به گزارش ایسنا، بعد از خروج آمریکا از برجام و قطعی شدن بازگشت تحریمهای نفتی اقدامات نسبتاً خوبی در راستای فروش نفت کشور انجام شد. گذر از مدل سنتی فروش نفت خام و عرضه نفت در بورس برای استفاده از توانمندی و انعطافپذیری بخش خصوصی در صادرات نفت یکی از اقدامات ضدتحریمی ایران برای جلوگیری از افت میزان صادرات نفت خام کشور بود که در صورت تداوم عرضه، چشمانداز مناسبی برای آینده خواهد داشت اما باید توجه داشت راهحل اساسی برای مقابله با تحریمهای نفتی خلاصی از خامفروشی نفت است.
موضوعی که بسیاری از کارشناسان روی آن تاکید دارند به تازگی نیز حسن روحانی رییس جمهور کشور اعلام کرد که به دنبال تبدیل نفت خام به فراورده های نفتی هستیم و برای این کار پالایشگاههای موجود را توسعه داده و پالایشگاههای جدید ایجاد خواهیم کرد.
به گفته وی، قدرتهای جهانی میدانند که در صورت تحریم کامل نفت و به صفر رساندن صادرات نفت ایران، آبراههای بینالمللی نمیتواند امنیت سابق را داشته باشد، بنابراین فشار یکجانبه علیه ایران نمیتواند به نفع آنها باشد و امنیتشان را در منطقه و جهان تضمین نمیکند. رئیس جمهوری تصریح کرد: در گام نخست توانستیم در زمینه گازوئیل خودکفا شویم و به صادرات برسیم و امروز هم در زمینه بنزین خودکفا شده و بنزین صادر میکنیم، البته باید مصرف بیرویه بنزین را کاهش دهیم که چارچوب مناسبی را در شورایعالی هماهنگی اقتصادی برای این هدف تصویب کردهایم.
باید از خام فروشی فاصله بگیریم
در این رابطه خطیبی - کارشناس ارشد حوزه انرژی - به ایسنا گفت: با توجه به اینکه ایران یک کشور خامفروش در حوزه نفتی است بهراحتی توسط آمریکا مورد تحریم قرار گرفت، چرا که مواد خام در هر جایی قابل ردیابی است، اما اگر این مواد تبدیل به فرآورده شوند به راحتی ردیابی نخواهد شد، البته باید به این مساله نیز توجه کرد که انجام چنین کاری زمانبر است و باید در یک برنامه میانمدت به آن دست یافت.
وی در ادامه عنوان کرد: این طرح میتواند طرح خوبی باشد و حتی اگر در زمان تحریم نیز کارساز نباشد در آینده میتواند تأثیرات بسیار مثبتی را عاید کشور کند، لذا باید تلاش شود تا نفت خام را به محصول فرآورده تبدیل کنیم و قطعاً از این مساله سود زیادی عاید کشور خواهد شد اما باز هم تاکید دارم که انجام این کار زمانبر است و در یک برنامه کوتاهمدت نمیتوان آن را به نتیجه رساند.
این کارشناس افزود: البته این به معنای رد کردن این طرح نیست با توجه به اینکه سالهای متمادی است که در مورد خامفروشی و مشکلات آن صحبتهای زیادی مطرح میشود به نظر میرسد که دیگر وقت آن رسیده که به این موضوع به طور جدیتری توجه شود و در یک برنامه سه تا چهار ساله از خامفروشی فاصله بگیریم و به جای مواد خام محصولات نفتی را به فروش برسانیم.
وی با تاکید بر این مساله که این موضوع میتواند ارزش افزوده زیادی را به همراه داشته باشد، اظهار کرد: بیشک این طرح به نفع کشور خواهد بود که باید برنامهریزی دقیقی برای تحقق عالی آن صورت گیرد.
انتهای پیام