از طریق گذرگاه "کفرلوسین" وارد ادلب شد.
همزمان با این کاروان نظامی ترکیهای دیدهبان حقوق بشر سوریه از ورود دهها کامیون از شمال عراق به خاک سوریه پرده برداشت.
این نهاد وابسته به مخالفان سوری اعلام کرد، بیش از ۱۵۰ کامیون حامل سلاح و تجهیزات لجستیکی و تجهیزات نظامی از طریق گذرگاه سمیلکا وارد مناطق تحت کنترل نیروهای سوریه دموکراتیک در شرق فرات شدند تا دستکم تعداد این کامیونها به ۲۴۵۰ مورد در ۲۴ سری از زمان تسلط ائتلاف آمریکایی و نیروهای کرد بر شرق فرات در اواخر ماه مارس گذشته برسد که وارد مناطق شرق فرات شدهاند.
این در حالی است که ترکیه از کمکهای نظامی و لجستیکی آمریکا به کردهای سوریه شکایت دارد.
انتهای پیام